x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: pensiile s-ar putea dubla, dacă partidele renunță la finanțarea de la buget

Victor Ponta: pensiile s-ar putea dubla, dacă partidele renunță la finanțarea de la buget

de Diana Scarlat    |    09 Dec 2018   •   14:04
Victor Ponta: pensiile s-ar putea dubla, dacă partidele renunță la finanțarea de la buget

Pro România a lansat, astăzi, o propunere de stopare a finanțării partidelor politice, pentru a se putea acoperi promisiunile făcute de partidele aflate la guvernare, de creștere a pensiilor. De la bugetul statului se plătesc circa 200 de milioane de lei pe an pentru partidele care au ajuns în Parlament, bani care ar acoperi dublarea a 300.000 de pensii minime. Pro România arată că acești bani se pot folosi pentru creșterile de pensii și salarii promise, iar dacă nu se vor lua banii de la partidele politice, PSD și ALDE ar trebui să prezinte sursa de finanțare care va sta la baza creșterilor de pensii anunțate, a menționat Victor Ponta, președintele Pro România, într-o conferință de presă.    

 

Acesta mai spune că PSD ar trebui să prezinte studiul de impact și sursele de finanțare pentru promisiunile pe care le-a făcut. “Noi vrem să crească pensiile, dar nu să fie mințiți oamenii. 58 de miliarde de lei înseamnă cam 20% din bugetul actual al României. Chiar credeți că vom avea bugetul cu 20% mai mare anul viitor? Dacă se poate, sunt de acord, dar dacă nu se poate, nu vrem să fie mințiți oamenii. Eu cred că cei aflați acum la guvernare știu foarte bine că nu au de unde să plătească acești bani, dar fac promisiunile. Am depus un amendament care se referă la articolul 181 (din noul proiect legislativ – n.r.): “prezenta lege intră în vigoare la 1 septembrie 2019”. Vrem să nu fie mințiți pensionarii. Din acest motiv, am introdus amendamentul prin care legea să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019. Dacă există resurse bugetare, nu înțeleg de ce trebuie să se facă majorările din septembrie 2019, dar dacă nu există bani la buget, nu putem să adoptăm o lege mincinoasă”, a menționat Ponta.

 

Președintele Pro România a menționat că a găsit o sursă de finanțare și pentru folosirea acesteia, deputații partidului vor mai depune un amendament. „Vom depune un amendament la Legea bugetului de stat 334 din 2006, privind finanțarea partidelor politice. Legea a fost modificată în 2018, printr-un amendament al domnului deputat Mircea Drăghici, de la PSD. Doar pe luna septembrie 2018 s-au plătit de la bugetul de stat pentru PSD 35 de milioane de lei, pentru PNL 16 milioane de lei, pentru USR 4 milioane, pentru ALDE 3 milioane. De ce s-a schimbat legea? Finanțarea partidelor, din 2018, se face ca procent din PIB, ceea ce nu am putut face pentru Sănătate sau pentru Educație. Suma totală pentru 2018 este de aporape 200 de milioane de lei pe an. Vom face un amendament, ca semn de solidaritate cu pensionarii, astfel ca partidele să nu mai ia bani de la bugetul de stat, să-i lase la bugetul de pensii. Sunt 300.000 de beneficiari cărora le putem dubla pensia minimă, dacă nu mai plătim aceste subvenții de la bugetul de stat”, a mai spus Victor Ponta.

×