x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vicepreședintele PPUSL Mihai Teodor: „Nu mai călcați în picioare democrația”

Vicepreședintele PPUSL Mihai Teodor: „Nu mai călcați în picioare democrația”

de Ion Alexandru    |    22 Ian 2020   •   08:21
Vicepreședintele PPUSL Mihai Teodor: „Nu mai călcați în picioare democrația”

Vicepreședintele Partidului Puterii Umaniste Social Liberal, Mihai Teodor, le-a transmis, pe contul său de socializare, politicienilor faptul că democrația nu se măsoară în lunile rămase până la alegerile locale și că „principiile de bază ale democrației sunt votul corect și suveranitatea poporului”. Potrivit lui Teodor, organizarea alegerilor anticipate este doar „un circ politic complet nejustificat”.

 

„Prin aceste jocuri de culise se slăbește democrația din România, pentru că se distruge credibilitatea procesului electoral, se bulversează alegătorii și se lasă loc liber manipulărilor”, arată Mihai Teodor, care prezintă, succint, din punct de vedere legal și constitutional, de ce consideră astfel. „Din punct de vedere legislativ, Constituția României nu prevede o interdicție referitoare la perioada legală pentru modificarea legislației electorale. Cu toate acestea, avem doi markeri importanți de care trebuie să ținem cont. Primul este Decizia 51 din 25 ianuarie 2012 a Curții Constituționale, care declară neconstituțională organizarea alegerilor anticipate în același timp cu alegerile locale, deoarece se schimbă legea electorală cu puține luni înainte de alegeri, pe de o parte, și, pe de altă parte, se încalcă standarde europene în materie și se creează confuzie în rândul electoratului”, scrie vicepreședintele PPUSL.

 

Toate guvernele de până acum sunt responsabile

Al doilea marker este recomandarea Comisiei de la Veneția, anume aceea de a nu modifica cu 12 luni înainte de alegeri sistemul scrutinului. Mihai Teodor subliniază că actualele calcule politice ignoră legea, în România fiind nevoie de oameni tineri care să facă politică. „Așadar, există cadru legislativ. Argumentele ce susțin scamatorii politice ale PNL sunt frivole și se ignoră cu bună știință legea. Dar și de această dată politicienii pun interesul politic mai presus de bunăstarea cetățeanului și de stabilitatea țării”, precizează vicepreședintele Partidului Puterii Umaniste, care mai arată că lupta politică din ultimii ani a slăbit România. „Toate guvernele de până acum sunt responsabile de degradarea sistemului politic. O democrație, o țară nu se poate schimba precum o piesă stricată, ci se repară. Cum? Prin acceptarea faptului că procedăm greșit, că așa nu se mai poate continua și prin schimbarea la vot a clasei politice. Este nevoie de o nouă clasă politică, de oameni tineri care fac politică pentru oameni, nu pentru căpătuială, o clasă politică care pune Omul în centrul preocupărilor sale, nu interesul politic. Procesul electoral este esențial pentru o democrație consolidată. Nu mai călcați în picioare democrația”, a mai precizat Mihai Teodor.

 

×
Subiecte în articol: Mihai Teodor