x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vanghelie, candidat la Primaria Capitalei

Vanghelie, candidat la Primaria Capitalei

16 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
Edilul-sef al Sectorului 5, Marian Vanghelie, este candidatul PSD la Primaria Capitalei. Sorin Oprescu, cotat cu prima sansa, intr-un sondaj comandat de PSD a refuzat oferta si va fi director de campanie.

Vanghelie, candidat, iar Oprescu, sef de campanie

Dilema PSD privind candidatul la Primaria Generala a Capitalei si-a gasit ieri raspunsul. Marian Vanghelie, primarul "care este" al Sectorului 5, este cel care va reprezenta PSD in cursa pentru castigarea fotoliului de edil-sef al Capitalei, secondat de Sorin Oprescu din postura de director de campanie.
LAVINIA DIMANCEA

OMUL POTRIVIT. Marian Vanghelie a fost foarte laudat de liderul PSD Bucuresti
Dupa mai bine de doua ore, Biroul Executiv al Organizatiei Bucuresti a gasit formula cu care PSD se va prezenta la alegerile locale: un tandem, format din candidat si director de campanie. Aceasta dupa ce, inainte de sedinta, Dan Ioan Popescu si cei doi au stat de vorba cam o jumatate de ora, iar membrii Biroului Executiv isi exprimau preferintele in principal pentru Marian Vanghelie, daca Sorin Oprescu nu vrea sa candideze, considerand varianta Vlad Dumitrescu una perdanta, din cauza lipsei de notorietate a acestuia.

DIFERENTA MARE. Solutia a venit dupa doua ore. Patru variante au fost supuse votului membrilor Biroului Executiv - Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Vlad Dumitrescu si Doru Giugulea. Surprinzator este ca in sondaj, realizat in Bucuresti, Sorin Oprescu este pe primul loc, la foarte mare distanta de Marian Vanghelie, cel devenit insa candidat, iar Doru Giugulea nici macar nu apare. Rezultatele barometrului de opinie arata ca bucurestenii l-ar prefera pe Oprescu pentru a candida la Primaria Generala, in proportie de 41%, in timp ce Vanghelie se bucura de numai 10,5% din optiuni. Pe locul trei se afla Victor Ponta cu 9,7%, urmat de Vasile Gherasim - 4,9%, Dan Darabont - 2,3%, Ionel Blanculescu - 2% si, in final, Vlad Dumitrescu - 0,3%.

FRICA. Sorin Oprescu a decis sa nu mai candideze, pentru ca "nimeni nu poate fi candidat etern", dar aceasta nu inseamna ca ii este frica de competitie. "In general, nu prea mi-e frica de nimeni, decat de unul singur, care este acolo sus… vorbesc de Dumnezeu, de nimeni altcineva", a spus Oprescu, care a simtit nevoia sa completeze ca "niciodata nu a pupat condurul" si nici nu va avea de gand sa faca vreodata acest lucru.

SCHIMBARE. Oprescu a tinut sa-l prezinte pe Marian Vanghelie la modul superlativ, omul in care are incredere si care va reprezenta PSD "corect, cinstit si onest, intr-o lupta care de multe ori a lasat un gust amar". Oprescu este sigur ca Vanghelie va castiga si celor care "zambesc" le spune ca primarul Sectorului 5, "in viata lui politica, culturala, a crescut mult in acesti ani". Dan Ioan Popescu l-a ridicat si el in slavi pe Vanghelie, declarand ca acesta este singurul care a castigat alegerile vara trecuta ca independent, "de multe ori luptand chiar cu colegii de partid".

ATAC. Ca si ceilalti, Marian Vanghelie este sigur de victorie pentru ca acum are "in spate" o echipa profesionala, iar contracandidatii sai sunt "stersi". Mai mult, el se declara curat, intrucat nu are nici o problema juridica. Pentru ca de multe ori s-a vorbit ca este un personaj corupt, Dan Ioan Popescu a sarit sa il apere pe Vanghelie, spunand ca acesta nu are "notorietate de corupt" si ca nu a fost "transformat intr-un baron local". Laudat de Popescu si de Oprescu, Marian Vanghelie a folosit momentul pentru a declansa un atac dur la adresa unora din PSD.

Chiar daca nu a dat nume, Vanghelie a vorbit de echipa PSD "care am avut o serie de probleme cu ei", colegi de la PSD care "au vrut sa ma elimine", de "inscenarile" pe care le-au facut chiar si unii "colegi din PSD" si ca suntem satui de vorbele unor lideri ai nostri", completand ca "se va vedea la Congres" despre care lideri este vorba. Pe de alta parte, Vanghelie a anuntat ca nu va renunta la functia de primar al Sectorului 5 o data cu intrarea in campania electorala, iar Dan Ioan Popescu a precizat ca acesta nu va fi inlocuit cu un alt candidat, dupa modelul Duvaz-Geoana.

OPTIUNI
Conform sondajului comandat de PSD, marea majoritate a romanilor (64%) cred ca in tara lucrurile merg intr-o directie buna, doar 22% s-au dovedit a fi sceptici la acest capitol. In ceea ce priveste increderea in politicienii momentului, pe locul intai se afla Traian Basescu cu 71,28%, fiind urmat de Mona Musca - 59,85%, Emil Boc - 38,27%, C.V. Tudor - 17,7%, Adrian Nastase - 17,53%, Ion Iliescu - 16,14%, Dan Ioan Popescu - 16,85%, Dinu Patriciu - 16,41%, Marko Bela - 9,82%, Dan Voiculescu - 8,29%. Referitor la colaborarea dintre cele trei formatiuni politice care se afla la guvernare (Alianta PNL-PD, PUR si UDMR), 51% dintre romani au spus ca merge bine, iar 30% - prost. Din acelasi sondaj reiese faptul ca Alianta PNL-PD ar castiga alegerile cu 73% daca acestea ar avea loc duminica urmatoarea, in timp ce PSD ar obtine 19%, iar PRM - 7%. De remarcat este faptul ca, tot din sondajul comandat de PSD, a reiesit ca 53% dintre bucuresteni ar vrea un primar general independent, satui probabil de disputele politice care au avut loc in ultimii ani la Primaria Capitalei si care de multe ori au si blocat activitatea edilitara. (Monica C. Andrei)

IERARHIE
In sondajul comandat de PSD, Victor Orban, viceprimar general din partea PNL la Primariei Capitalei, a obtinut cel mai mare procent dintre candidatii Aliantei PNL-PD inscrisi in cursa pentru ocuparea functiei de primar general. In varianta PSD, Victor Orban a avut mai multe procente decat Adriean Videanu cel care a fost ales in final candidatul oficial al Aliantei la scaunul de primar general al bucurestenilor. Astfel, Orban a avut 31,5%, spre deosebire de Videanu, care a obtinut doar 29,3%. (Monica C. Andrei)

LIPSA IN SONDAJUL ALIANTEI
PNL si PD nu l-au inclus in sondajele lor si pe Marian Vanghelie. CURS si CSOP au facut studii doar pe posibila candidatura a lui Sorin Oprescu si a lui Victor Ponta, sondandu-i totodata si pe Ralu Filip, primul candidat anuntat, precum si pe Mitica Dragomir de la PRM, Bogdan Pitigoi de la PUR, care nu si-au anuntat intentia de a intra in cursa. Potrivit sondajului CURS, Videanu l-ar fi invins pe Oprescu din primul tur cu 56,4% la 25,8%. (Oana Stancu)

SCOR CONTROVERSAT
Pe sondajele CURS si CSOP comandate de Alianta pe care le prezentam in exclusivitate, decizia desemnarii lui Videanu s-a luat greu, in urma unui scor strans intre el si Ludovic Orban. Astfel, pe sondajul CURS, Videanu inregistra 51,5%, iar Orban 48,5% din totalul celor intervievati, in timp ce alegatorii Aliantei l-ar fi preferat pe Orban cu 50,3% la 49,7%. In sondajul CSOP, Videanu obtine 52,9% fata de 47,1% Orban, in timp ce doar dintre voturile alegatorilor PNL-PD diferenta este de 40,1% la 35,6% tot in favoarea lui Videanu. (Oana Stancu)

REPLICA ADVERSARILOR
Candidatul Aliantei PNL-PD, Adriean Videanu, afirma ca sansele sale raman aceleasi dupa intrarea in cursa a candidatului PSD. "E decizia PSD si eu o respect. Deciziile pe care le iau partidele nu sunt pentru partide, ci pentru bucuresteni. Ei decid", a declarat Videanu. "As fi preferat sa fie Sorin Oprescu. Era mai reprezentativ pentru o capitala europeana. Desemnarea lui Vanghelie ma motiveaza si mai tare sa particip la aceasta competitie", ne-a declarat Ralu Filip, presedintele CNA, care va candida ca independent. (Oana Stancu)
×