x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Veste de la Lisabona - Habemus comisar!

Veste de la Lisabona - Habemus comisar!

de Irina Cristea    |    31 Oct 2006   •   00:00
Veste de la Lisabona - Habemus comisar!

Intr-un final, Romania a oferit Uniunii un candidat care se incadreaza in profilul unui comisar european - Leonard Orban, nominalizat pentru portofoliul multilingvismului.

Romania are sanse de a administra portofoliul multilingvismului in Comisia Europeana condusa de Jose Manuel Barroso. Asta, daca Parlamentul European va aproba nominalizarea lui Leonard Orban, facuta oficial ieri-seara de seful Executivului Uniunii.

VETERAN AL INTEGRARII. "Sunt convins ca, gratie experientei si calitatilor sale, domnul Orban se va achita cu succes de responsabilitatile pe care intentionez sa i le predau", a spus Barroso. Candidatul Romaniei va prelua o parte din portofoliul al carui nume complet este "Educatie, Cultura, Instruire si Multilingvism" si care se afla in custodia slovacului Jan Figel.

Leonard Orban este unul dintre putinii veterani ai procesului de aderare europeana a Romaniei. Din 2001 pana in 2004 el a fost mana dreapta a lui Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei. Dupa alegerile de acum doi ani, el a preluat pentru o scurta perioada functia lui Puscas, devenind apoi secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.

FISA POSTULUI. Daca Parlamentul European il valideaza pentru postul oferit de Barroso, Orban se va ocupa de trei directii din cadrul Comisiei Europene. La Directia Generala pentru Interpretare, de exemplu, va avea in subordine circa 3.000 de oameni (angajati permanenti sau colaboratori), cu un buget anual de 100 de milioane de euro, potrivit site-ului Comisiei. La Directia Generala pentru Traduceri lucreaza 2.116 oficiali care traduc anual peste un milion de pagini. Bugetul acestei directii a fost, anul trecut, de 286,2 milioane de euro.

Scopul principal al portofoliului va fi asigurarea serviciilor de traducere si interpretare, facilitarea desfasurarii conferintelor si aducerea Uniunii mai aproape de toti cetatenii ei. Din punctul de vedere al fostului negociator-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, misiunea acordata lui Orban reprezinta destul de putin. La Bruxelles insa multilingvismul trece drept un domeniu dificil si sensibil, pentru ca problema limbilor vorbite de cetatenii Uniunii Europene este oricum, numai nesemnificativa nu.

AU SIMTIT DISPUTA. Nominalizarea lui Orban incheie inca o disputa interna ale carei ecouri au ajuns la Bruxelles. In capitala europeana se simtise ca selectarea viitorului comisar este miza unei demonstratii de forta politica si ca procesul s-ar putea incheia cu alegerea unei persoane fara expertiza europeana. Asta cu toate ca autoritatile de la Bucuresti stiau exact, de la bun inceput, ce profil trebuie sa aiba un candidat care sa fie pe placul Comisiei.

DE CE LEONARD ORBAN
Prin nominalizarea oficiala a lui Leonard Orban, Jose Manuel Barroso nu si-a dat girul asupra unei persoane, ci asupra unui profil in care candidatul Romaniei se incadreaza. Acesta este mesajul transmis aseara de la Bruxelles, prin vocea unui purtator de cuvant al Comisiei Europene. "In decursul acestui proces de nominalizare, presedintele Barroso a cautat un candidat cu o experienta clara, de netagaduit, in ceea ce priveste afacerile europene. Nominalizarea lui Leonard Orban ne-a oferit un candidat cu credentiale europene de necontestat", a declarat pentru Jurnalul National reprezentantul Comisiei, precizand ca actualul secretar de stat in MIE dispune de recomandarile necesare.

×
Subiecte în articol: politic orban