x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR și Pro România au crescut în sondaje. PNL a pierdut 4 procente

USR și Pro România au crescut în sondaje. PNL a pierdut 4 procente

de Ion Alexandru    |    01 Apr 2020   •   09:21
USR și Pro România au crescut în sondaje. PNL a pierdut 4 procente

Partidul Național Liberal a scăzut patru procente în intenția de vot, în timp ce USR, PLUS și Pro România cunosc o creștere de până la trei la sută, conform unui sondaj de opinie realizat luna trecută de IMAS. PSD se află și el într-o scădere ușoară, de sub două procente, conform sursei citate. În paralel, și Avangarde a realizat un sondaj de opinie, prin care a chestionat populația cu privire la criza de COVID-19, 50 la sută dintre respondenți fiind de părere că virusul a fost creat în laborator.

 

Cel mai recent sondaj, realizat de IMAS, la comanda Europa FM, a fost făcut în perioada 5 – 26 martie 2020, prinzând atât săptămânile de dinaintea decretării stării de urgență, cât și perioada în care au fost limitate unele drepturi privind libera circulație sau suspendarea activităților în anumite ramuri ale economiei. Sondajul are o marjă de eroare de +/- 3,1 la sută și a cercetat intenția de vot a respondenților, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.

Astfel, Uniunea Salvați România a cunoscut, conform acestei cercetări, o creștere cu 2,5 procente, ajungând la 12,5 la sută în intenția de vot. Formațiunea PLUS a ajuns la 6,5 la sută în intenția de vot, cunoscând o creștere de procente. Pro România, partid condus de fostul premier Victor Ponta, este creditat cu 5,8 la sută, în creștere cu 1,2 procente față de ultima cercetare sociologică.

Cea mai mare scădere în intenția de vot este înregistrată de PNL, care a pierdut patru procente, ajungând la 36,7 la sută), în timp ce PSD a pierdut doar 1,9 la sută, ajungând la 23,9 procente în intenția de vot. Conform IMAS, se situează sub pragul electoral de 5 la sută UDMR, care a pierdut 0,1 procente, ajungând la 4,5 la sută, PMP, cu o pierdere de 0,1 la sută, jungând la 3,5 la sută, și ALDE, care are tot 3,5 la sută intenție de vot, în scădere cu 0,8 puncte procentuale.

20 la sută dintre persoanele intervievate se declară nehotărât, iar 5 la sută dintre respondenți afirmă că nu se vor prezenta la urne, dacă ar fi alegeri parlamentare duminica viitoare.

 

82 la sută dintre români sunt îngrijorați de pandemia de COVID-19

Luni, Avangarde a realizat propriul său sondaj de opinie cu privire la criza sanitară cu care se confruntă România. Conform acestei cercetări, 52 la sută dintre respondenți sunt de părere că virusul COVID-10 a fost creat în laborator, în timp ce doar 14 procente cred că a fost transmis de la animal la om. 74 la sută dintre respondenți că Uniunea Europeană va putea lua măsuri mai eficiente prin care să prevină extinderea virusului în Europa. Raed Arafat (79% încredere) și profesorul Streinu-Cercel (60 %) sunt personalitățile în care cei intervievați declară că au cea mai mare încredere că vor gestiona criza de COVID-19.

La întrebarea “dumneavoastră, personal, sunteți mai degrabă îngrijorat sau nu de direcția în care se îndreaptă țara”, 82% se declară mai degrabă îngrijorați, iar 17% mai degrabă nu sunt îngrijorați.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 28 – 29 martie, pe un eșantion de 950 de subiecți, probabilist, aleator simplu, realizat prin metoda interviuri telefonice, cu o marjă de eroare de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%/

 

×