x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vizita in SUA - Ion Iliescu, pe post de Mos Craciun

Vizita in SUA - Ion Iliescu, pe post de Mos Craciun

21 Sep 2004   •   00:00

Vizita presedintelui Ion Iliescu la resedinta unui senator american de origine romana s-a transformat intr-un veritabil concurs al cadourilor, fiind comparat cu Mos Craciun.

GABRIELA ANTONIU

Senatorul republican de Illinois, Chris Lauzen, l-a invitat duminica pe Iliescu "la o cafea" la resedinta sa din localitatea Aurora, in apropiere de Chicago, informeaza Mediafax. Intalnirea a avut loc duminica, cu prilejul vizitei pe care presedintele roman o face in Statele Unite. "Pe bunicii mei ii chema Moldovan", le-a marturisit ziaristilor senatorul american. "In timpul Imperiului austro-ungar, multi romani din Transilvania au ales un loc cu slujbe, iar America era un loc de atractie, si Chicago in special", a explicat Iliescu.

MENIU. "Dati-mi o varza taraneasca sau carnati si mi se inmoaie genunchii", a spus senatorul. "Si tuica imi place foarte mult", a continuat el. "Voi lucra si la limba romana", a afirmat Lauzen.

SCHIMB. Impreuna cu familia, el i-a oferit cadou lui Iliescu o statueta a lui Abraham Lincoln, in timp ce consilierii presedintelui au primit cate un glob de sticla. Iliescu i-a oferit sotiei senatorului, Sarah Lauzen, o broboada taraneasca, iar senatorului o icoana pe lemn. Presedintele a mai adus cu el albume si CD-uri cu muzica, ceea ce a facut-o pe sotia senatorului sa afirme ca "parca a venit Craciunul". Schimbul de amabilitati, petrecut atat in fata casei - unde fusesera arborate steagurile american si roman - , cat si in resedinta, a continuat si in comunicatul de presa al senatorului, care l-a prezentat pe Iliescu in antiteza cu presedintele rus Vladimir Putin, care isi bazeaza politica pe masuri dure prin care tine sub control tara.

NU A EXISTAT AGRESIUNE

Presedintele Iliescu si-a exprimat ieri "profunda surprindere" fata de relatarile aparute in presa scrisa si audiovizuala din tara referitoare la momentul vizitei sale in Canada, se arata intr-un comunicat al Presedintiei. La Montreal, inaugurarea Pietei Romania a fost perturbata de "un grup agresiv de protestatari", dar "presupusele agresiuni fizice" la adresa lui Ion Iliescu "nu au existat decat in imaginatia unora care si-au dorit, probabil, ca acest incident sa aiba consecinte mai grave", se specifica in comunicat.

La intalnirea cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Chicago, presedintele Ion Iliescu a afirmat ca, in timp ce americanii lasa deoparte disputele politice atunci cand liderul reprezinta tara in strainatate, la romani mai raman "unele tare si handicapuri" in aceasta privinta. Ion Iliescu a facut aluzie la incidentele care au marcat vizita sa la Montreal.
×
Subiecte în articol: politic iliescu ion