x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viorica Dăncilă îi dă “șah-mat” lui Iohannis. Victor Negrescu, propus pentru postul de comisar european

Viorica Dăncilă îi dă “șah-mat” lui Iohannis. Victor Negrescu, propus pentru postul de comisar european

de Ion Alexandru    |    30 Oct 2019   •   08:45
Viorica Dăncilă îi dă “șah-mat” lui Iohannis. Victor Negrescu, propus pentru postul de comisar european

Lovitură năucitoare aplicată de premierul interimar Viorica Dăncilă președintelui Klaus Iohannis. Conform unor surse, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat Bucureștiului nominalizarea unui nou comisar european, astfel încât echipa să poată fi completă până vineri, 1 noiembrie. Guvernul PSD, încă în funcție, l-a nominalizat pe Victor Negrescu, în condițiile în care o eventuală instalare a Cabinetului Orban va avea loc abia după data de 4 noiembrie, peste termenul transmis de președintele Comisiei. Evident, Klaus Iohannis a luat foc și a trecut la amenințări.

 

Nominalizarea-fulger a lui Victor Negrescu pentru a ocupa funcția de comisar european din partea României are loc în condițiile în care Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisiei Europene este presată la rândul său să-și întregească echipa, iar singura țară care nu avea portofoliul ocupat era România. Iar în acest sens, de menționat este faptul că noua componență a Comisiei Europeane ar urma să fie transmisă până vineri, nominalizările fiind făcute de statele membre prin guvernul aflat în funcțiune. Adică, în cazul României, de Guvernul Dăncilă. Surse politice afirmă că Ursula von der Leyen nu mai poate aștepta ca, la București, să se tranșeze războiul politic și i-a cerut Vioricăi Dăncilă să facă rapid o nominalizare. Ceea ce s-a și întâmplat.

 

Ursula n-are timp de jocurile politice de la București

Decizia președintei Comisiei Europene vine după ce instalarea noii Comisii este deja în întârziere față de calendarul stabilit. În ciuda dorinței lui Klaus Iohannis ca viitorul comisar român să fie desemnat de PNL și să facă parte din grupul PPE, lucrurile par să nu se întâmple așa, iar portofoliul să rămână în custodia socialiștilor. Asta, după ce, prima nominalizare făcută de România, Rovana Plumb, a picat la votul comisiilor, iar a doua nominalizare, Dan Nica, nu a avut nici ea succes.

Rămâne de văzut dacă, în comisiile Parlamentului European, Victor Negrescu va primi sau nu votul, întrucât, atât la Bruxelles, cât și la București, se trag sfori pentru propulsarea lui Siegfried Mureșan în această poziție de comisar european.

 

Iohannis: Dăncilă nu are nicio legitimitate

Imediat după ce Viorica Dăncilă a făcut anunțul, președintele Klaus Iohannis a avut o ieșire virulentă cu privire la această nominalizare. “Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României”, susține Klaus Iohannis, adăugând că “o avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”.

 

×
Subiecte în articol: Victor Negrescu