x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta susține că băncile privesc cu neîncredere Guvernul

Victor Ponta susține că băncile privesc cu neîncredere Guvernul

18 Ian 2019   •   17:34
Victor Ponta susține că băncile privesc cu neîncredere Guvernul

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, în Baia Mare, că băncile din România privesc cu neîncredere Guvernul, aşa fiind explicată reticenţa în a cumpăra titluri de stat din ultimele zile.

"Când statul român emite titluri de stat, timp de trei-patru ani, de fiecare dată au fost mai mulţi cei care au dorit să cumpere titluri de stat. De ce? Pentru că e cea mai sigură investiţie. Nu-ţi pierzi banii. Nu? Ce era important? Important era să reduci dobânda pentru că dobânda înseamnă că în anii următori adaugi la cea ce ai luat. Ce ştie orice om când se împrumută e că trebuie să dea şi dobânda înapoi. Este pentru prima dată după 2011, cred, acum o săptămână când titlurile de stat emise de Guvern n-au mai fost cumpărate! Cred că 62%, doar. Ce înseamnă asta? Înseamnă că oamenii nu au încredere în statul român, că Guvernul României poate să-şi plătească datoriile. Au crescut şi dobânzile, acum sunt 4 şi. (...) De ce n-au încredere? Eu nu cred că băncile şi sistemul financiar se uită la ce spune un politician sau altul, se uită la faptul că România în 2018 şi 2019 are o politică instabilă, şi impredictibilă. Nu ştii niciodată ce măsură o să se ia", a spus Victor Ponta.

Liderul Pro România a mai susţinut că nu datoria externă a ţării e un obstacol pentru sistemul bancar în a acorda împrumuta stat, ci comportamentul nesigur al guvernanţilor.

"Nu din cauza acestei sume (băncile nu vor mai împrumuta Guvernul n. red.). Vreau să explic un lucru pe care oamenii îl consideră complicat, dar nu e aşa complicat, şi am învăţat cât am fost prim-ministru să mă uit pe cifre şi să înţeleg ce înseamnă pentru viaţa Guvernului, dar şi a oamenilor, cifrele. Am avut cel mai bun profesor, din punctul meu de vedere, Florin Gerogescu", a spus Victor Ponta.

Potrivit liderului Pro România, Guvernul practică un "Caritas bugetar" care ar putea genera o criză în viitorul apropiat.

"După ce am strigat toţi, în decembrie, cu aceea ordonanţă care schimbă sistemul fiscal, iar se adoptă o ordonanţă care iar schimbă Codul fiscal! Dacă schimbi codul fiscal în fiecare lună eşti o ţară neserioasă, un Guvern neserios. Al doilea lucru: cea ce s-a întâmplat în 2018 se întâmplă în 2019 şi este un Caritas bugetar! Folosesc termenul de Caritas pentru că sunt convins că oamenii n-au uitat cum era să zici: pun 10 lei, iau 80, pun 80, iau 640. Dar toţi ştiam că o să pice la un moment dat. Nu poţi tot timpul să creşti pensiile şi salariile, nu poţi tot timpul să ai cheltuieli mai mari şi venituri mai mici, pentru că la un moment dat se rupe chestia asta. Ce îmi este teamă? Îmi este teamă că vom retrăi anul 2009. Vă reamintesc că în anul 2009 era criză deja în lume. Şi dl. Băsescu, şi dl. Geoană, şi PNL spuneau că nu e nicio criză, că totul e foarte bine", a declarat Victor Ponta.

Acesta şi-a reproşat că în anul 2009 guvernul de atunci nu a ţinut cont de criza care se apropia de România, luând decizii greşite prin majorarea salariilor pentru profesori.

"Ba chiar am fost în Parlament când am dublat salariile la profesori şi oameni cu mintea la ei ne spuneau: nu-i minţiţi pe profesori, că nu o să aveţi bani! Noi am votat tot! A venit 2010 şi am suferit toţi: firmele româneşti, angajaţii, pensionarii, firmele private, toată lumea a plătit neseriozitatea şi inconştienţa din 2009. Acum, în 2019 sunt în acelaşi scenariu", a spus Victor Ponta.

Preşedintele Pro România a spus că în 2019 scenariul din 2009 pare să se repete pe fondul campaniei electorale din acest an.

"Avem alegeri prezidenţiale în care şi dl. Iohannis, dar şi dl. Dragnea, poate cel mai mult, vor zice: e totul foarte bine! După care vine 2020, se termină ospăţul şi cineva trebuie să achite nota de plată. Şi îmi pare rău că nu am învăţat din anul 2010 să nu repetăm acea greşeală şi îmi mai pare rău de ceva, în 2011-2012, din necesitatea acelei crize, s-a construit USL-ul cu program de guvernare, cu oameni, cu sprijin politic. Acum, cred că mâine ar trebui să cadă Guvernul Dăncilă, dar în niciun caz nu văd o soluţie în Guvernul Orban (PNL) sau USR. Deci, nu există o alternativă profesionistă", a spus Victor Ponta.

La conferinţa de presă au mai participat prim-vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin şi preşedintele filialei din Maramureş, Viorica Marincaş. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Victor Ponta