x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta si Daciana Sarbu pleaca la PIN

Victor Ponta si Daciana Sarbu pleaca la PIN

de Lavinia Dimancea    |    25 Mar 2006   •   00:00
Victor Ponta si Daciana Sarbu pleaca la PIN

Sustinatorii lui Nastase sunt alungati din PSD. Deputatul Mugurel Sarbu a fost exclus, "se pregateste" Ioan Ti-mis. Rovana Plumb e pusa la zid de Organizatia de Femei, iar Victor Pon-ta a anuntat ca va pleca luni din partid.

Un nou val de demisii se anunta in PSD. Victor Ponta si cativa apropiati ai sai intentioneaza sa se inscrie saptamana viitoare in PIN. In timpul acesta, in PSD s-a deschis sezonul la excluderi. Dupa Iorgovan, ieri a fost exclus si deputatul Mugurel Sarbu.

Dupa ce saptamana aceasta a fost intens vehiculata, demisia deputatului Victor Ponta din PSD prinde tot mai mult contur. Surse din PSD ne-au declarat ieri ca Ponta ar urma sa se inscrie luni in Partidul Initiativa Nationala (PIN), condus de Cosmin Gusa, fost secretar general al PSD si ex-membru PD. Ponta nu va pleca insa singur, urmand sa fie insotit, potrivit acelorasi surse, si de alti deputati, vreo cinci-sase dintre apropiatii sai, intre care Daciana Sarbu, Nicolae Banicioiu si Claudiu Pop. Ideea plecarii lui Ponta si a Dacianei Sarbu, impreuna cu aproximativ zece deputati, a fost lansata inca de marti, moment la care cei doi au exclus deocamdata varianta demisiei, dar si-au recunoscut nemultumirea fata de situatia din PSD.

AFINITATI. "Sunt nemultumita, dar exclud varianta plecarii in Partidul Conservator, Partidul National Liberal sau Partidul Democrat", spunea Daciana Sarbu, omitand PIN-ul din lista partidelor. Suparat ca functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor a revenit unui veteran - Valer Dorneanu, Victor Ponta declara si el ca in perioada imediat urmatoare se va gandi la viitorul pe care il va urma in politica. De partea cealalta, liderul PIN, Cosmin Gusa, marturisea, la randul lui, ca are de mult timp discutii cu Ponta, cu care este prieten.

PRIETENIE VECHE. Victor Ponta si Daciana Sarbu cocheteaza de multa vreme cu ideea de a se inscrie in PIN. Anul trecut, in martie, presa relata despre o posibila plecare a acestora alaturi de Gusa, in cazul in care Ponta nu obtinea functia de secretar general al partidului, pentru care a candidat la Congresul din aprilie, si daca tinerii PSD nu vor fi reprezentati in structura de conducere. Acest lucru nu s-a intamplat, dar prietenia celor doi cu Gusa s-a facut remarcata din nou in septembrie 2005, cand acestia au fost prezenti la primul congres al PIN.

PSE. Plecarea social-democratilor la PIN nu le-ar crea acestora probleme de natura doctrinara. Asta pentru ca partidul lui Gusa vrea sa se apropie de PSE (Partidul Socialist European), partid in care PSD este membru. Adunarea Nationala a Liderilor PIN a decis ieri inceperea discutiilor referitoare la colaborarea politica intre PIN si PSE.

ATAC
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca discutiile din partid privind aprobarea unei noi platforme-program sunt "contraproductive" si "redundante", precizand ca nu se refera la platforma anuntata de Adrian Nastase.
"Este deranjant ca oameni care au facut foarte putin in legatura cu PSD si in legatura cu opinia publica exprima acum judecati de valoare si il gasesc culpabil in special pe presedintele Mircea Geoana", a sustinut Cristian Diaconescu. Liderul PSD le-a sugerat colegilor de partid care au optiuni politice "individuale" sa si le respecte si sa si le urmeze cu toata libertatea, "dar sa nu incerce, prin declaratii publice, sa gaseasca motivatii atunci cand nu este cazul".
Cristian Diaconescu a sustinut ca prioritate in acest moment trebuie sa aiba platforma-program convenita la congresul din aprilie, anul trecut, singura recunoscuta in interiorul partidului.

Start la vanatoarea de rebeli


Deputatii fideli lui Adrian Nastase incep sa fie pedepsiti, desi purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, neaga acest lucru. Ieri, deputatul Mugurel Sarbu a fost exclus din PSD. Conducerea organizatiei PSD Alba, unde Sarbu a fost membru, a luat aceasta decizie pentru ca deputatul ar fi adus daune imaginii partidului si ar fi incercat sa negocieze trecerea la PNL sau PD. "Prin comportamentul sau politic in organizatia judeteana a partidului, precum si prin cel avut in calitate de deputat, in aceste zile, a contribuit la amplificarea tensiunilor in PSD, exprimandu-se public ca se mai gandeste daca va mai ramane in PSD", a declarat presedintele executiv al PSD Alba, Dorin Gheorghe Sandea. In replica, Mugurel Sarbu a numit decizia de excludere drept "o maniera KGB-ista de executie" si "o reglare de conturi planuita de presedintele filialei, Ioan Rus, care isi simtea amenintata functia". Deputatul a precizat ca va incerca sa aiba o discutie cu presedintele PSD, Mircea Geoana, dupa care va hotari daca va contesta decizia sau va ramane deputat independent ori se va inscrie in alt partid.

URMATORII. Un alt apropiat al lui Nastase, deputatul de Hunedoara, Ioan Timis, a declarat ieri ca "in PSD au inceput executiile, cu metode comuniste" ale sustinatorilor fostului presedinte executiv, autorul lor fiind Mircea Geoana. "Astazi (ieri - n.r.), deputatul PSD de Alba, Mugurel Sarbu, a fost exclus din partid, iar pe mine urmeaza sa ma dea afara maine (astazi - n.r.), la ora 9:30. Ma vor executa, dar eu nu voi fi in zona", a declarat Timis, potrivit Mediafax. Si Rovana Plumb (foto), fidela lui Nastase, este pusa la colt. Presedintele Organizatiei de Femei a PSD Bistrita-Nasaud, Adriana Pana, a cerut ieri demisia Rovanei Plumb din functia de lider al Organizatiei de Femei a PSD, pe care o acuza ca nu s-a consultat cu nimeni din teritoriu, atunci cand a facut declaratii publice de sustinere a lui Nastase. Ea a spus ca Organizatia de Femei pe care o conduce cere discutarea in Consiliul de onoare a atitudinii Rovanei Plumb in regim de urgenta si convocarea unei Conferinte extraordinare a Organizatiei de Femei. Rovana Plumb considera ca prin astfel de acuzatii se incearca sa i se puna pumnul in gura.

×
Subiecte în articol: politic psd sărbu ponta daciana sarbu