x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: "Raportul CE este zero, nu are nicio valoare pentru Justiţia din România"

Victor Ponta: "Raportul CE este zero, nu are nicio valoare pentru Justiţia din România"

20 Iul 2009   •   00:00

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, astăzi, înainte de şedinţa coaliţiei PSD-PDL, că raportul CE despre Justiţia din România "este zero" şi nu are nicio valoare pentru domeniu.



"Raportul pe justiţie n-are nicio legătură cu România. V-am spus şi din februarie. Ei vorbesc despre nişte lucruri, sunt nişte funcţionari acolo care scriu. Noi trăim în România şi ştim care e justiţia din România. O să citiţi raportul şi o să credeţi că se vorbeşte despre altă ţară. N-are nicio valoare, este zero pentru justiţia din România. Ce ne interesează pe noi, ne interesează problemele reale", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.

El s-a referit şi la problema salarizării magistraţilor, în contextul în care la şedinţa coaliţiei particpă şi ministrul Justiţiei.

"Magistraţii, când cer anumite drepturi, le cer şi au dreptate. În acelaşi timp, ministrul spune, şi de asemenea are dreptate, că nu are acei bani. De aia am spus că există un pachet de soluţii. Dacă vii şi le dai în cap la judecători, în niciun caz n-o să ai o justiţie mai bună", a spus Ponta.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, într-o emisiune la Realitatea TV, că va discuta, luni, în coaliţia PSD-PDL nu doar despre raportul CE pe Justiţie, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, ci şi despre finanţarea sistemului juridic.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretele de promulgare ale legilor privind Codul Civil şi Codul Penal, legi pe care Guvernul îşi asumase răspunderea.

Guvernul şi-a asumat, pe 22 iunie, răspunderea în faţa Parlamentului pentru Codurile Penal şi Civil.

În dezbaterea Parlamentului se mai află cele două coduri de procedură, civilă şi penală, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului decizând prelungirea mandatului Comisiei speciale pentru dezbaterea acestora, până la 15 septembrie.

Potrivit unui proiect al raportului Comisiei Europene despre Justiţia din România, difuzat pe surse şi a cărui variantă oficială va fi publicată pe 22 iulie, adoptarea celor două coduri - civil şi penal - în iunie este "o expresie importantă de angajament politic şi un pas semnificativ înainte în ceea ce priveşte asigurarea unui sistem legal mai eficient". Documentul menţionează însă că cele două coduri sunt prevăzute să intre în vigoare în acelaşi timp cu codurile de procedură civilă "după ce au fost dezbătute şi aprobate într-o procedură parlamentară normală".

Varianta preliminară a raportului CE menţionează, de asemenea, că este de aşteptat ca cea mai apropiată dată de intrare în vigoare a acestor acte normative să fie anul 2011.

Premierul Emil Boc a spus, vineri, că promulgarea de către preşedintele Băsescu a Codului Civil şi a celui Penal este "un moment foarte important pentru reforma în justiţie", făcând apel la parlamentari să renunţe la o parte din vacanţă pentru a finaliza dezbaterile din comisii pe codurile de procedură.

El a afirmat că va cere comisiilor de specialitate să finalizeze dezbaterea publică şi proiectul Codului de Procedură Civilă şi a Codului de Procedură Penală.

"O să ridic problema şi luni, în cadrul coaliţiei, pentru a solicita comisiilor de specialitate pe drept civil şi pe drept penal să finalizeze în această vară dezbaterea publică şi, dacă se poate, şi proiectul pe comisii, pe Codul de Procedură Civilă şi Codul de Procedură Penală. Pentru că fără adoptarea acestor acte normative degeaba am adoptat Codul Civil şi Codul Penal, ele trebuie să fie puse în practică de Codul de Procedură Civilă şi Codul de Procedură Penală", a conchis Boc. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic romania procedură codul