x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VORBIM... DISCUŢII / Avem o ţară. Guvern ce ne mai trebuie!

VORBIM... DISCUŢII / Avem o ţară. Guvern ce ne mai trebuie!

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    03 Dec 2008   •   00:00
VORBIM... DISCUŢII / Avem o ţară. Guvern ce ne mai trebuie!

Negocierile pentru formarea viitorului Guvern se poartă în două planuri. Primul – în interiorul partidelor, deoarece rezultatul scrutinului de duminică dă posibilitatea unor reaşezări de forţe interne. Tensiunile dintre grupările de sub aceeaşi siglă au fost "ţinute" sub preş în timpul campaniei electorale, perioadă în care unitatea trebuia etalată ca o condiţie importantă pentru câştigul de voturi. Acum s-a dat drumul la "democraţia internă" de partid şi voci puternice se aud chiar mai tare decât cele ale preşedinţilor de partid. Apoi, se dau lupte şi pentru formarea echipelor de negociatori după principiul românesc "Cine-mparte parte-şi face".




În planul al doilea, cel mai urmărit de public, sunt negocierile între "cei trei mari" – Alianţa PSD+PC, PNL, PD-L, între care se va decide în final formula de guvernare. În acest moment, toate variantele sunt posibile, fiecare dintre ele îşi arată disponibilitatea de dialog.

UDMR s-a plasat sub umbrela liberalilor, intrând astfel în hora formulelor de Guvern anticriză. Din ermetismul comunicatelor şi vagoanele de vorbe confuze distribuite în flux continuu de mass-media putem spune că în acest moment nu s-a stabilit încă nimic. Avem, adică, o certitudine...

Dan Constantin


CINE VA FORMA GUVERNUL / Tarantela negocierilor postelectorale



Partidele au intrat ieri în jocul negocierilor. Liderii PSD+PC, PNL, PD-L s-au strâns fiecare pe la sediilor lor şi au încercat să pună pe hârtie combinaţiile cele mai convenabile şi cu cine să înceapă negocierile. Peste tot s-a decis că nimeni nu poate fi exclus de la negocieri, însă fiecare are condiţiile sale. Chiar dacă nici un partid nu se hazardează să se pronunţe pentru o formulă clară de guvernare, în fiecare ogradă există preferinţe pentru o formaţiune sau alta.

Cea de-a doua zi după alegeri a început sub semnul negocierilor. "De azi începe capitolul negocieri", a dat semnalul Adrian Năstase ieri dimineaţă de la sediul PSD din Kiseleff, unde s-au adunat liderii partidului, imediat după ce BEC a comunicat rezultatele finale. Poziţia social-democraţilor, exprimată de Năstase: "Vor fi discuţii cu toate partidele, şi este firesc să fie aşa". Miron Mitrea a punctat şi el că este posibilă orice soluţie de negociere, dar nu a exclus rămânerea PSD în opoziţie dacă nu obţine "o negociere convenabilă pentru a participa la guvernare". Din Modrogan, Emil Boc a anunţat că opţiunea primară a PD-L este PNL, dar nu singura, şi a precizat că democrat-liberalii vor începe discuţiile doar după ce vor avea pe masă rezultatele oficiale. Liberalii au transmis şi ei, prin Bogdan Olteanu, că toate opţiunile sunt deschise, însă rămân fideli variantei unui Guvern cu Tăriceanu premier. Ce or să facă urmau să decidă după-amiază.

UNII CU PNL, ALŢII CU PD-L

Liderii PSD s-au strâns ieri din nou în Kiseleff, însă nu au suflat o vorbă presei despre echipele de negociatori şi partide cu care vor să înceapă negocierile. Din biroul lui Mircea Geoană, unde au poposit Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea, Miron Mitrea, Victor Ponta, Titus Corlăţean, Marian Oprişan, Dan Nica... a răzbit în cursul după-amiezii un singur anunţ oficial: că PSD este deschis negocierilor cu toate formaţiunile care au intrat în Parlament. În plus, Mircea Geoană a făcut o invitaţie liderilor partidelor parlamentare pentru a începe discuţiile ("cu presa de faţă, dacă se poate, sau după ce ieşim din consultări") în vederea formării majorităţii, dar nu a confirmat zvonurile care circulau, că ieri urma să aibă loc primele tatonări. Cu toate acestea, în partid nu era exclusă ideea ca Geoană să aibă în cursul serii discuţii cu lideri de la alte partide, deşi nu a existat un mandat oficial în acest sens. De altfel, unii pesedişti s-au arătat contrariaţi de modul în care se desfăşoară discuţiile în PSD – "în grupuri şi grupuleţe", criticând faptul că nu este convocată o şedinţă a conducerii partidului în care să se decidă statutar încotro merge partidul şi ce are de făcut. Geoană consideră însă că PSD trebuie să analizeze "cu luciditate" toate variantele care i-ar permite să ajungă la guvernare, apreciind că este nevoie de un Guvern puternic, cu "o largă majoritate". Variantele care se discută în PSD sunt trei: Guvern cu PNL, Guvern cu PD-L sau Guvern de uniune naţională. În privinţa alianţei cu PNL, susţinătorul nr. 1 rămâne Viorel Hrebenciuc. Şi după rezultatele finale, care aşază PSD+PC la 34%, iar PNL la 18%, el mai crede într-o alianţă între cele două formaţiuni. "Deocamdată". Sunt însă pesedişti care susţin că varianta cu PNL a picat, alianţa cu liberalii însemnând în opinia lor o majoritate foarte slabă. "O majoritate cu PD-L ar fi soluţia cea mai serioasă şi mai stabilă. Am fi o majoritate puternică. Cu PNL ce să facem? Este un partid de 18% şi pune condiţii de science-fiction, că vrea premier... Se zice că liberalii vor să ne şantajeze. Păi, dacă ne şantajează înseamnă că suntem proşti", ne-a declarat unul dintre liderii PSD. De altfel, varianta cu PD-L are mulţi adepţi în PSD, printre aceştia numărându-se Ilie Sârbu, Miron Mitrea sau Victor Ponta. În ceea ce priveşte un Guvern de uniune naţională, pesediştii nu îi dau foarte multe şanse, unii considerându-l chiar "o prostie". Oricum, mulţi dintre ei cred că de acum preşedintele Traian Băsescu va juca un rol important şi nu exclud repetarea scenariului din 2004, când acesta a desemnat premierul şi ulterior s-a format majoritatea. Ce va face totuşi PSD? Ni se spune că aflăm astăzi.

