x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIZITĂ DE IMAGINE - Ministrul Predoiu s-a ales cu o cravată nouă

VIZITĂ DE IMAGINE - Ministrul Predoiu s-a ales cu o cravată nouă

de Monica Iordache Apostol    |    10 Oct 2008   •   00:00
VIZITĂ DE IMAGINE - Ministrul Predoiu s-a ales cu o cravată nouă

Opt miniştri români şi nouă italieni, în frunte cu premierii Călin Popescu Tăriceanu şi Silvio Berlusconi, s-au adunat ieri la Roma pentru un summit interguvernamental, menit să mai rezolve din problemele legate de imigraţie şi să îmbunătăţească imaginea românilor din Italia. Cu acest prilej, ministrul Justiţiei a primit cadou o cravată de la premierul italian.



Corespondenţă de la Roma
Opt miniştri români şi nouă italieni, în frunte cu premierii Călin Popescu Tăriceanu şi Silvio Berlusconi, s-au adunat ieri la Roma pentru un summit interguvernamental, menit să mai rezolve din problemele legate de imigraţie şi să îmbunătăţească imaginea românilor din Italia. Cu acest prilej, ministrul Justiţiei a primit cadou o cravată de la premierul italian.

Berlusconi a primit delegaţia română la Villa Madama, un palat în miniatură, amplasat pe o colină a Romei, locuit în trecut de familia Medici şi mai târziu preluat de Mussolini. Tăriceanu a fost însoţit de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, de ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, de cel de Interne, Cristian David, de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, ministrul Educaţiei, Anton Anton, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, cel al Culturii, Adrian Iorgulescu, şi mi­nistrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi, fiecare din cei nouă întâlnindu-se cu omologul italian. Reuniunea nu a adus decizii în domenii vizate, ci doar s-a convenit aplicarea unor acorduri. Cum prezenţa romilor proveniţi din România era problema cea mai acută, Berlusconi a declarat optimist că "situaţia nu e dispe­rată" şi că relaţiile dintre cele două ţări nu pot fi puse în pericol de "câteva episoade". El a anunţat că partea română şi cea italiană au convenit un nou acord bilateral privind transferarea în ţara de origine a persoanelor care au fost condamnate. "Avem în vedere să aplicăm o normă europeană. Până acum regula era că transferul unui condamnat se făcea cu acordul acestuia. Potrivit unei înţelegeri bilaterale, nu va mai fi nevoie de acordul persoanei respective", a afirmat Silvio Berlusconi.

ENEL l-a întârziat pe Tăriceanu
Summitul italo-român a fost precedat de o vizită a premierului Tăriceanu, însoţit de "invitatul său special", Sebas­tian Vlădescu (după cum era trecut în programul oficial), cu reprezentanţii companiei energetice naţionale italiene, ENEL. Vizita s-a prelungit atât de mult încât Berlusconi a trebuit să-l aştepte pe Tăriceanu la Villa Madama preţ de vreo oră, în condiţiile în care programul era deja decalat cu o oră.

La finalul summit-ului, cei doi premieri au declarat că au căzut de acord asupra importanţei independenţei energetice a celor două ţări. "Am vorbit despre proiectul Constanţa-Trieste, conducta de petrol, proiect despre care cred că poate fi realizat", a declarat Berlusconi. "Am discutat despre un parteniar strategic în domeniul securităţii energetice, proiectele de interes european figurând pe agenda noastră", l-a completat Tăriceanu.

Volubil şi bine dispus, Berlusconi le-a urat liberalilor succes în alegeri şi l-a compătimit pe premierul Tăriceanu pentru soarta grea pe care a avut-o în fruntea Guvernului. "Cunoaştem cu toţii dificultatea vieţii politice din România", a făcut o aluzie vagă Berlusconi. Dacă Tăriceanu s-a ales doar cu o declaraţie "de stimă" de la omologul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut parte de mai mult. Cum în cadourile primite de delegaţia română se afla, pentru bărbaţi, câte o cravată, Berlusconi a spus în conferinţa de presă că i-a dăruit lui Predoiu o cravată pe care a promis să o poarte în partea a doua a programului de ieri.

Cadouri şi invitaţii
Predoiu îi atrăsese probabil atenţia lui Berlusconi prin fraptul că, la un costum negru şi o cămaşă albastră cu dungi şi guler albe, a asortat o cravată de un roşu toreador, în timp ce miniştrii italieni ieşeau în evidenţă mai degrabă prin discreţia cravatelor bleumarin. "I-am făcut cadou ministrului Justiţiei din România o cravată de altă culoare, pe care nu a pus-o încă, dar a spus că o va alege în această după-amiază. Bineînţeles contează şi culoarea hainei", l-a sfătuit Berlusconi pe Predoiu, care începuse deja să-şi ascundă jumătate din cravata roşie sub haina de la costum.

Premierul italian nu i-a uitat nici pe ziariştii români, pe care i-a invitat să viziteze Italia şi i-a momit cu cele 40.000 de case istorice, 100.000 de monumente, 350.000 de muzee şi peste 100.000 de teatre "mai frumoase decât Scala din Milano". "Încerc să promovez turismul italian", s-a explicat Berlusconi râzând.

×