x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Valeriu Zgonea a primit cadouri în valoare de aproximativ 3.000 de euro, în 2015

Valeriu Zgonea a primit cadouri în valoare de aproximativ 3.000 de euro, în 2015

31 Ian 2016   •   18:15
Valeriu Zgonea a primit cadouri în valoare de aproximativ 3.000 de euro, în 2015

O harpă sculptată din lemn vechi de 5.000 de ani, un tablou cu o scenă de luptă din timpul lui Ştefan cel Mare, o bombonieră din porţelan şi o carafă din cristal sunt câteva dintre obiectele cu titlu gratuit primite de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu prilejul unor acţiuni de protocol, anul trecut.

Valoarea totală a cadourilor primite în 2015 de preşedintele Camerei, de la diferiţi oficiali, este de peste 2.700 de euro.

Cel mai scump cadou este harpa sculptată din lemn de stejar tisa şi pin vechi de 5.000 ani, în valoare de 200 de euro. Harpa a fost primită de la preşedintele Parlamentului Irlandei, Sean Barrett.

Potrivit listei publicate de Camera Deputaţilor, printre cadouri se mai află o carafă din cristal lucrată manual în atelierele Ruckl, în valoare de 150 de euro, primită de la omologul său ceh, Jan Hamacek, un tablou reprezentând o scenă de luptă din timpul lui Ştefan cel Mare, primit de la ministrul Apărării al Republicii Moldova de la acea dată, Viorel Cibotaru (80 de euro), o bombonieră din porţelan lucrată în atelierele Yildiz, pictată manual cu motive florale, primită de la preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Turcia-România din Marea Adunare Naţională a Turciei, Gulay Dalyan (50 de euro), o frescă lucrată manual, replica în miniatura a unei opere de patrimoniu expusă la Muzeul Naţional din Liban, primită de la preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Libaneze, Nabih Berri (180 de euro).

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai primit anul trecut o serie jubiliară emisă de Banca Centrală a Muntenegrului, compusă din şapte monede din argint, nichel şi bronz, copii ale monedelor de circulaţie din timpul Principalităţii şi Regatului Muntenegru, din partea omologului său muntenegrean, Ranko Krivokapic, estimată la 80 de euro, o carafă din staniu, lucrată la manufactura Aitkens Fredericton (100 de euro), un porumbel din ceramică, replică după un obiect aparţinând culturii Vucedol (2800-2500 î.e.n), expus la Muzeul arheologic din Vukovar (50 de euro), un vultur bicefal - stema Albaniei - din argint lucrat în tehnica filigranului (100 de euro).

Preşedintele Camerei a primit anul trecut 29 de obiecte cu prilejul unor acţiuni de protocol, care au rămas în patrimoniul instituţiei.

Cadouri au primit în 2015 şi deputaţii Ovidiu Ganţ şi Mugurel Cozmanciuc, cu ocazia unor acţiuni de protocol.

Astfel, Ovidiu Ganţ a primit două CD-uri cu muzică de Felix Mendelssohn "Lieder ohne Worte", în valoare de 25 de euro, de la preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag-ul german, Rainer Arnold, iar Mugurel Cozmanciuc un album şi un obiect decorativ în valoare de 50 de euro, de la co-preşedintele grupului de prietenie cu România din Rada Supremă a Ucrainei, Maksym Yuriyovich Burbak.

Sursa - Agerpres

×