x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Virgil Ardelean a demisionat de la DGIPI ● video

Virgil Ardelean a demisionat de la DGIPI ● video

14 Ian 2009   •   00:00

Virgil Ardelean şi-a prezentat demisia de onoare din funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), avertizând că în poliţie, serviciile de informaţii şi în parchete sunt "zeci de Virgil Ardelean şi de Vulpi".



Demisia lui Virgil Ardelean vine la o zi după ce Gabriel Oprea, care l-a numit în funcţie, a demisionat de la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit unor surse din MAI, Virgil Ardelean a avut, miercuri, o discuţie cu ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, pe care l-a anunţat că va demisiona de la conducerea DGIPI.

Miercuri, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că Ardelean nu va rămâne în funcţie.

PSD a decis, luni, retragerea sprijinului politic al lui Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne, pentru că acesta a numit secretarii de stat în MAI şi pe Virgil Ardelean la DGIPI fără a avea girul conducerii partidului.

Decretul privind numirea lui Ardelean la DGIPI a fost public, vineri, în Monitorul Oficial.


Ardelean neagă că s-a întâlnit cu Băsescu
Virgil Ardelean susţine că de la demisia sa de la DGIPI în urmă cu trei ani, nu l-a mai văzut şi nu a mai comunicat cu preşedintele Traian Băsescu şi spune că a avut trei întâlniri cu Gabriel Oprea, precizând că îi pare rău că acesta nu i-a acceptat demisia care poate ar fi stins conflictul.

"Fac precizarea următoare: de la demisia mea de la DGIPI, de aproape 3 ani, nu l-am văzut şi nu am comunicat niciodată cu domnul preşedinte Băsescu direct sau prin interpuşi. L-am văzut pe domnul preşedinte Băsescu doar la televizor", arată Virgil Ardelean într-o declaraţie de miercuri remisă agenţiei MEDIAFAX

Acesta spune că a rămas surprins ce poate genera numele "Virgil Ardelean" şi "DGIPI", de aceea experţii de la acest serviciu au o mare responsabilitate în viitor.

Ardelean şi-a exprimat regretul că fostul ministru de Interne Gabriel Oprea nu i-a acceptat imediat demisia pe care i-a propus-o şi care poate ar fi stins conflictul.

"Problemele interne ale partidelor nu mă interesează. Însă avem cu toţii obligaţia de a da şansă acestui proiect generos care este Pactul pentru România, angajat de alianţa PSD–PC şi PD-L. Cu atât mai mult cu cât toţi realizăm perioada dificilă pe care o parcurgem. Cunosc foarte bine România şi este clar că nu se poate pune etichetă pe toţi politicienii, oamenii de afaceri, judecători, poliţişti, ziarişti etc. că sunt entităţi compromise, aceasta este o prostie, oricum marea masă a populaţiei nu mai crede în multe valori şi nu este corect. Dar toţi avem obligaţia să facem tot ce se poate ca, în funcţiile de exercitare a autorităţii să nu acceadă oameni ai crimei organizate, a celor corupţi", susţine Ardelean în declaraţie.

Virgil Ardelean precizează că s-a întâlnit de trei ori cu fostul ministru al Internelor înainte să fie numit în funcţia de şef al DGIPI.

Astfel, Ardelean arată că prima întâlnire a avut loc în Palatul Parlamentului, când , după ce Gabriel Oprea a fost nominalizat pentru conducerea MAI, l-a invitat, cunoscând că direcţia pe care o conduce (DGMO) lucrează la planurile strategice de activitate ale ministerului pe 2009, şi i-a comunicat să nu le finalizeze, întrucât în ele vor trebui să se regăsească elementele programului de guvernare PDL-PSD. Întâlnirea a durat aproximativ un minut.

A doua întâlnire, care a adurat 30 de secunde, a avut loc la 23decembrie 2008, când Virgil Ardelean spune că i-a raportat lui Oprea că are aprobare pentru concediul de odihnă.

Ardeleanu susţine că a treia întâlnire cu Oprea a avut loc în 7 ianuarie 2009, după amiază, în biroul fostului ministru al Internelor. Atunci, Ardelean spune că l-a informat despre Centrul Naţional de Coordonare a Acţiunilor de Ordine Publică, unitate nouă creată la nivelul DGMO din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

"Cu aceea ocazie mi-a confirmat că este îngrijorat, că are multe probleme, doreşte să-şi onoreze funcţia şi încrederea pe care partidul i-a dat-o. Mi-a spus că are presiuni să pună oameni, inclusiv în spaţiul tehnic profesional, în felul acesta, riscă să devină o marionetă. Eu l-am încurajat, afirmând că, în minister şi la inspectoratele generale sunt oameni foarte bine pregătiţi care vor fi alături de dânsul şi că toţi înţeleg că poate fi o şansă pentru MAI, deoarece pregătirea domniei sale în domeniul securităţii naţionale, apărării şi ordinii publice va facilita orice demers managerial al său. Mi-a relatat că nu poate accepta aşa ceva, că formaţia sa profesională, convingerile sale, îl obligă să ia măsuri pentru a nu pune în dificultate interesele naţionale ale României", declară Ardelean.

El susţine că i-a spus lui Oprea că probabil cei care au propus unele nominalizări nu cunosc realitatea şi nu sunt informaţi despre activităţile acestora.

Ardelean spune că, în cursul discuţiei, Gabriel Oprea i s-a adresat la un moment dat direct, spunându-i: "domnule general, eu personal nu vă iubesc, şi alţii din partid la fel, dar ştiu cine sunteţi, m-am interesat prin minister în aceste zile , toţi vă poartă respect şi vă apreciază şi vreau să mă ajutaţi".

Ardelean menţionează că i-a răspuns lui Oprea: "am şi eu sentimentele mele faţă de dumneavoastră şi categoric am obligaţia, ca de altfel toţi ceilalţi colegi profesionişti, să vă ajutăm. Nu trebuie să ne rugaţi, avem, fiecare din cei 17 directori generali şi 14 directori, atribuţiile conform fişei postului pe care fiecare şi le-a asumat şi le respectă".

"Pe acest ton s-a născut capitolul 2 al «Vulpii la DGIPI». Întâlnirea a durat aproape 10 minute", afirmă Ardelean.

Ardelean susţine că a doua zi de la această ultimă discuţie, Oprea i-a comunicat că secretarii de stat numiţi pe criterii politice au fost nominalizaţi, că există un algoritm PSD–PC şi PD-L şi că va face propuneri pentru direcţiile generale şi IGPR premierului.

"La DGIPI m-a nominalizat pe mine. Acesta este misterul revenirii mele la DGIPI, alături domnul ministru Oprea Gabriel, un om extraordinar de direct şi hotărât", a adăugat Ardelean.

Mediafax

×
Subiecte în articol: politic ardelean virgil oprea DGIPI