x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viorica Dăncilă: Luăm în calcul suspendarea preşedintelui

Viorica Dăncilă: Luăm în calcul suspendarea preşedintelui

20 Oct 2019   •   22:16
Viorica Dăncilă: Luăm în calcul suspendarea preşedintelui

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, duminică seara, că social-democraţii iau în calcul suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, ea punctând însă că se teme că acest lucru ar adânci şi mai mult criza politică actuală.

"O să luăm în calcul şi acest lucru. Avem acest instrument, o să discut şi cu colegii mei, luăm în calcul suspendarea preşedintelui pentru că, atâta timp cât cer fiecărui cetăţean să respecte Constituţia, nu poate ca cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalţi să încalce legea fundamentală. (...) Deja suntem într-o criză, deja în România avem o criză, avem o criză din punct de vedere instituţional, avem o criză din punct de vedere al legilor şi actelor normative pe care trebuie să le adoptăm, avem o criză din punct de vedere al stabilităţii şi al încrederii pe care alte state trebuie să o aibă în România, şi avem un preşedinte care lasă toate aceste lucruri şi pleacă într-o vizită", a declarat Dăncilă, într-o emisiune la Antena 3.

În opinia acesteia, ieşirea din criza politică se poate face prin formarea unei noi majorităţi, lucru care poate fi realizat doar cu sprijinul preşedintelui.

"Normal ar fi, în urma acţiunilor preşedintelui, să începem demersurile pentru suspendare a preşedintelui, pe de altă parte, sunt un om care ţin la această ţară şi îmi pasă foarte mult de ceea ce se întâmplă. Dacă pe lângă instabilitatea dată de moţiunea de cenzură de cădere a acestui guvern, venim şi cu suspendarea preşedintelui, mi-e teamă că adâncim şi mai mult ţara în haos. Deci vom lua în calcul aceste două lucruri. Eu sper ca să rezolvăm într-un mod corect această problemă, pe data de 24 noiembrie. (...) Ceea ce a făcut preşedintele este de neacceptat şi ar merita suspendarea în clipa următoare. Dar, pe de altă parte, sunt multe state membre, suntem stat membru al Uniunii Europene, care sunt cu ochii pe noi, şi acest lucru cred că ne-ar costa din punct de vedere al imaginii externe", a mai spus Dăncilă.

Ea a mai arătat că suspendarea preşedintelui în timpul campaniei electorale ar fi un gest interpretabil.

"Este înainte de alegerile prezidenţiale, toţi vor spune că facem acest lucru că ne este frică de confruntare cu domnia sa. Pe de altă parte, este foarte greu acum, în momentul în care avem un guvern interimar, intrăm în iarnă, sunt foarte multe decizi de luat, să mai suspendăm şi preşedintele cred că ar fi un lucru care ne va costa ca şi ţară. Vom pune în balanţă aceste două situaţii şi vom vedea împreună cu colegii din PSD ce variantă adoptăm pentru perioada următoare, dar ceea ce este sigur este că nu vom accepta această atitudine a preşedintelui şi că nu vom gira un guvern pe care preşedintele îl doreşte", a mai spus Dăncilă.

Liderul PSD a precizat că preşedintele statului trebuie să găsească soluţii precum desemnarea miniştrilor interimari, chiar şi pentru câteva zile, pentru deblocarea unor situaţii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă