x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Dacă-i convinge Băsescu pe cei de la PDL să demisioneze, eu sunt de acord cu noi alegeri parlamentare

Ponta: Dacă-i convinge Băsescu pe cei de la PDL să demisioneze, eu sunt de acord cu noi alegeri parlamentare

24 Ian 2013   •   13:11
Ponta: Dacă-i convinge Băsescu pe cei de la PDL să demisioneze, eu sunt de acord cu noi alegeri parlamentare
Sursa foto: Intact Images/Alexandra Pandrea

Victor Ponta şi liderul PNL, Crin Antonescu, se află la Iaşi, cu ocazia manifestărilor de Ziua Principatelor Unite. Premierul a declarat că liderii USL vor merge împreună la prezidenţiale, aşa cum au procedat la alegerile locale şi legislative.

"La prezidențiale vom merge exact cum am mers și la locale, în formula USL”, a declarat Victor Ponta.

Liderul PSD a precizat însă că la alergerile pentru Parlamentul European, liderii USL nu pot candida împreună pentru că regulamentul european este diferit.

"Europarlamentarele sunt altceva. PNL și PSD sunt două grupuri politice diferite în Parlamentului European. Din acest punct de vedere trebuie să vedem dacă putem merge în țară pe o listă și să ne despărțim la Parlamentul European”, a spus premierul.

Dacă nu vom decala ciclul electoral, România poate fi în campanie electorală în 2019 când va prelua preşedinţia Uniunii Europene şi s-ar putea face de râs, a explicat Ponta unul dintre motivele pentru care a propus comasarea anul viitor a alegerilor prezidenţiale şi a celor pentru Parlamentul European.

"Am cel puţin trei motive pentru care am propus eu, nu domnul Crin Antonescu, această comasare. Preşedintele Traian Băsescu nu va candida la alegerile prezidenţiale, pentru că nu mai are voie. Anul viitor, alegerile europarlamentare nu pot fi schimbate ca dată şi pentru mine şi miniştrii care avem zi de zi treburile ţării, să nu ai şase luni de campanie electorală este un lucru bun pentru ţară în acest context. Mai este un al treilea lucru, pentru că eu gândesc pe termen lung în perioada 2014 - 2019. În anul 2019 vom avea preşedinţia Uniunii Europene. Dacă nu facem decalaj de ciclu electoral, vom avea preşedinţia Uniunii Europene în campanie electorală. Aşadar, să nu ne facem de râs. Nu a impus nimeni nimic. Am discutat raţional şi cred că raţiunea va învinge', a declarat, într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta.

În legătură cu declaraţia lui Traian Băsescu, care a spus că îşi depune mandatul dacă toţi cei 588 de parlamentari demisionează şi se oragnizează noi alegeri, Ponta a spus că este de acord cu organizarea de noi alegeri dacă Traian Băsescu îi convinge pe parlamentarii PDL să demisioneze.

"Raţiunea va învinge. Dar dacă-i convinge preşedintele Băsescu pe cei de la PDL să demisioneze, eu demisionez. Şi domnul Antonescu demisionează. Să văd cum demisionează cei de la PDL şi PP-DD. Eu chiar vreau alegeri parlamentare ca să nu mai intre nimeni de la PDL care a intrat în Parlament de pe locul doi. Dar e o poveste, preşedintele a jucat tenis. Sunt convins că, discutând mai puţin inflamat, vom vedea dacă e bine pentru România să stea şase luni în campanie electorală sau mai puţin. În rest, eu mizez pe raţiune, chiar dacă vine mai târziu. Au sărit toţi de la PDL că nu e bine. Dar când e bine? Să ne spună ei când să facem alegeri şi aşa vom face", a conchis premierul Victor Ponta.

×