x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Videanu vs Tăriceanu

Videanu vs Tăriceanu

de Oana Stancu Zamfir    |    12 Sep 2008   •   00:00
Videanu vs Tăriceanu

SONDAJ ● PD-L caută adversar pentru premier
Cum Theodor Stolojan refuză să se lupte în campania pentru parlamentare cu premierul Tăriceanu, PD-L ar putea să-l pună să candideze în Colegiul nr. 2 din Capitală pe celălalt vicepreşedinte, Adriean Videanu.



SONDAJ ● PD-L caută adversar pentru premier
Cum Theodor Stolojan refuză să se lupte în campania pentru parlamentare cu premierul Tăriceanu, PD-L ar putea să-l pună să candideze în Colegiul nr. 2 din Capitală pe celălalt vicepreşedinte, Adriean Videanu.

PD-L a amînat finalizarea listelor cu candidaţi pentru Parlament, unul dintre motive fiind acela că nici pînă acum nu au găsit un contracandidat pentru premierul Tăriceanu. Liderul PNL şi cel al PSD, Mircea Geoană, au fost declaraţi ţinte de democrat-liberali, numai că, dincolo de teorie, greii partidului nu se înghesuie să se bată politic. Prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan, cel care are toate şansele să fie propus astăzi pentru funcţia de premier, a exclus din start candidatura pentru Parlamentul României, anunţînd că rămîne la Bruxelles, parlamentar european. Dacă va fi premier, atunci nu mai rămîne, desigur,  parlamentar european. Preşedintele formaţiunii, Emil Boc, e primar la Cluj. Celălalt prim-vicepreşedinte, Adriean Videanu, nu se ştie dacă şi-a revenit în relaţia cu bucureştenii în urma mandatului de primar. Motiv pentru care s-a comandat un sondaj de opinie care să arate dacă Videanu sau altul trebuie să fie acela care să se lupte cu premierul. Pînă una-alta, singura dispusă să facă asta este deputatul Anca Constantinescu, cea care a anunţat de mai multe luni că va candida în Colegiul nr. 2. O a treia soluţie ar fi aceea a unui tînăr – fără nume politic.

CALCULE. Colegiul este unul mic, cu mai puţin de 40.000 de alegători. Secretul obţinerii mandatului ar fi acela al cîştigării cu 51%, ceea ce ar însemna vreo 6.500 de voturi, la o prezenţă la urne de 30%, luînd în calcul ultimele alegeri. Premierul ar fi avantajat o dată de notorietate, apoi de numărul mare de alegători liberali din acest colegiu, relevat de scrutinul trecut. Numai că ar fi un lider cu 6.500 de voturi în spate. Asta dacă le ia. Dacă nu le ia şi se menţin scorurile partidelor, s-ar clasa al treilea, după candidaţii PD-L şi PSD, şi ar risca să fie bătut la număr de voturi şi posibil şi la mandat de vreun Antonel Tănase, candidat în Sectorul 6, într-un colegiu mare.

Pentru PD-L, situaţia e la fel de încurcată. Dacă nu găsesc un candidat care să obţină mandatul din prima, cu 51% din sufragii, atunci mandatul e pierdut. Pentru că, potrivit sistemului de vot, candidaţii din toate colegiile din Capitală sînt ierarhizaţi în funcţie de numărul de voturi obţinute, iar PD-L şi-ar epuiza numărul de mandate pe Capitală pînă ar ajunge la micul Colegiu nr. 2.

×
Subiecte în articol: politic