x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Veste bună pentru românii din Marea Britanie

Veste bună pentru românii din Marea Britanie

de Diana Scarlat    |    08 Mar 2019   •   08:00
Veste bună pentru românii din Marea Britanie
Sursa foto: Stefan Mihai

Situația românilor care se află în Marea Britanie, la muncă sau la studii, va rămâne neschimbată, după brexit. Țara noastră nu va fi afectată de ieșirea Marii Britanii din UE, indiferent când și cum se va întâmpla acest lucru, a explicat premierul Viorica Dăncilă. În urma negocierilor, România ar putea scăpa de MCV până la finalul acestui an

Aflată la Bruxelles în aceste zile, Viorica Dăncilă, premierul României, a declarat că țara noastră este pregătită pentru orice variantă a brexitului - cu sau fără un acord cu Uniunea Europeană. „Foarte important este faptul că nu se va reveni la o renegociere asupra tratatului. Acest tratat rămâne în vigoare. A renegocia înseamnă a redeschide o «cutie a Pandorei» și nu este de dorit acest lucru”, a declarat Dăncilă, la o întâlnire informală cu jurnaliștii români. Brexitul s-ar putea amâna, potrivit premierului, dar procedura nu va putea depăși data de 24 mai 2019, când vor avea loc alegerile europarlamentare.

UE ar putea renunța la MCV 

România și Bulgaria ar putea scăpa de MCV, până la finalul acestui an, iar în acest sens se poartă discuții pentru care reprezentanții țării noastre au adus o serie de argumente. 

Premierul Viorica Dăncilă a discutat cu Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit, și cu Frans Timmermans, prim vicepreședinte al Comisiei Europene, miercuri, la Bruxelles, aspecte legate de președinția rotativă a României, Brexit și posibilitatea de renunțare la MCV.

„Legat de întâlnirea cu prim vicepreședintele Timmermans, a fost o discuție bună, o întâlnire în cadrul căreia am discutat și despre MCV. Am convenit să facem o comisie comună, alcătuită din reprezentanți ai Guvernului României și membri ai Comisiei Europene, pentru a analiza fiecare punct din MCV", a mai spus premierul. Guvernul României a cerut eliminarea acestui mecanism aplicat discreționar, doar României și Bulgariei, care a generat o serie de blocaje, în primul rând prin punctele care nu se pot aplica, iar în acest moment se discută fiecare detaliu al mecanismului, la Bruxelles.

„După cum știți, unele dintre punctele MCV nu pot fi realizate. De exemplu, cel legat de legile adoptate de Parlament, pe care ar trebui să le anulăm, dar nu putem face acest lucru, deoarece ar însemna să încălcăm Constituția României. Cred că o analiză detaliată va fi benefică pentru ambele părți, deoarece ar elimina anumite aspecte care fac obiectul unor dezbateri publice. Ar fi o discuție tehnică”, a mai precizat Dăncilă, adăgând că până la sfârșitul lunii noiembrie ar putea fi ridicat MCV-ul pentru țara noastră.

„Am discutat cu domnii Timmermans și Barnier despre președintia rotativă a României. Ambii au apreciat modul de implicare și rezultatele pe care le-am obținut”, a spus Viorica Dăncilă.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: romani Marea Britanie