x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR şi-a ales liderul, dar nu şi-a găsit calea

USR şi-a ales liderul, dar nu şi-a găsit calea

de Marius Gîrlașiu    |    15 Mai 2017   •   18:10
USR şi-a ales liderul, dar nu şi-a găsit calea
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Reales fără probleme în fruntea USR, Nicuşor Dan nu a scăpat de critici la Congresul desfăşurat în weekend la Cluj-Napoca. Aşteptat să domolească tensiunile interne şi să ducă la o clarificare ideologică a partidului, Congresul USR nu a rezolvat problemele stringente din sânul formaţiunii. Partidul rămâne împărţit între progre­sişti şi conservatori, iar conflictul dintre Nicuşor Dan şi tabăra Ghinea-Clotilde pare departe de a se fi încheiat.

Nicuşor Dan şi-a păstrat fără emoţii şefia USR, fiind reconfirmat în funcţie cu voturile a 173 dintre cei 260 de delegaţi cu drept de vot reuniţi în weekend la Cluj-Napoca. Adversarii liderului USR, deputatul Cristian Ghinea şi franţuzoaica Clotilde Armand, au pierdut lupta pentru unul dintre cele şapte posturi de vicepreşedinte, fiind aleşi însă ca membri simpli în Biroul Naţional. Dincolo de alegerile interne, Congresul USR a scos la iveală fractura existentă în interiorul partidului între conservatori şi progresişti, dar şi conflictul încă mocnit dintre Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea şi Clotilde Armand.

Coaliţia pentru Familie îi dezbină pe useriști

Primul subiect fierbinte: clivajul dintre progresişti şi conservatori pe tema referendumului de modificare a Constituţiei privind definiţia familiei. Săptămâna trecută, doar 15 parlamentari USR au votat împotriva demersului Coaliţiei pentru Familie, şase au fost „pentru”, trei s-au abţinut, iar doi – inclusiv Nicuşor Dan, nu au votat. Votul din Parlament a adus critici dure la adresa USR din partea celor care susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex. „Ştiţi ce lipseşte leadership-ului nostru de azi? Curajul să ne asumăm în faţa ipocriziei numită refe­rendum pentru familie şi să spunem: 40.000 de copii sunt abandonaţi în familiile pe care le numim tradiţionale. Ne batem femeia ca pe covoare pe uscător în satele patriei noastre. Rata divorţului este în creştere. USR trebuia să spună «NU»”, a acuzat Emanuel Ungureanu, candidat la şefia USR.

Deputatul clujean l-a acuzat voalat pe Nicuşor Dan şi pentru eşecul negocierilor cu fostul premier Dacian Cioloş, care n-a mai ajuns în USR. „Este o iluzie că noi ca un partid de buzunar o să facem ceva fără să găsim energiile care sunt acuma în Platforma 100. Sunt atâţia «Dacian Cioloş» pe care noi ar trebui să-i lăsăm să intre la noi în partid şi să avem această capacitate şi maturitate să lăsăm locul, pentru că altfel suntem ca alţii”, a spus Ungureanu, cu trimitere la liderul USR. La rândul său, consilierul Şerban Marinescu a cerut partidului să reprezinte cu adevărat direcţia pro-europeană a României, în condiţiile în care „lipsa decizi­ilor ne poate costa mai mult poate decât o decizie”.

„Înţelegeri subterane” în BPN

Nicuşor Dan a răspuns de la tribuna Congresului că dezbaterea dintre progresişti şi conservatori iroseşte o cantitate mare de energie în USR, în condiţiile în care, la înfi­inţarea partidului, toţi membrii au fost de acord cu pluralitatea ideologică. „Pierdem foarte multă energie într-o dezbatere în care, oricum, pe o chestiune foarte intimă nu putem să ne schimbăm punctele de vedere unii celorlalţi”, a spus Nicuşor referitor la proiectul de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei. Fără să le pronunţe numele, liderul USR nu i-a iertat nici pe cei care l-au contestat în ultima vreme în interiorul partidului. „S-a creat o mitologie în interiorul USR în care unii vor democrati­zarea USR-ului şi alţii, printre care şi eu, nu vor. Unii vor dezbatere şi alţii, printre care şi eu, nu vor dezbatere Sunt consternat că sunt colegi de-ai noştri care cred mitologia asta”, s-a plâns Nicuşor. El a acuzat dur şi „înţelegerile subterane” din interiorul partidului şi a atras atenţia că există riscul ca majoritatea din Biroul Naţional „să fie dată de tipul acesta de înţelegeri”.


Noi am intrat în Parlament pe un val de nemulţumire faţă de toată vechea clasă politică. PSD este un partid populist, este un partid naţionalist, este un partid conservator şi izolaţionist. Nu va mai fi mult până când PSD îşi va asuma deschis şi euroscepticismul.

Şerban Marinescu, consilier parlamentar USR

Văd la colegi o atitudine extremistă sau cel puţin neacceptarea punctului de vedere al celuilalt. Pierdem foarte multă energie într-o dezbatere în care, oricum, pe o chestiune foarte intimă nu putem să ne schimbăm punctele de vedere unii celorlalţi.

Nicuşor Dan, preşedinte USR

„Elefantul prea mare” devine premierul din umbră

USR va pregăti până la următoarele alegeri un Guvern din umbră, pentru funcţia de premier fiind luat în calcul inclusiv Dacian Cioloş, a anunţat ieri Nicuşor Dan. „În componenţa acelui Guvern pe care propun să-l anunţăm nu excludem să avem oameni din exteriorul USR. Dacian Cioloş - evident că nu este exclus'', a spus liderul USR. Potrivit acestuia, formaţi­unea antisistem îşi propune să devină al doilea partid al ţării, să se bată cu şanse la primăriile marilor oraşe, iar rezultatul de la alegerile parlamentare să-i permită să propună premierul în 2020.

×
Subiecte în articol: nicusor dan