x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vosganian (ALDE) spune că sunt demarate mai multe proiecte pentru infrastructura din Moldova

Vosganian (ALDE) spune că sunt demarate mai multe proiecte pentru infrastructura din Moldova

15 Mar 2019   •   18:20
Vosganian (ALDE) spune că sunt demarate mai multe proiecte pentru infrastructura din Moldova
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Deputatul Varujan Vosganian, liderul ALDE Iaşi, a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă, că sunt demarate mai multe proiecte pentru realizarea unor lucrări necesare infrastructurii de transport care leagă Moldova de restul ţării.

"Există modernizarea căii ferate existente în prezent, care va începe în curând cu fonduri de la Ministerul Transporturilor. Există apoi proiectul căii ferate rapide Bucureşti, cu nod Paşcani, spre Iaşi şi Suceava, care va fi paralelă cu calea ferată existentă, care va fi destinată exclusiv transportului de pasageri, care se va face prin parteneriat public - privat. Ea a fost decisă. Hotărârea de Guvern a fost emisă pe 4 martie. Urmează acum stabilirea indicatorilor tehnico-economici. A treia arteră care va lega Sudul cu Nordul, într-o formă modernizată, este Drumul European care pleacă de la Bucureşti - Urziceni - Buzău - şi către nord, şi care va trece prin Ploieşti. Practic, în clipa de faţă se licitează pentru studii de fezabilitate tronsoanele Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău, până la Suceava şi frontiera cu Ucraina. E vorba de modernizarea acestui drum, în sensul alcătuirii unei despărţituri la jumătatea drumului şi a variantelor ocolitoare prin localităţi", a declarat Varujan Vosganian, care este şi vicepreşedinte al ALDE.

El a recunoscut că "una dintre marile problemele acestui drum se datorează faptului că străbate localităţile", motiv pentru care vor fi construite şosele de centură.

"Sunt consecinţele neplăcute şi imprevizibile ce decurg din aceasta. Consecinţa va fi o distanţă şi mai mare a drumului, dar şi o viteză mai mare de deplasare", a spus Varujan Vosganian.

Conform acestuia, au fost demarate demersuri şi pentru traseul Focşani - Tişiţa - Albiţa - Chişinău.

"Este un drum care abia acum a fost asumat după negocierile pe care le-am făcut împreună cu colegul meu Daniel Olteanu, de la Vaslui, cu Guvernul. El intră în prefezabilitate, iar colegii noştri de la Bruxelles l-au introdus în priorităţile transfrontaliere ale UE în proiectul bugetar 2021 - 2027, dar noi până atunci trebuie să avem toate fazele pregătite astfel încât să fie gata pentru a fi inclus în acest proiect european", a declarat Varujan Vosganian.

Vicepreşedintele ALDE a menţionat că tot pe varianta Sud-Nord este inclus şi un drum rapid care va fi traseul Târgu Frumos - Botoşani.

"A început acum practic procedura de licitaţie. La 1 martie s-a lansat caietul de sarcini, termenul de finalizare este sfârşitul lunii aprilie. Atunci vom şti cine este cine este câştigătorul", a declarat Varujan Vosganian.

În legătură cu infrastructura care leagă Estul de Vestul ţării, susţine Vosganian, principala arteră este cea a autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ.

"Pentru Iaşi - Târgu Neamţ hotărârea de guvern cu indicatorii tehnico economici a fost  dată. Urmează acum să începem procedura de licitaţie. Pentru procedura de licitaţie e nevoie de o nouă hotărâre de guvern care să stabilească exact termenii de licitaţie. Această hotărâre de guvern a fost avizată de Ministerul Transportului şi Ministerul Finanţelor, este în avizare la Ministerul Justiţiei. Dânşii speră ca săptămâna viitoare hotărârea de guvern să fie dată. Cum se dă hotărârea de guvern începe licitaţia. E un caiet de sarcini destul de complex, de vreo 50 de pagini, care include şi participarea statului, şi timpul în care se va administra de către constructor autostrada", a mai spus Varujan Vosganian. AGERPRES

×
Subiecte în articol: varujan vosganian