x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta la România TV: "Revenirea lui Vasile Blaga la şefia Senatului nu poate fi decât ceva de râs"

Victor Ponta la România TV: "Revenirea lui Vasile Blaga la şefia Senatului nu poate fi decât ceva de râs"

19 Sep 2012   •   19:50
Victor Ponta la România TV: "Revenirea lui Vasile Blaga la şefia Senatului nu poate fi decât ceva de râs"

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, in emisiunea "Ultima Ora", de la Romania TV, ca revenirea lui Vasile Blaga la sefia Senatului sau a Robertei Anastase la Camera Deputatilor, cu putin timp inainte de alegerile parlamentare, "nu poate fi decat ceva de ras". Ponta a comentat astfel declaratiile liderilor PDL cu privire la depunerea unei sesizari la CCR referitoare la revocarea lui Blaga din functia de presedinte al Senatului.

Primul ministru a explicat ca judecatorii CCR au decis, in vara, ca hotararile Parlamentului care au caracter intern nu pot fi atacate la Curte.

"Entuziasmul celor de la PDL... Din punct de vedere politic, ca-si reia o luna functia domnul Blaga sau doamna Anastase, cred ca nu poate fi decat ceva de ras pentru cei de la PDL. Avem alegeri in 9 decembrie. Noul Parlament isi va alege noii presedinti", a spus Ponta.

Premierul, care crede ca USL va obtine circa 60% din mandate la alegerile parlamentare, a mai spus ca "este foarte posibil" ca liderul PNL, Crin Antonescu, sa-si pastreze postul de presedinte al Senatului dupa alegerile parlamentare", daca acesta isi va dori acest lucru.

Celelalte subiecte abordate de Ponta in timpul emisiunii difuzata de Romania TV

REVIZUIREA CONSTITUtIEI

-Au fost foarte multe cazuri in care Curtea si-a incalcat propriile decizii si trebuie sa punem acest lucru in Constitutie ca sa nu se mai intample. Sa punem foate clar daca presedintele poate pune in functie pe cine vrea el sau sa dea mandatului partidului sau aliantei de primul loc. Sau daca punem la CCR doar judecatori de la ICCJ sau pe un prieten al domnului Ponta?

-Decizia privindu-l pe domnul senator Diaconu va ramane pe saptamana viitoare.

NUMIRILE LA PARCHET sI DNA

-Legal, as fi putut sa fac o propunere pentru DNA si Parchet cat am fost ministru interimar la justitie, iar Crin Antonescu, in calitate de presedinte interimar, sa aprobe, dar mi-am asumat responsabilitatea de a nu o face.

-Mi-as dori sa nu avem un Parchet care sa se ocupe de cei care au votat la referendum ca sa nu mai voteze la parlamentare. E un dosare politic pentru ca DNA nu are competenta sa se ocupe de infractiuni electorale.

-Cum sa spui ca voturile sunt foloase nepatrimoniale necuvenite?

ALEGERI PARLAMENTARE

-USL va avea circa 60% din mandate

-In legatura cu UNPR, am luat o decizie de Realpolitik. Pana la urma, si candidatii lor vor trebui sa se supuna votului alegatorilor.

-Impartirea colegiilor a fost cumplit de grea. Primul meu moment de acest fel in 2004. Atunci eu ii puneam pe liste pe tineri, domnul Cozmanca ii scotea de pe liste.

-La locale, PSD a avut 22 de candidati la CJ, au castigat 22, PNL a avut 19 si au castigat 14. Electoratul celor doua partide a devenit extrem de compatibil. Circa 90% dintre alegatorii PNL au o parere buna despre mine, iar 90% dintre alegatorii PSD au o parere buna despre Crin Antonescu.

RELATIA CU BaSESCU

-Din punct de vedere personal, nu cred ca nici domnul Basescu nu va trece peste opinia negativa despre mine si nici eu peste opinia mea despre el. Dar daca CCR l-a reinstalat in functie, fiecare dintre noi trebuie sa-si faca partea lui de atributii. Eu nu am intervenit in atributiile presedintelui, insa presedintele Basescu s-a obisnuit sa fie si prim-ministru, iar asta nu am permis si nici nu o sa permit.

-Ma bucur ca sunt tinta prefereata a lui Traian Basescu. Daca nu as fi, inseamna ca nu as conta.

-Duminica am discutat un pic cu Traian Basescu despre vizita la Bruxelles. Probabil vor fi si alte ocazii institutionale in care va trebuie sa discutam. Opinia mea este a de a incerca sa ne preocupam fiecare despre ce avem in atributiile constitutionale. El poate vorbi despre MCV, iar daca vorbim despre Schengen... Daca presedintele Basescu are o relatie buna cu Angela Merkel, ar fi bine sa o foloseasca pentru ca opozitia Germaniei este singura care a ramas.

