x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Violeta Alexandru spune că abuzurile comise de angajatori nu pot fi oprite dacă angajații nu depun plângeri

Violeta Alexandru spune că abuzurile comise de angajatori nu pot fi oprite dacă angajații nu depun plângeri

22 Apr 2020   •   11:18
Violeta Alexandru spune că abuzurile comise de angajatori nu pot fi oprite dacă angajații nu depun plângeri

Abuzurile comise de angajatorii români sau străini față de angajații români nu pot fi oprite dacă angajații nu depun plângeri, a scris pe Facebook ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care 2.000 de muncitori români au plecat recent în Germania.

"Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, români etc., practic indiferent unde muncesc românii) trebuie stopat, dar nu se pot stopa aceste abuzuri decât în măsura în care angajaţii români, pe lângă faptul că este bine să plece cu forme legale, fac plângeri. Şi le asumă, nu le trimit anonime. Am cerut ataşaţilor de muncă să solicite instituţiilor de control din aceste ţări să fie afişat, la vedere, un Formular de sesizări în limba română", a scris Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a mai afirmat că toți cei care muncesc trebuie să își ia toate măsurile de prevenție și de protecție în această perioadă.

"De zile bune sunt atentă, cer informaţii despre românii care au plecat sau urmează să plece la muncă în Germania, prima ţară europeană care a relaxat condiţiile de intrare în ţară, la muncă, pentru muncitorii agricoli sezonieri. Nu m-am grăbit să comunic, am cerut şi verificat informaţii din sursă directă/oficială. Am înţeles că decizia a peste 2.000 de români a fost să plece să lucreze în diferite landuri din Germania, fiindu-le permis acest lucru. Cum au plecat cel puţin cei care au plecat până acum anume fiind contactaţi direct, ei, rudele acestora sau prin diferite persoane de contact, de către angajatorii din Germania fără să solicite sprijin de la Agenţiile (private) de Plasare a Forţei de Muncă reprezintă tot decizia acestor oameni. Fiecare ştie ce este mai bine pentru sine. Eu spun doar că bine este să plece cu forme legale, să aibă grijă ce contracte semnează, să se informeze înainte să plece. Nu pot să nu o spun şi aici: indiferent unde lucrează (sunt oameni care lucrează în prezent peste tot în România; merg la lucru în fiecare zi) toţi cei care muncesc trebuie să îşi ia toate măsurile de prevenţie şi de protecţie în această perioadă", a mai scris Violeta Alexandru.

De asemenea, Violeta Alexandru a anunțat că a început discuțiile cu Ministerul Muncii din Germania pentru a controla respectarea legislației locale privind lucrătorii români din această țară.

"Controlul privind respectarea legislaţiei româneşti la semnarea contractului (care se semnează doar după ce el este tradus în limba română pentru a fi cunoscut de angajat) revine ITM din România; controlul la faţa locului, în Germania, de exemplu, revine instituţiei de control din landul unde se află angajatorul/locul de muncă. Pentru că mi se pare - mai mult ca oricând - importantă o coordonare între cele două ţări (cum de altfel mi se pare, în general, cu ţările în care avem comunităţi importante de români la muncă) am intrat în dialog cu Ministerul Muncii din Germania. Este primul Minister cu care încep seria discuţiilor. Trebuie plecat cu forme legale de muncă în străinătate. Şi în România, la fel, trebuie să se lucreze cu forme legale. Pentru a diminua şansele unor situaţii surpriză la faţa locului, la locul de muncă (este valabil mai ales pentru cei care pleacă pentru prima dată; aflu că sunt români care pleacă de mai mulţi ani la acelaşi angajator şi, deci, comunică direct) se poate apela, aşadar, la entităţi care s-au înregistrat oficial şi au asumat că acordă asistenţă pentru plecarea românilor, la muncă, în străinătate. Nu are nimeni obligaţia să plătească acest serviciu, decizia aparţine fiecăruia", a adăugat ministrul Muncii.

De zile bune sunt atentă, cer informații despre românii care au plecat sau urmează să plece la muncă în Germania, prima...

Publicată de Violeta Alexandru pe Marţi, 21 aprilie 2020

×