x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisie de anchetă pentru Papici şi Băsescu. Ponta: Este o situaţie dubioasă şi cei implicaţi trebuie să dea detalii

Comisie de anchetă pentru Papici şi Băsescu. Ponta: Este o situaţie dubioasă şi cei implicaţi trebuie să dea detalii

de Veronica Micu    |    13 Noi 2013   •   15:31
Comisie de anchetă pentru Papici şi Băsescu. Ponta: Este o situaţie dubioasă şi cei implicaţi trebuie să dea detalii
Sursa foto: Lucian Papici

PSD a cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul achiziţionării de către familia prezidenţială a unui teren în Călăraşi şi a implicării unor instituţii ale statului  în acest caz, a declarat astăzi premierul Victor Ponta.

Anunţul vine după ce cu o seară în urmă, ca urmare a prezentării unui document în emisiunea "Sinteza Zilei", de la Antena3, potrivit căruia procurorul Lucian Papici ar fi verificat terenurile pe care fiica preşedintelui urma să le cumpere, şeful guvernului a spus că  a fost contactat de "un coleg din Comisia Juridică" pentru a-l anunţa că parlamentarii din această comisie vor sesiza CSM , iar dacă acest for nu va lua măsuri, Parlamentul va face verificările.  

"Colegii parlamentari au propus, am discutat în cadrul grupurilor şi în cadrul USL, două comisii de anchetă, una pentru modul în care s-au făcut retrocedările, în special în Ardeal, unde pe documente false şi tot felul de interpretări greşite ale diferitelor legii s-a ajuns la retrocedarea unor sate întregi, hectare de pământ, păduri. De asemenea, colegii din Comisia Juridică au propus şi au discutat despre o comisie de anchetă privind modul în care instituţii ale statului şi persoane ocupând funcţii oficiale s-au implicat în activităţi private de verificare pentru achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. Este vorba de cazul Călăraşi.  În măsura în care va fi o comisie parlamentară de anchetă, în mod sigur toate instituţiile guvernamentale vor pune la dispoziţie toate informaţiile la care avem acces şi dacă se va dovedi că un magistrat procuror se va dovedi că şi-a folosit funcţia publică pentru interese private, evident există prevederi legale de sancţionare", a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a adăugat că parlamentarii nu i-au spus dacă au sesizat şi CSM, dar el şi-a exprimat "disponibilitatea totală a tuturor instituţiilor executive de a pune la dispoziţie datele pe care Parlamentul le va solicita".

"Nu am știut la acel moment, am aflat recent, după ce a izbucnit acest scandal și tot acest mod extrem de dubios în care cu 300.000 de euro cash, cu un credit pe care de altfel orice om obișnuit nu îl primește niciodată de la CEC... Am aflat și eu despre o situație evident dubioasă și toți cei implicați trebuie să dea detalii pentru că este vorba totuși de sume mari de bani și e vorba de primul om în stat", a arătat Victor Ponta. El a adăugat că Parlamentul își va exercita dreptul constituțional în acest sens.

"Nu trebuia să-mi explice mie, dar, în măsura în care va fi o comisie parlamentară de anchetă, în mod sigur toate instituțiile guvernamentale vor pune la dispoziție toate informațiile și datele la care avem acces și, dacă se va dovedi că un magistrat, procuror, și-a folosit funcția publică pentru interese private, evident există prevederi legale de funcționare. Parlamentul are dreptul, în baza Constituției, să facă comisii de anchetă legate de anumite situații. Nu anchetează un procuror, anchetează situația și modul în care s-au retrocedat anumite terenuri, s-au verificat și s-au achiziționat acestea. Este dreptul Parlamentului. Nu cunosc detalii, am fost doar informat de colegii mei asupra inițiativei și e foarte bine ca Parlamentul să-și exercite dreptul constituțional și de a pune la dispoziția opiniei publice toate datele legate de afaceri controversate. Sunt lucruri pe care le vor decide parlamentarii, eu doar am exprimat disponibilitatea totală a tuturor instituțiilor executive de a pune la dispoziție datele pe care parlamentul le va solicita", a spus liderul USL.

×
Subiecte în articol: nana terenuri traian basescu ioana basescu