x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta îşi pune în cap greii din PSD

Victor Ponta îşi pune în cap greii din PSD

de Lavinia Dimancea    |    08 Noi 2011   •   21:00
Victor Ponta îşi pune în cap greii din PSD

Planurile PSD de a-l schimba pe Mircea Geoana de la sefia Senatului au fost date peste cap. Dupa agitatia de luni seara din plen de a-l debarca pe Geoana din functie, ieri lucrurile s-au schimbat radical in partid. Greii PSD Ion Iliescu si Adrian Nastase au anuntat ca nu se mai pune pro­blema schimbarii social-democra­tului pentru ca un vot in Senat pentru alegerea unui nou presedinte ar insemna ca PSD sa piarda pozitia numarul doi in stat. Victor Ponta vrea insa cu orice chip sa scape de Geoana si i-a contrazis pe cei doi spunand ca decizia BPN privind rocada Geoana-Titus Corlatean trebuie pusa in aplicare. Inghesuit de declaratiile greilor, in timp ce el pleda in direct la televizor pentru indepartarea lui Geoana, Ponta a trecut la amenintari, spunand ca daca este nevoie el va convoca chiar si Congresul.

In paralel, liderul PSD a sesizat Comisia de Integritate a partidului, propunand excluderea lui Geoana din partid. 'Nu mai are loc in partid', a avertizat Ponta. Cu o seara inainte, Geoana declarase ca, daca i se garanteaza ca va fi inlocuit de un membru PSD, atunci el pleaca de la sefia Senatului, dar a precizat ca nimeni nu ii poate garanta acest lucru, iar functia va preluata de cei de la putere. In paralel, au aparut informatii privind plecarea acestuia la UNPR, dar si varianta infiintarii unui nou partid de stanga, in care sa fie urmat de Marian Vanghelie si de alti 10-15 parlamentari ai PSD. Oficial, seful Senatului a exclus ca pleaca din partid, dar a pariat si pe faptul ca nu va fi exclus din PSD.

De altfel, inca de luni seara, lideri ai PSD au pus la indoiala faptul ca Geoana va fi dat afara. 'Ar fi probabil nevoie de convocarea Comitetului Executiv sau a Consiliului National pentru a da unda verde unei astfel de decizii. Nu cred ca se va ajunge pana acolo', a de­cla­rat pentru Jurnalul National unul dintre liderii PSD. Daca Geoana va fi sanctionat in vreun fel ramane de vazut. Cert este insa ca seful Sena­tu­lui a reusit sa bage raca-n partid. Fil­mul unei debarcari esuate a in­ce­put ieri cu Victor Ponta in prima scena.

n) La orele pranzului, apare stirea ca Victor Ponta a sesizat Comisia de Integritate a PSD si vrea excluderea lui Mircea Geoana din partid.

n) In jurul orei 13:00, Ponta declara ca Geoana nu mai are loc in PSD avand in vedere ca nu a respectat decizia partidului de a face rocada cu Titus Corlatean si ca, din punctul de vedere al partidului, Geoana si-a pierdut sprijinul politic pentru functia de presedinte al Senatului.

n) La scurt timp, Ion Iliescu intervine la Antena 3 si anunta ca Geoana va ramane sef al Senatului si ca nu va fi exclus din PSD. 'Discutiile care au avut loc in Senat luni au aratat ca postul de presedinte al Senatului ar trebui mai intai vacantat si abia apoi numit alt reprezentant al PSD. Asta ar insemna un nou vot in plen, ceea ce schimba datele problemei. Exista riscul ca PSD sa piarda functia, pentru ca PDL, UNPR si UDMR au mai multe voturi', declara Iliescu.

n) In paralel, presedintele Consi­liu­lui National, Adrian Nastase, anun­ta si el ca PSD nu va mai conti­nua demersurile privind revocarea lui Geoana, pentru ca exista riscul ca sefia Senatului sa fie preluata de PDL.

n) La nici o ora, Victor Ponta tri­mi­te comunicat de presa in care anunta ca PSD va persista in incercarea de in­locuire a lui Geoana cu Titus Cor­latean, iar Comisia de Arbitraj si In­tegritate Morala a partidului va anali­za incalcarile statutare co­mise de acesta si va propune sanctiunile care se impun. 'Precizam ca PSD nu va da curs, asa cum se su­gereaza in prezent, nici unei incercari de revocare din functie a domnului Mircea Geoana, proces care ar duce la pierderea functiei de catre PSD', spune insa Ponta.

n) Intaratat de comentariile insistente ale greilor PSD, Ponta iese cu o declaratie in care spune ca Iliescu si Nastase exprima opinii personale cand afirma ca PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, decizia partidului fiind alta. 'Eu nu ma razgandesc dupa 24 de ore si, desi accept faptul ca alti colegi se pot razgandi, deciziile partidului nu se vor schimba. Sunt dispus ca, in masura in care majoritatea membrilor Biroului Permanent National considera necesara schimbarea deciziilor de luni, sa convoc de urgenta Comitetul Executiv si, daca va fi nevoie, Congresul PSD, pentru a se lua masurile care se impun', ataca Ponta.

n) Presedintele Comisiei de Integritate, Dan Sova, trimite un comunicat de presa in care anunta ca Geoana a intrat in atentia Co­misiei. Sova precizeaza ca decizia BPN al PSD de a-l schimba pe Geoa­na 'ramane ferma', iar Geoana trebuie sa o respecte. 'Probabil, daca nu va accepta inlocuirea, Mircea Geoana va ramane in functia de pre­sedinte al Senatului, dar cu sprijinul PDL, nu cu sprijinul PSD', co­men­tea­za Sova.

n) Mircea Geoana se declara de­zin­teresat de ceea ce Ponta ii pre­ga­teste. 'Sa fie sanatos!', comenteaza sec seful Senatului.

PSD, multumit de ce i-a reusit
Desi luni social-democratii au facut spectacol in Senat cu inlocuirea lui Geoana, folosindu-se de o decizie a Curtii Constitutionale, in partid au existat voci care au anticipat esecul debarcarii sefului Senatului. Ba mai mult, senatorul Daniel Savu a declarat ca PSD a reusit ceea ce si-a propus. 'Am vrut sa aratam ca Mircea Geoana este sustinut de PDL si de UNPR. Aceasta a fost strategia noastra politica si am reusit. Suntem multumiti', a spus Savu.

×
Subiecte în articol: politica psd mircea geoana Victor Ponta