x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: Principalul adversar al aderării României la spaţiul Schengen devine chiar preşedintele Băsescu

Victor Ponta: Principalul adversar al aderării României la spaţiul Schengen devine chiar preşedintele Băsescu

26 Feb 2013   •   20:45
Victor Ponta: Principalul adversar al aderării României la spaţiul Schengen devine chiar preşedintele Băsescu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Principalul adversar al aderării României la spaţiul Schengen devine chiar preşedintele Traian Băsescu, a declarat marţi premierul Victor Ponta, ca răspuns la declaraţiile preşedintelui din această seară.

"Eu nu înţeleg această atitudine negativă, dar trăim cu ea", a afirmat Victor Ponta, revenit dintr-o vizită la Copenhaga.

"Ceea ce pot să constat este faptul că principalul adversar al aderării României la Schengen devine chiar preşedintele Traian Băsescu", a afirmat Victor Ponta, pe Aeroportul Otopeni, la revenirea din vizita efectuata in Danemarca.

"Preşedintele tot caută motive să nu fim primiţi", a spus Ponta, subliniind că argumentele ca România să nu fie primită în Schengen sunt date doar de Traian Băsescu, nu de premierii cu care s-a întâlnit.  

"Primul-ministru al Danemarcei a spus foarte sigur că susţine itnrarea noatră în Schengen, cel francez a spus la fel. M-am întâlnit cu prim-miniştri din UE şi niciunul dintre ei nu mi-a oferit argumentele pe care le dă preşedintele Băsescu pentru intrarea în Schengen", a spus Ponta, adăugând că el este "cu munca", iar preşedintele cu "băgat strâmbele".

"Constant că preşedintele este foarte nefericit că am deblocat POSDRU. Obligaţia mea este de a merge mai departe, de a îndeplinii obiectivele naţionale. Mă aflu în funcţia de prim-ministru pentru a face ceea ce presupune această funcţie. Eu sunt cu munca preşedintele Băsescu este cu băgat strâmbe", a spus Ponta. 

Întrebat de presă dacă îl va demite pe ministrul Transporturilor, aşa cum a solicitat Băsescu, premierul Ponta a răspuns: "Nu".

"Dacă vă referiţi doar la cazul ministrului trimis în judecată - că e un singur caz, domnul Fenechiu -, am mai explicat şi am discutat cu preşedintele chiar înainte să-l numesc. Şi reamintesc că preşedintele e cel care i-a semnat decretul, fiind vorba de o faptă care nu are legătură cu activitatea de ministru. Este mult anterioară. În secunda în care în primă instanţă va exista un act de condamnare, de orice formă, în aceeaşi zi domnul Fenechiu pleacă din Guvern. Dacă primeşte o sentinţă de achitare, cu atât mai mult înseamnă că trebuie să stea în Guvern", a spus Ponta.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în luna iunie anul trecut, pentru complicitate la abuz în serviciu, alături de doi foşti directori generali ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Ponta a adăugat, însă, că relaţia de coabitare cu Băsescu funcţionează în continuare.

"Ea funcţionează, pentru că noi stabilim un singur lucru: că fiecare, preşedinte şi prim-ministru, îşi îndeplineşte atribuţiile sale constituţionale. Din punctul de vedere al presei româneşti, coabitare înseamnă să ne lăudăm şi să ne gratulăm în fiecare zi. Nu, din punct de vedere instituţional, până astă seară inclusiv, preşedintele Băsescu nu a făcut absolut nimic care să încalce atribuţiile constituţionale ale Guvernului şi eu nu am făcut nimic care să încalce atribuţiile constituţionale ale preşedintelui. Că spun că suntem prost reprezentaţi în Consiliul European e o realitate, dar dacă aşa a decis Curtea Constituională, merge preşedintele până când va exista o altă decizie", a spus Ponta.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta traian basescu