x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Violeta Alexandru, declarație de presă la Ministerul Muncii: Peste 600.000 de angajați români au fost sprijiniți prin șomaj tehnic

VIDEO. Violeta Alexandru, declarație de presă la Ministerul Muncii: Peste 600.000 de angajați români au fost sprijiniți prin șomaj tehnic

24 Apr 2020   •   12:12
VIDEO. Violeta Alexandru, declarație de presă la Ministerul Muncii: Peste 600.000 de angajați români au fost sprijiniți prin șomaj tehnic

UPDATE. Principalele declarații ale ministrului Muncii: „Am vrut să venim în sprijinul problemei economiei prin șomajul tehnic. A fost un demers în premieră și pentru cei care au depus cereri, dar și pentru Ministerul Muncii. Știu că au fost perioade în care aplicanții au avut nevoie de sprijin. Știu că a fost nevoie de clarificări. A trbuit să luăm decizii rapid. Ne învață această experiență foarte multe. Aș vrea să vă asigur că facem continue îmbunătățiri. Acceastă perioadă prin care am trecut ne ajută să ne pregătim pentru orice situație de criză, situație limită prin care România trece. Este important să internalizăm în interiorul instituțiilor expertiza. Fără să pot compara, aș spune totuși că evaluarea mea îmi arată că România a reușit să gestioneze programul pe care Guvernul Orban l-a gândit într-un mod eficient. Am putut să constat faptul că de la luarea deciziei până la plățile efective, România a reușit să gestioneze o măsură de criză în mod eficient.”, a afirmat ministrul Muncii.  

„Experiența României este discutată și analizată ca o experiență practică și eficientă în gestionarea acestui proces. Peste 600.000 de români angajați au fost sprijiniți prin șomaj tehnic. După eliminarea dublurilor, peste 50.000 de profesioniști (pfa, intreprinderi familiale, contracte drepturi de autor) au fost beneficiari. Ne bucurăm pentru fiecare om.”, a mai declarat Violeta Alexandru

„O primă parte din plăți a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie. Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară, toate dosarele care au fost prelucrate au fost finalizate și plata s-a făcut în cursul zilei de astăzi. Îmi pare rău că nu am reușit să plătim mai devreme. E o situație cu caracter excepțional.”

„Ne-am uitat la gradul de conformare a solicitanților. Am cerut o estimare pentru a putea vedea dacă sunt necesare măsuri de verificare. Peste 60% din solicitările primite îmi arată un grad satisfăcător  de conformare în această condiție. S-a comunicat mult cu solicitanții. Am încredere că în a doua etapă gradul de conformare va fi mult mai mare.”

„Chiar dacă nu se fac verificări, cele două entități au avut nevoie să facă verificări minimale. A fost necesar dialogul pe care l-am făcut cu angajatorii. Sunt convinsă că folosind platforma pentru depunerea de solicutări și noua etapă de depunere a cererilor va fi mai rapidă. Ne așteptăm ca la începutul lunii mai acest proces să fie mult mai simplu. Avem semnale de situații în care, deși au declarat suspendarea temporară a activității, în unele situații angajatorii au cerut anagajaților să vină în continuare la muncă. Îi încurajăm pe cei care au trăit această situație să sesizeze autoritățile. Trebuie să respectăm cu toșii legea.”, a mai afirmat ministrul Muncii.

„S-a muncit în echipă. Ultimele plăți se vor efectua luni dimineață. Tot acest proces de efectuare a plăților din resurse interne va arăta determinarea noastră de a trata această măsură cu toată seriozitate. Dincolo de cifre este vorba de viața fiecărui om din cei peste 600.000 care au solicitat fonduri din șomajul tehnic.”

De asemenea, Violeta Alexandru a punctat importanța ca oamenii să evite să muncească la negru, pentru că, în această situație de criză, nu pot fi ajutați dacă nu au forme legale de muncă.

Declarații președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Victor Picu: „Sunt mulțumit să vă anunț că toate aplicațiile pentru șomaj tehnic s-au verificat și solicitările au fost precesate până azi. Peste 90% din ele au fost plătite. Solicitările au fost de la firme din toate domeniile, dar mai ales din HORECA. Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă din București a fost agenția care a primit cele mai multe solicitări. Doresc să asigurăm că facem toate eforturile ca dosarele să fie prelucrate în cel mai scurt timp. Doresc să reamintesc că ANOFM a pus la dispoziției un call center cu număr unic. Înțelegm că oamenii au nevoie de noi.”

Declarații ale secretarului de stat Alin Ignat: „Sunt în măsură să vă fac câteva precizări. Dintr-un total de cereri depuse corect, avem un total de 52.000 de solicitări. În privința beneficiarilor cu contracte de activitate sportivă, documentele de plată sunt pregătite. A fost nevoie de unele proceduri din punct de vedere financiar, bugetar și aceste proceduri vor fi îndeplinite. Vom face plata în cel mai scurt timp. Cele mai multe cereri depuse în București, peste 9400, urmat de Cluj. Termenul pentru alți profesioniști se prelungește cu cinci zile lucrătoare. Cât mai mulți dintre potențialii beneficiarii să poată să beneficieze de sprijinul Guvernului. O altă noutate este introducerea unei noi categorii: avocații. Termenul pentru această categorie este de 10 zile. În cazul celor cu conveții individuale de muncă, procedura s-a modificat. Vor depunde cooperațiile solicitări pentru beneficiari. Încurajez aceste persoane să depună solicitări pentru a obține indemnizațiile de sprijin. Ordinele de ministru au fost semnate de doamna ministru și au plecat spre Monitorul Oficial.”

 

Declarații de presă ale ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru

Publicată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe Vineri, 24 aprilie 2020

-----------------------------------------------------

Știre inițială. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, alături de secretarul de stat Alin Ignat și președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Munci, Victor Picu, vor susține, vineri, de la ora 11:00, o declarație de presă.

Declarația va fi transmisă online.

×
Subiecte în articol: Violeta Alexandru declaratie de presa