x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Videanu, candidatul Aliantei la Primarie

Videanu, candidatul Aliantei la Primarie

11 Feb 2005   •   00:00

Conducerea Aliantei PNL-PD l-a desemnat aseara pe democratul Adriean Videanu drept candidat la Primaria Capitalei.

OANA STANCU, MONICA IORDACHE

RESEMNAT. Dupa ce a anuntat ca nu accepta sa-i fie adjunct decat lui Basescu, Ludovic Orban (foto stanga) s-a impacat cu ideea de a-i fi viceprimar si lui Videanu (foto dreapta)
Liderii liberali si democrati au decis sa mearga pe mana lui Videanu in cursa pentru Capitala, renuntand sa mai faca alte sondaje si sa lungeasca tensiunile dintre cele doua formatiuni. Cu atat mai mult, cu cat Guvernul a fixat, tot ieri, data alegerilor pentru Primaria Capitalei, la 3 aprilie, cu o saptamana mai devreme decat hotarase fostul Cabinet, ceea ce inseamna ca la 3 martie va incepe si campania electorala.

Decizia a fost luata abia dupa ce candidatul din partea PNL, Ludovic Orban, s-a convins ca sondajele CURS si CSOP sunt veritabile, intr-o maniera inedita. Cele doua case au prezentat rezultatul verificarilor: nu sunt erori. Dar Orban nu a fost convins pana nu l-a pus pe directorul CSOP, Andrei Musetescu, sa jure pe Biblie ca nu a trisat. Si Musetescu a jurat fara sa clipeasca, asigurandu-l pe Orban ca nici nu i-a cerut nimeni sa masluiasca datele.

Orban a parasit atunci sedinta, facand declaratii de sprijin pentru Videanu. "Deasupra rezultatelor sondajelor de opinie, este important ca Alianta a prezentat cel mai bun candidat, iar membrii celor doua partide sunt solidari in sustinerea lui Videanu", a spus el ziaristilor. Orban a mentionat ca nu regreta faptul ca si-a depus candidatura si ca va fi alaturi de Videanu in campania electorala si, ulterior, ca viceprimar, in cazul in care Videanu va castiga alegerile.

Videanu a tinut sa dea si el asigurari ca a fost o competitie colegiala in interiorul Aliantei si ca protocolul dintre PNL si PD s-a dovedit functional. Vicepremierul a anuntat totodata ca isi va da demisia din Guvern la sfarsitul saptamanii viitoare, dupa ce va trimite la Bruxelles programul de preaderare a Romaniei.

ADEVARUL SONDAJELOR. In cercetarile CURS si CSOP, Orban si Videanu sunt ca si la egalitate. Surse din Alianta spun ca, la incredere, sunt despartiti doar de 4 procente in favoarea lui Videanu; Alianta ar castiga alegerile din primul tur, cu 65%, dar daca s-ar ajunge totusi in turul doi, amandoi i-ar bate pe pesedistii Sorin Oprescu sau Victor Ponta, cu circa 40%-45% Videanu sau Orban, contra 23% Oprescu sau 15% Ponta.

Chichita era la votul direct dintre cei doi. CURS il dadea castigator pe Orban cu 0,6 %, CSOP pe Videanu cu 4%, recunosc atat membrii PNL, cat si PD. Raspunsurile sunt valabile insa pentru esantionul luat numai dintre votantii PNL-PD. Cand intrebarea este pusa intregului esantion de bucuresteni chestionati, Videanu are castig de cauza atat in CURS (cu 3%), cat si in CSOP (5%). Orban ceruse initial sa se tina cont doar de votantii Aliantei, liderii Aliantei stabilind insa ca, daca Videanu reuseste sa atraga si voturile celorlalti bucuresteni, cu atat mai bine.
×
Subiecte în articol: politic videanu orban