x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Nelu Tătaru: Dacă se va impune, vom avea și o prelungire a stării de alertă

VIDEO. Nelu Tătaru: Dacă se va impune, vom avea și o prelungire a stării de alertă

03 Iul 2020   •   11:31
VIDEO. Nelu Tătaru: Dacă se va impune, vom avea și o prelungire a stării de alertă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, că în prezent nu există pericolul instituirii stării de urgență, însă, în cazul în care se impune, va fi prelungită starea de alertă.

 „Suntem la trei săptămâni de creştere constantă a numărului de cazuri. O parte din cei care și-au dat acordul pentru relaxare au respectat măsurile de protecție. Evalăum fiecare creștere pe zi, pe săptămână, luând în calcul acea incubație de 14 zile. În măsura în care această evoluţie ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante, am avut discuţii ieri, împreună cu domnul prim-ministru, cu cei din HORECA, astăzi s-a constituit grup de lucru tocmai pentru acele măsuri şi norme de aplicare în vederea redeschiderii restaurantelor. (...) În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări, în condiţiile în care evoluţia nu o va impune nu vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă. În acest moment, nu avem acest pericol al stării de urgenţă, gestionăm numărul de cazuri şi gândim, ca şi evoluţie, până pe 15 iulie, dacă este necesară prelungirea stării de alertă sau nu", a afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai precizat că în urmă cu trei săptămâni rata de transmitere a coronavirusului era în jur de 0,6-0,7, iar acum ajunge la 1,4.

„Apanajul stării de alertă este al CNSU, prezidat de premier. Apanajul stării de urgenţă este al preşedintelui Klaus Iohannis”, a mai amintit Tătaru. 

De asemenea, Nelu Tătaru a precizat că în cazul pacienților asimptomatici „se poate face o externare la cerere în condițiile în care și medical și pacientul își asumă acea externare”.

„Recomandarea de izolare trebuie să existe, iar în condiţiile în care cel externat îşi asumă acea externare, ştiindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologică îl implică, atunci poate intra sub incidenţa acelui 352 din Codul penal", a atenţionat ministrul Sănătăţii.

Declarațiile au fost făcut după o întâlnire de lucru a prim-ministrului Ludovic Orban cu miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus.

×