x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vasile Blaga, încolţit de ANI

Vasile Blaga, încolţit de ANI

de Eliza Popa    |    23 Mai 2008   •   00:00
Vasile Blaga, încolţit de ANI

AUTOSESIZARE ● Inspectorii îi verifică averea
Candidatul PD-L la Primăria Capitalei, Vasile Blaga, ar putea întîmpina ceva probleme în viitorul apropiat, deoarece întreaga sa avere este cercetată de proaspăt înfiinţata Agenţie Naţională de Integritate (ANI).



AUTOSESIZARE ● Inspectorii îi verifică averea
Candidatul PD-L la Primăria Capitalei, Vasile Blaga, ar putea întîmpina ceva probleme în viitorul apropiat, deoarece întreaga sa avere este cercetată de proaspăt înfiinţata Agenţie Naţională de Integritate (ANI).

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga se află în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate pentru controversatele împrumuturi de aproximativ 330.000 de euro, luate, după cum spune el, după două luni de la părăsirea postului de demnitar, respectiv la 12 iunie 2007. Surse din mediul politic ne-au declarat ieri că instituţia s-a autosesizat din presă în cursul săptămînii trecute în urma publicării unor articole referitoare la aceste împrumuturi şi la declaraţia de avere, dar şi în urma mediatizării unor declaraţii făcute chiar de fostul ministru în care încerca să explice cum stau lucrurile. Verificările se află încă în fază preliminară.


SE CERCETEAZĂ. Secretarul general al PD-L, posibil viitor primar al Capitalei, susţine că a împrumutat la 12 iunie 2007 de la doi prieteni 1,1 milioane RON pentru a le investi în domeniul imobiliar. În declaraţia de avere de la 14 iunie 2007, cele două datorii nu apar, dar sînt trecute în declaraţia de la 21 noiembrie. Împrumuturile – unul în valoare de 600.000 – au scadenţa în 2017, fiind acordate fără dobîndă.  

Inspectorii de integritate vor trebui să verifice provenienţa acestor sume, natura lor exactă, astfel că au trimis adrese către toate instituţiile abilitate să dea lămuriri despre veniturile fostului ministru de Interne. În final, Vasile Blaga va da o declaraţie în faţa inspectorilor de integritate, dacă va dori, pentru că legea nu-l obligă. Dacă se va descoperi că banii au o provenienţă suspectă şi nejustificată, inspectorii ANI vor sesiza instanţa de judecată pentru confiscarea sumei. Ancheta ANI poate dura de la o lună la cîteva luni, în funcţie de cît de repede se primesc răspunsurile la adresele transmise instituţiilor.

Deşi există unele informaţii potrivit cărora procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au demarat şi ei verificări, ieri Biroul de Presă al instituţiei ne-a comunicat că "Vasile Blaga nu are calitatea de învinuit sau inculpat în nici un dosar penal aflat pe rolul DNA". Răspunsul este standard. Dacă o persoană nu este urmărită penal, DNA nu spune nimic altceva, chiar dacă persoana se află în atenţia procurorilor, în faza actelor premergătoare şi, mai ales, chiar dacă persoana candidează la o funcţie publică.  


CINE SÎNT CREDITORII. În ciuda faptului că Vasile Blaga se eschivează de la a-şi prezenta creditorii, am reuşit să aflăm cîte ceva despre ei. Unul este Valer Crişan, iar celălalt, Doina Stoia. Primul este directorul general al Bazei Auto Transport (BAT) Mediaş, firma privată care are contracte grase cu Transgaz Mediaş, societate la care statul este acţionar majoritar. Pînă anul trecut, Valer Crişan a fost şi acţionar la BAT Mediaş, cu aproape 21%, împărţirea profitului din afacerile cu societăţile de stat. În august 2006, Transgaz a încheiat cu BAT un contract de 300.000 de euro pentru servicii de transport. În 2006, director general la Transgaz era chiar Florin Muntean, actualmente acţionar majoritar la BAT Mediaş.

Fără să avem certitudinea că este una şi aceeaşi persoană, am descoperit-o pe Doina Stoia ca analist bază de date la implementarea programului Oracle la SNGN Romgaz.


CĂTĂNIE, DULCE PRIETENIE. Despre Florin Muntean, Vasile Blaga spune că sînt foarte buni prieteni şi foşti colegi de armată şi de facultate. Pînă în 2004, Florin Muntean a fost director general la BAT Mediaş. Din 2004 pînă în martie 2005 a fost deputat PD de Sibiu. În acelaşi an a devenit acţionar la BAT Mediaş. Ulterior, este numit director general la Transgaz Mediaş, societate de stat. În mai 2007, la o lună de la ieşirea de la guvernare a PD şi, implicit, de la plecarea lui Vasile Blaga din funcţia de ministru al Internelor, Florin Muntean a plecat şi el de la conducerea Transgaz.


Împrumut şi pentru casă

Situaţia împrumuturilor luate de Blaga de la cei doi "prieteni" nu este singura care a ridicat semne de întrebare. În cursul anului trecut, presa a sesizat că Blaga a mai făcut un "împrumut" de 215.000 euro şi de la un coleg de politică, respectiv udemeristul Verestoy Attila. De fapt, Blaga a cumpărat de la Verestoy o parte dintr-un imobil pe care udemeristul îl deţinea împreună cu alte două persoane. Interesul lui Blaga pentru respectivul imobil a fost justificat de acesta prin aceea că era situat chiar vizavi de sediul PD-L din Modrogan. Blaga nu i-a plătit însă lui Verestoy cei 215.000 euro cît reprezenta apartamentul din imobil, deşi în martie 2007 a plătit un avans de 430.000 euro unuia din ceilaţi doi proprietari pentru cumpărarea părţii sale din imobilul respectiv. În declaraţia de avere a senatorului Verestoy din ianuarie 2008, acesta precizează că în decembrie 2007 i-a vîndut lui Blaga 25% dintr-un apartament cu valoarea de 215.000 euro, dar menţionează apoi că este vorba despre "un împrumut personal". Într-un interviu apărut în aprilie anul acesta Blaga precizează că i-a plătit cei 215.000 euro lui Verestoy. Informaţia a fost confirmată şi de senatorul Verestoy.

×
Subiecte în articol: politic vasile blaga vasile blaga medias