x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică (VIDEO) Băsescu, despre reacţiile de la Bruxelles: "Nu mă aşteptam la o asemenea presiune". Vezi şi cum explică episodul "dottore"

(VIDEO) Băsescu, despre reacţiile de la Bruxelles: "Nu mă aşteptam la o asemenea presiune". Vezi şi cum explică episodul "dottore"

12 Iul 2012   •   18:21
(VIDEO) Băsescu, despre reacţiile de la Bruxelles: "Nu mă aşteptam la o asemenea presiune". Vezi şi cum explică episodul "dottore"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a fost invitat, in aceasta seara, la TVR, unde a vorbit despre reactiile din Uniunea Europeana fata de criza politica de la Bucuresti si a explicat, printre altele, episodul "dottore".

Basescu a inceput prin a spune ca nu-si doreste ca romanii sa absenteze de la referendum, chiar daca acest lucru ar fi in avantajul sau, precizand, totusi, ca "nu-i cinstit" ca un presedinte sa fie supus unui referendum de suspendare spre sfarsit de mandat.

Iata mai jos principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

* Nu-i cinstit. Un presedinte, dupa 8 ani de mandat, dintre care ultimii 3 de criza - sa-i ceri sa aiba 51% din voturile electoratului. Dar nu vreau sa raman presedinte la masa verde. In liga lui Mitica merge. Sa ma scuze echipele, nu le vizez...

* Vreau ca romanii sa stie foarte bine. Eu am avut ca obiectiv major sa mentin stabilitatea politica a tarii. Acesta este si motivul pentru care nu am desemnat inca un prim-ministru de la PDL, dupa caderea Guvernului Ungureanu. Am constatat ca USL are majoritatea in Parlament si i-am dat mandatul lui Victor Ponta. Ce-au facut ei, suspendand presedintele, in conditiile in care nu le-am respins nicio propunere de lege... Ei n-au pretuit la fel ca mine stabilitatea.

* Presupunand ca acest referendum invalideaza ramanerea mea la cotroceni - foarte bine, am 8 ani de mandat, imi iau mapa si imi vad de drumul meu. Urmeaza 3 luni de instabilitate politica cu o Romanie fara presedinte.

Vezi aici prima parte a interviului presedintelui suspendat

* Cei doi lideri USL au o relatie catastrofala in relatiile cu liderii UE in privinta credibilitatii. Vor fi trei luni de instabilitate. Romania va intra in mare dificultate. Ce le sugerez eu romanilor este sa se gandeasca daca au nevoie de un presedinte cu experienta de 8 ani, care si-a asumat masuri de ordin politic, sau au nevoie de oameni noi care vor avea foarte greu acces la puterile europene.

* Nici Ponta nici Antonescu nu sunt oameni de baza in partidele lor. Ei sunt manipulati de Voiculescu, de exemplu. Au 20 de oameni cu dosare care asteapta sa intre in sala de judecata. Ce om rational facea o astfel de miscare cu 4 luni inainte de alegeri? Pe ei i-a speriat ce s-a intamplat. Adrian Nastase incarcerat, Vantu incarcerat... Ii sperie faptul ca a inceput sa functioneze justitia. Daca voi reveni, nu voi face compromisuri. Vreau sa raman in constiinta mea, ca un presedinte care si-a facut datoria fata de tara si de romani.

Episodul "dottore"

* Am aflat (de plagiat n.r.) odata cu Victor Ponta, ca se interesau diversi jurnalisti despre lucrarea de doctorat. "Dottore" se referea la faptul ca a facut un masterat la Catania, pe care si l-a retras din CV. De aceea am folosit expresia "dottore". Ma refeream la celebrul masterat de la Catania. Insa ati coborat discutia intr-un diapazon mic, gen Antena 3. Vorbiti totusi cu presedintele ales. Despre plagiat, sa stiti ca au inceput investigatiile de la ziaristii romani. Nu de la mine, direct. Probabil, eu in locul lui Victor Ponta, m-as uita la cei din comisia care i-au validat doctoratul. Afland ca a fost facuta pe urma o carte din acea lucrare, am cumparat si cartea, i-am dat si un ban.

Vezi aici a doua parte din interviul presedintelui suspendat

* Criza a inceput in momentul condamnarii lui Adrian Nastase. Atunci toti politicienii au inteles ca nu mai sunt in siguranta. Asta este si explicatia de ce, un om cu care am lucrat, domnul Borbely si alti oameni din UDMR au votat pentru suspendare. Oameni pe care i-am sustinut. Dar oamenii politici nu ma mai dezamagesc de mult, ii iau asa cum sunt.

* Acela a fost momentul care a declansat criza, momentul in care Adrian Nastase a fost condamnat. Nu cred ca cineva a putut simti de la mine o urma de satisfactie. Adrian Nastase a fost reclamat tot timpul din interiorul propriului partid. M-a deranjat ca (Victor Ponta n.r.) a tipat, desi stia ca dosarele au pornit tot din partea oamenilor din propriul partid. Daca cineva vrea sa-mi atribuie o implicare in ce se intampla prin condamnari, aceasta este aceea ca am facut tot ce-am putut sa izolez justitia de mediul politic.

* USL a suspendat un presedinte pentru ca nu are majoritate in Parlament, ceea ce este neconstitutional. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu pot servi tara mai bine decat mine.

Despre Legea referendumului

* Nu comentez. Avem Curte Constitutionala, avem legi. Obiectivul meu este sa stau vertical la judecata poporului. Am remarcat pur si simplu cp Ordonanta de Urgenta a fost data dupa inceperea procedurilor, dar daca nu anuleaza acea ordonanta este problema lor, nu a mea.

* Nu ma asteptam la o asemenea presiune de la Bruxelles. Eu o sa va spun ca om cu experienta. De 8 ani reprezint statul roman la Bruxelles. Reactia va fi mult mai dura in continuare. Nu declarativ. Dar cand nu se respecta valorile in Europa, nu poti sa mai ai usi deschise. Primul ministru s-a intalnit cu domnul Brosso si cu domnul Van Rompuy. Faptul ca niciunul din ei n-a acceptat sa iasa in conferinta de presa cu Victor Ponta este un semnal infiorator pentru Romania. Contrar protocolului, nu au iesit in conferinta comuna. Cand ma veti vedea odata ca merg la Bruxelles, daca voi mai merge, pentru o intalnire cu presedintele Comisiei sau Consiliului si veti constata ca n-a fost o declaratie comuna, va trebui sa intelegeti ca s-a intamplat ceva rau in relatiile cu Romania.

* Le-am fost loial romanilor si pot continua sa fac ceea ce trebuie pentru tara mea. Eu nu ma bat pentru scaunul meu, ci pentru Romania. Ceea ce s-a intamplat in ultimele 10 zile nu poate fi acceptat in Europa. Executia sumara a presedintelui ales... In Europa asemenea lucruri nu sunt tolerate si nu te poti ascunde in fata votului majoritatii. Aceste actiuni arata fragilitatea democratiei noastre.

* Cu certitudine da, ma duc la vot si votez categoric nu.

×
Subiecte în articol: basescu tvr