x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Verginel Gireadă şi afacerile ascunse ale familiei

Verginel Gireadă şi afacerile ascunse ale familiei

de Cristian Anton    |    02 Dec 2016   •   16:30
Verginel Gireadă şi afacerile ascunse ale familiei

Deputatul Dumitru Verginel Gireadă candidează pentru un nou mandat în Botoşani, chiar dacă are o condamnare definitivă la închisoare pentru ilegalităţi comise în perioada când era primar. Parlamentarul penal prin care PNL înţelege să aducă un suflu nou în politică are însă multe de explicat şi în privinţa averii sale. Gireadă a “uitat” de firma copiilor săi şi declară venituri uriaşe, cu provenienţă obscură.

 

Verginel Gireadă are, alături de soţia sa, Aneta, şi copiii Andreea Cristina şi Andrei Constantin o avere impresionantă: 21 de terenuri agricole cu o suprafaţă de 65 de hectare, trei terenuri intravilane totalizând 11.500 metri pătraţi şi o casă, toate în comuna natală, Mihai Eminescu. Deputatul are şi un apartament în Botoşani, un Hyundai, un Audi A 8, un tractor şi două utilaje agricole, dar şi bijuterii de 10.000 de euro.

Soţii Gireadă au împrumutat cu câte 275.000 de lei firma Company SRL, care pare mai degrabă una inventată pentru a justifica mai bine de jumătate de milion de lei, din moment ce nu există nicio societate comercială cu acest nume în judeţul Botoşani.

La venituri, Verginel Gireadă declară indemnizaţia de 59.400 lei primită de la Camera Deputaţilor, salariul de 34.122 lei încasat de soţie, primăriţa comunei Mihai Eminescu, o pensie de urmaş de 4.200 lei şi 8.500 lei câștigaţi tot de consoartă ca preşedintă a unei asociaţii de proprietari din Botoşani. Grosul averii pe anul trecut a venit de la ferma sa de animale, de pe urma căreia deputatul a declarat 295.000 lei. Gireadă are cirezi de animale: cel puţin 500 de oi şi alte câteva sute de vaci, iar în afacerile agricole ale deputatului e implicată întreaga familie.

Firma copiilor, „uitată” din declaraţie

Deşi e extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, să mai poţi face afaceri curate în aceste timpuri fără a apela la împrumuturi bancare, Gireadă se dovedeşte un geniu antreprenorial. Deputatul nu e dator la bănci, astfel încât sutele de mii de euro pe care le câştigă an de an intră direct în buzunarele familiei. Nu mai punem la socoteală şi veniturile obţinute de copiii săi, prin firma înfiinţată chiar de deputat, dar pe care Gireadă a „uitat” s-o treacă în declaraţia de avere. Este vorba despre Felix Transcom SRL, o firmă de transport mărfuri din Ipoteşti, care a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 961.627 lei şi un profit net de 70.167 lei, cu 13 angajaţi. În noiembrie 2015, fiica deputatului, Andreea Cristina, a cedat părţile sociale fratelui său, Andrei Constantin, care este şi administratorul firmei. La rândul său, tânăra studentă de 24 de ani a preluat firma de la mama ei, Aneta Gireadă, cea care a şi înfiinţat societatea, în 2007, alături de soţul Verginel. Felix Transcom SRL nu este singura omisiune din declaraţiile de avere ale deputatului. Agrostar SRL Ipoteşti, dizolvată între timp, a fost deţinută de soţia Aneta şi fratele Fănică Gireadă, dar nu a apărut în raportările oficiale ale deputatului.

Tranzacții pe numele copiilor minori

Nu e prima dată când deputatul Verginel Gireadă se foloseşte de copiii săi. În perioada când era primarul comunei Mihai Eminescu, a tranzacţionat terenuri prin intermediul acestora, în condiţiile în care fiica avea 12 ani, iar fiul opt ani. După ce a ajuns deputat, fiica sa a devenit consiliera deputatului Costel Şoptică, gest întors în oglindă de Gireadă, care l-a angajat ca şi consilier pe băiatul colegului său de Parlament. 

×
Subiecte în articol: Verginel Gireadă