OLTCHIM

-Au primit salariile pe iulie, gasisem o solutie sa le primeasca si pe august, dar atunci cand s-a aflat, o firma de executari silite a blocat vonturile. Solutia nu este ajutor de stat si atenuam problemele sociale.

-Pentru pornirea Arpechim sunt necesare 200 de milioane de euro si cateva zeci pentru ca Oltchim sa functioneze. De aceea este nevoie de un investitor puternic.

-Cei de la PCC au fost acolo in ultimii ani si opozitia lor ne-a impiedicat sa convertim datoriile. Nu voi accepta nicio oferta care nu garanteaza continuarea functionarii Oltchim.

-Noi avem investitori din Rusia care tin mii de locuri de munca. Aici e piata mondiala. Produsele Oltchim nu pot intra pe piata decat atunci cand exista o companie puternica. Nu-i o mica afacere asta.

-Daca se preia o singura sectie a Oltchim si se tin 500-600 de oameni, nu suntem de acord. Cine vrea Oltchimul trebuie sa sumpere si Arpechim.

-Sunt 12 ani de cand a fost amanata privatizarea. Oamenii aia au inteles ca nu se mai putea, ca se duceau in prapastie. Domnul Boc le-a spus ca totul e perfect.

-Eu consider vinovat pe fostul director general care a fost tinut de toate partidele.

-DNA se ocupa mai intai de cei care au votat la referendum si apoi de capusarea Oltchim. De luni, vom avea un administrator care sa se ocupe de taierea tuturor acestor capuse.

-Nu mi se pare de ras prezenta domnului Diaconescu. Nu are nici bani si nici expertiza, dar foloseste acest lucru in campanie electorala.

-Avem la CNADR lucrari de peste un miliard de lei, pentru care nu sunt bani, avem CFR-ul, avem TAROM-ul care in ultimii ani a fost pe pierdere. Sunt multe lucruri care s-au tot amanat. Eu am avantajul urias ca exista o sustinere electorala puternica si atunci oamenii astia nu se asteapta sa facem minuni peste noapte, dar vor fi si masuri dificile. Anul 2013 va fi cel mai greu pentru Romania din cauza programelor europene din 2010-2011: ori dai banii de la buget, ori nu ii mai dai deloc.

IMPOZITARE

-Noi avem o intelegere politica asumata, ca aceasta cota de 16% nu va fi depasita. Daca se va putea vom merge cu o cota regresiva de 16 si 8 pentru cei cu venituri mai mici. Vom pastra cota pana in 2016 sau pana cand va impune UE un sistem fiscal unitar deoarece Romania practica un dumping fiscal in conditiile in care Germania impoziteaza cu 45%, iar Romania cu 16% si Bugaria cu 10%.

-M-am suparat putin pe cei de la Finante pentru ca trebuiau mai intai sa faca studii de impact. Eu nu le-am respins propunerile, dar le-am cerut sa faca studii de impact. Nu cred ca sunt foarte multe persoane cu piscine.

-Eu am avut discutii cu presedintele OMV si am pus o serie de probleme dintre statul roman si OMV. Am spus ca unele nu se negociaza, altele da. Aici vorbim totusi de cel mai mare contribuabil. Una dintre cerintele noastre a fost sa cedeze Arpechim, daca privatizam Oltchim. Fiti convinsi ca nu vor pierde. Castiga alte lucruri. OMV si Exxon au pregatite investitii de 1 miliard de euro pentru exploatari la Marea Neagra.

SCANDALUL PRODUSELOR DE LUX

-Nu am organizat pana acum niciun fel de dineu. Acestea nu sunt cele mai fericite momente de a discuta cu cineva. Am mers la un restaurant din Bucuresti.

-Evident ca lucrurile poate ca sunt exagerate, dar as vrea sa-i spun lui MRU: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. A regizat o campanie personala de atac la impotriva mea si uite ca pateste acelasi lucru.

-Am cerut sa nu cumpere cineva in numele meu... Eu nu beau alcool, asa ca sticlele alea... Nu e cazul.

-Am dat dispozitie sa nu se mai trezeasca cineva sa mai faca cumparaturi in numele meu. Nu fac reuniuni de protocol, iar daca le fac, ii duc la restaurant pe cheltuiala mea.

×
Subiecte în articol: oltchim senat vasile blaga Victor Ponta