x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Viitor de aur coruptia" pentru coruptie

"Viitor de aur coruptia" pentru coruptie

26 Mai 2004   •   00:00

Romanii plaseaza parlamentarii, politistii, judecatorii si doctorii in topul celor mai corupti, iar 73% dintre romani considera ca Guvernul nu a luat nici o masura sau aproape nici una pentru a eradica coruptia care va fi la fel si anul viitor.

CAMELIA IONESCU

Fundatia pentru o Societate Deschisa a facut ieri publice rezultatele ultimului Barometru de Opinie Publica, realizat la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, de Gallup Organization Romania si Metro Media Transilvania. Potrivit barometrului, 72% dintre romani sunt nemultumiti de activitatea Executivului in ceea ce priveste nivelul de trai, iar 37% sunt foarte nemultumiti de locurile de munca. De asemenea, masurile de combatere a coruptiei luate de Guvern au fost foarte putine, considera 19% dintre subiectii barometrului, iar 13% sunt convinsi ca de fapt, Executivul nu a luat nici o masura anticoruptie.

Topul coruptilor

Mai mult de jumatate dintre parlamentari sunt corupti, considera subiectii barometrului de opinie. Pe locul doi se afla politistii, atinsi de acest flagel in proportie de 53%, apoi medicii (52%), judecatorii (cu 51%), oamenii de afaceri (50%), ministrii (49%), procurorii si avocatii (cu 43%), primarii (40%), consilierii locali si functionarii de la primarii, cu 37, respectiv 35%. 57% dintre subiectii sondajului au raspuns ca majoritatea oamenilor care au facut avere in Romania „prin incalcarea legii". Doar 15% cred in nevoia de relatii pentru succesul in afaceri, iar 8% pun reusita economica pe seama norocului. Educatia si scoala nu mai detin un rol semnificativ pentru un viitor de succes, deja 51% dintre romani considerand ca nu este necesar sa ai scoala ca sa faci bani.

Incredere

In sondaj au fost folosite pentru prima data, intrebari la capitolul incredere in personalitati, fara a fi data si o lista de nume, asa incat subiectii au alcatuit clasamente personale pentru cei in care au si in care nu au incredere. Astfel, pe primul loc la incredere este premierul Adrian Nastase, cu 29%, urmat de presedintele Ion Iliescu, cu 16%, Theodor Stolojan, cu 14%, Mircea Geoana, cu 11%, Corneliu Vadim Tudor, cu 10% si Traian Basescu, cu 7%. In clasamentul opus, adica la cea mai putina incredere, conduce Corneliu Vadim Tudor, cu un procent de 17%, urmat de Nastase, cu 7%, Iliescu, cu 5%, Basescu, cu 3% si Stolojan cu 2%.

In topul institutiilor in care romanii au cea mai mare incredere se mentin biserica si armata (cu 88, respectiv 69 de procente). Presedintia a obtinut 38% din increderea subiectilor, Guvernul - 34%, cel mai jos stand in clasament Parlamentul si partidele politice, in care nu au incredere decat 23%, respectiv 13% dintre cetateni.

Zla intrebarea "dintre partidele si aliantele politice, in care aveti cea mai mare incredere?’, 35% dintre subiecti au ales PSD, 28% Alianta D.A, 11% PRM si 4% PUR.

Interventia statutului

41% dintre subiectii barometrului de opinie considera ca statul ar trebui sa intervina in activitatea partidelor politice, iar un sfert dintre romani cred ca statul ar trebui sa isi bage nasul si in activitatea presei. Si mai mult decat atat, in proportie de 89%, romanii cred ca statul trebuie sa asigure locuri de munca pentru toti cei care vor sa munceasca si nu oricum: 55% dintre respondenti cer reinfiintarea intreprinderilor de stat!

Invatamantul socialist, mai bun

Barometrul de opinie s-a ocupat si de determinarea perceptiilor asupra sistemului de educatie din Romania la cererea Centrului Educatia 2000+. Astfel, se demonstreaza ca nenumaratele schimbari petrecute in sistem au avut rezultate mai degraba proaste, potrivit opiniei a mai mult de jumatate dintre romani. Totodata, 60% dintre romani sustin ca invatamantul bastinas e mai bun decat cel occidental. De ce? Pentru ca functioneaza „un imaginar colectiv care se transmite", a explicat Monica Dvorski, directoarea Centrului Educatia 2000+, care isi pune amprenta asupra opiniilor romanilor. Un exemplu elocvent in acest sens este acela ca 51% dintre subiectii barometrului sunt convisi ca invatamantul din perioada socialista era mai bun decat cel de astazi.

Stare "mai optimista"

"Starea de spirit a romanilor indica necesitatea unui alt tip de campanie decat cea de acum", a aratat presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu (foto), comentand Barometrul. In opinia sa, starea de spirit a romanilor e mai optimista ca in trecut, dar sunt totusi sceptici in ceea ce priveste evolutia economiei de piata si a nivelului de trai, dupa cum rezulta din sondajul de opinie. "Toate aceste date arata contradictiile care exista la nivelul mentalului colectiv in Romania", a conchis Parvulescu, aratand ca romanul apreciaza intr-un fel cand vorbeste despre institutiile statului si in altfel cand analizeaza problemele care il afecteaza ca individ.
×
Subiecte în articol: politic incredere