PNL VREA SĂ FIE IMPLORATÎN PIAŢA PUBLICĂ
Liberalii şi-au anunţat disponibilitatea de a începe negocieri cu celelalte partide printr-o declaraţie haotică a preşedintelui acestui partid, Călin Popescu Tăriceanu. După o şedinţă-fulger a conducerii liberale, Tăriceanu a anunţat: nu există echipă de negociere, nu există mandat de negociere, nu există decât o condiţie: "Acceptarea programului politic al PNL şi a planului meu de dezvoltare economică". De negociat, va negocia el însuşi pentru că este preşedintele PNL. Tăriceanu n-a mai spus nimic despre condiţia, strictă până acum, ca PNL să dea premierul în orice combinaţie guvernamentală. În schimb, a spus că PNL "nu este dispus să facă nici un compromis pentru a rămâne la guvernare". De fapt, liberalii n-au vrut să lanseze nici un element concret de discuţie, pentru că nici celelalte două partide, PSD şi PD-L, n-o făcuseră, în mod oficial, până la ora aceea şi nu au vrut să facă ei primul pas. Întrebat pe care dintre cele două partide, PSD şi PD-L, le consideră mai aproape de programul politic liberal, Tăriceanu a răspuns că rămâne ca acestea să decidă.

LA PACHET CU UDMR

Singurii cu care liberalii au discutat deja fără să se ferească sunt udemeriştii. Preşedintele Marko Bela a declarat ieri că a discutat cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi au decis să-şi coordoneze negocierile pentru că "sunt pe aceeaşi parte a baricadei". Cele două partide ar trebui să negocieze "la pachet" cu celelalte partide, pentru că "nu se poate concepe nici o guvernare fără PNL şi UDMR". "Am primit, direct sau indirect, semnale că toate partidele ar vrea să fim şi noi în coaliţie", a declarat Marko, precizând însă că n-a avut încă negocieri. "Vorbim cu fiecare partid ocazional, am discutat, dar fără înţelegeri, negocieri", a precizat el, spunând că Uniunea este dispusă să înceapă cât mai repede colaborarea cu liberalii. Şi preşedintele PNL a anunţat că a căzut de acord cu Marko Bela să continue "parteneriatul". "Ne vom consulta şi vom avea o poziţie comună la discuţiile cu celelalte partide", a declarat el.

Cristian Pârvulescu: "Potrivit legii, premierul nu lua mandat de deputat, ci domnul Thuma"

Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu (foto) spune însă că modalitatea prin care premierul Tăriceanu a luat mandatul nu este prevăzută de lege şi este foarte curios să audă explicaţia Biroului Electoral Central. Practic, în prima fază a redistribuirii mandatelor de deputat în judeţul Ilfov, fiecărui partid, PSD, PD-L şi PNL îi revenea câte un mandat întreg, care trebuia luat de candidatul care se afla în fruntea listei de partid, adică Gabriel Oprea de la PSD, Mircea Man de la PD-L şi Ştefan Thuma de la PNL. Cum PD-L-ului i-au mai rămas voturi, i s-a mai atribuit un mandat, în etapa naţională de redistribuire, dar acesta trebuia direcţionat spre candidatul PD-L din unicul colegiu în care nu s-a dat mandatul în etapa pe judeţ. Adică în colegiul lui Tăriceanu şi ar fi trebuit luat de Sorin Minea (PD-L). BEC a dat însă din prima mandatele PD-L, pe care le-au luat primii clasaţi în funcţie de voturi, adică Mircea Man şi Mihaela Şandru. Aceasta din urmă a luat mandatul în colegiul lui Thuma, iar lui Thuma nu i s-a mai putut da nimic. "Dacă se atribuiau mai întâi mandatele în faza pe judeţ, cum prevede legea, ar fi intrat în Parlament domnul Thuma şi nu domnul Tăriceanu", explică Pârvulescu.

Contracandidatul lui Tăriceanu, din colegiul 4 Ilfov, Sorin Minea (PD-L), spune că s-a culcat luni seara deputat şi când s-a trezut era Tăriceanu deputat în locul lui. "Dar nu pot acum decât să mă distrez pe seama acestei situaţii. Dacă el are nevoie de mandatul meu, dacă asta îl face să se simtă bărbat, i-l cedez", a comentat Minea. (Monica Iordache Apostol)

×