x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta la RTV: Rămân premier chiar dacă Băsescu revine la Cotroceni

Victor Ponta la RTV: Rămân premier chiar dacă Băsescu revine la Cotroceni

25 Iul 2012   •   20:18
Victor Ponta la RTV: Rămân premier chiar dacă Băsescu revine la Cotroceni

Premierul Victor Ponta a declarat, la Romania TV, ca va ramane la conducerea Guvernului si in cazul in care presedintele suspendat Traian Basescu revine la Palatul Cotroceni dupa referendum, in urma invalidarii rezultatului din cauza unui numar insuficient de persoane care s-au prezentat la vot.

El a precizat ca va ramane prim-ministru pana in luna noiembrie, cand vor fi organizate alegeri parlamentare si cand este convins ca USL va obtine majoritatea parlamentara care sa ii permita sa isi continue mandatul de premier.

Ponta a declarat de mai multe ori ca nu va putea coabita cu Basescu in cazul in care acesta isi va relua mandatul de presedinte.

Pe de alta parte, Ponta a spus ca decizia ca presedintele sa reprezinte Romania la reuniunea Consiliului European a fost luata de Curtea Constitutionala cu un raport de voturi de 5 la 4, votul decisiv fiind acordat de un judecator suparat pe el pentru ca nu l-a "aparat" suficient pe Adrian Nastase.

"De multe ori am fost uimit de deciziile Curtii Constitutionale, inclusiv la primul conflict, cel cu reprezentarea la Bruxelles. Au fost cinci la patru judecatorii si al cincilea judecator era suparat pe mine, ca altfel era cinci la patru invers. Am aflat dupa aceea. Era suparat la nivel personal. Mi-a spus ca nu l-am aparat suficient pe domnul Nastase", a spus Ponta la RTV.

Premierul a mai spus ca Vivianne Reding, comisarul european pentru Justitie, habar nu are de situatia politica din Romania si se afla in campanie electorala pentru PDL.

"Doamna Reding habar nu are, era informata de Monica Macovei ca arestam judecatorii Curtii Constitutionale. Este in campanie electorala pentru PDL, nu are habar si comite un gest de campanie", a spus primul ministru.

Ponta crede ca Romania si Bulgaria "nu au voie sa intre in Schengen" si ca tarile din estul Europei, inclusiv Romania, "trebuie puse la colt", in conditiile in care la nivelul Uniunii Europene se discuta pe fondul crizei economice, de o Europa impartita in doua, respectiv intre state performante si tari mai putin performante.

In fine, Victor Ponta a anuntat ca presedintele suspendat Traian Basescu nu va beneficia de un imobil precum Vila Dante, deoarece legea prevede ca sefii de stat au dreptul la o astfel de locuinta doar daca nu sunt demisi.

"Daca este demis, nu va mai beneficia de vila. Daca isi va termina mandatul in mod legal, va beneficia de aceasta locuinta, dar daca va fi demis, nu va mai beneficia", a spus Ponta la RTV.

"In 2010-2011, cand se taiau salarii si pensii, cand am facut cu totii eforturi foarte mari de a ramane la o viata cat de cat decenta, aceasta locuinta care apartine RA-APPS din si la solicitarea presedintelui Basescu a fost pregatita, investindu-se peste un milion de euro in repararea sa, pentru, probabil, a fi ocupata de presedinte imediat dupa isi termina mandatul. Peste un milion de euro pentru confortul viitor al presedintelui Basescu. Cred ca faimosul slogan "Sa traiti bine!" se aplica doar aici si cred ca in acesti doi ani de criza nu stiu cati romani au putut sa-si faca o casa noua, dar stiu sigur ca niciun roman nu si-a facut o casa noua din bani publici, asta e absolut sigur; cu exceptia presedintelui Basescu. Sper ca presedintele Basescu sa-si ceara scuze public celor care in 2010 si in 2011, cand domnia sa cheltuia un milion de euro pentru a-si amenaja casa, au suferit in aceasta perioada", a spus Ponta.

×