x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viorica Dăncilă își numără voturile. Guvernul va da, obligatoriu, testul Parlamentului

Viorica Dăncilă își numără voturile. Guvernul va da, obligatoriu, testul Parlamentului

de Ion Alexandru    |    30 Aug 2019   •   08:10
Viorica Dăncilă își numără voturile. Guvernul va da, obligatoriu, testul Parlamentului

Remanierea Guvernului, pe care Viorica Dăncilă și-o dorea, în ciuda eforturilor ALDE, făcute înainte de ieșirea de la guvernare, care mergeau în direcția restructurării Executivului în Parlament, nu mai este posibilă. Plecarea miniștrilor lui Călin Popescu Tăriceanu din Cabinetul Dăncilă înseamnă că Guvernul și-a schimbat componența politică, astfel că testul votului este inevitabil. “Sceneta” jucată, miercuri seară, de Klaus Iohannis, care a respins, teatral, remanierea propusă, converge în aceeași direcție. Astfel încât, odată cu începerea sesiunii parlamentare de toamnă, campania electorală pentru alegerile prezidențiale debutează cu o luptă pe viață și pe moarte pentru voturile necesare supraviețuirii Guvernului.

 

Trădarea pare a fi cuvântul de ordine cu care debutează toamna politică a anului 2019. Cine părăsește barca în care se află, urmează să aflăm odată cu prezentarea, în Parlament, de către premierul Viorica Dăncilă, a Cabinetului restructurat și a noului program de guvernare. Plecarea ALDE de la Palatul Victoria plasează, din punct de vedere constituțional, Guvernul în situația schimbării compoziției sale politice, astfel încât o remaniere simplă nu mai este posibilă, nici dacă Iohannis ar fi acceptat-o.

PSD a pierdut însă majoritatea. Din cei 465 de senatori și deputați existenți, PNL, USR, PMP, ALDE, UDMR și Pro România dețin, în prezent, 236 de voturi. În condițiile în care pragul de jumătate plus unu necesar trecerii votului este de 233. PSD are 205 parlamentari cu totul, ceea ce înseamnă că, într-un timp foarte scurt, partidul de guvernământ trebuie să “facă rost” de încă 28 de voturi pentru a se menține la Putere.

 

Vânătoarea de parlamentari

 

16 voturi ar putea veni în ajutorul PSD de la grupul minorităților naționale din Camera Deputaților, în timp ce un al 17-lea a anunțat deja că va vota pentru o moțiune de cenzură. Mai există, de asemenea, zece parlametari neafiliați. Și dacă toți aceștia ar vota pro-PSD, tot mai este nevoie de două voturi.

Astfel, Dăncilă mizează, în aceste momente, pe eventualele transferuri ale unor parlamentari dinspre Opoziție. Debutul, din acest punct de vedere, a fost făcut de senatorul ALDE Ilie Niţă, care a trecut, în urmă cu două zile, la PSD.

Iar lucrurile nu sunt deloc clare nici în privința pașilor procedurali care ar trebui urmați în privința restructurării Guvernului. În cazul în care restructurarea pică la vot, Constituția nu este extrem de edificatoare. Specialiștii în drept constituțional susțin că, în acest caz, Guvernul nu este demis și ne întoarcem la situația anterioară, în care avem miniștri interimari la trei ministere. Interimatul acestora expiră în termen de 45 de zile, după care din nou se ajunge în impas.

 

Moțiunea de cenzură depinde de Pro România

 

În ceea ce privește depunerea unei moțiuni de cenzură de către Opoziție, și aici lucrurile par, deocamdată, încurcate. Victor Ponta a condiționat semnarea și votarea acestei moțiuni numai dacă inițiatorii, respectiv PNL, vor face dovada îndeplinirii a trei puncte. Astfel, PNL și USR trebuie să semneze cu Pro România un acord politic de guvernare, PNL trebuie să vină cu o propunere de prim-ministru, în urma unei consultări informale cu Klaus Iohannis și, nu în ultimul rând, trebuie să prezinte un program de guverare la care Pro România să achieseze. Altfel, partidul lui Victor Ponta nu va vota pentru răsturnarea Guvernului Dăncilă. Fără voturile Pro România (26 de parlamentari), demersul Opoziției nu poate avea succes.

Paradoxul crizei politice: și Dăncilă, și Iohannis au nevoie de Victor Ponta pentru a-și face jocurile în Parlament

 

 

 

 

 

 

×