x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vot în viteză pe legile Justiției

Vot în viteză pe legile Justiției

de Xenia Croitoru    |    28 Noi 2017   •   09:38

Parlamentării PSD vor ca legile Justiției să fie gata până pe 15 decembrie, dată la care să le și trimită la Cotroceni, pentru promulgare. Mesajul venit de la președintele Klaus Iohannis este, însă, că va face tot ce este constituțional ca aceste legi să nu rămână așa cum le modifică acum majoritatea. În același timp, aleșii Opoziției încearcă să poarte un dialog pentru fiecare articol și amendament în parte, scăzând din viteza de vot a coaliției PSD-ALDE. Este a cincea zi de când aleșii lucrează pe acest pachet de legi, iar în prezent au terminat de votat și modificat articolul 61, cel care vorbește despre suspendarea judecătorilor și procurorilor.

 

Un amendament adoptat ieri se referă la faptul că judecătorii pot fi numiți în funcția de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcția de judecător la judecătorii, prin decret al președintelui României, la propunerea CSM. Un alt amendament prevede că detașarea și delegarea nu se pot face la instanțe sau parchete de nivel superior celor la care judecătorul sau procurorul are dreptul să funcționeze potrivit legii. Transferul judecătorilor și procurorilor de la o instanţă la altă instanţă sau de la un parchet la alt parchet ori la o instituție publică se aprobă, la cererea celor în cauză, de secția corespunzătoare a CSM, cu avizul consultativ al președintelui instanței.

 

Florin Iordache, președintele comisiei, a avut ieri un mesaj pentru protestatarii din stradă, spunând că aceștia ar trebui să vadă că la comisie se încearcă găsirea celei mai bune soluții. „Am constatat cu toții că legile Justiției adoptate la momentul 2004, modificate în 2005, sunt niște legi care acum ar trebui modificate, pentru că, pe de o parte, nu conțin deciziile CCR la foarte multe articole, doi, există - discutăm de Legea 303 - o decizie unanimă în care se dorește separarea carierelor. În momentul în care discutăm de o separare a carierelor, în mod clar trebuie să ținem cont de opțiunile judecătorilor și ale procurorilor. Apoi, o chestiune foarte importantă, discutăm de răspunderea magistraților", a spus Iordache la finalul ședinței comisiei speciale.

Din punctul meu de vedere, toți cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm, cu sprijinul asociațiilor profesionale, cât și al CSM, să facem niște legi mai bune Florin Iordache, șeful comisiei speciale

 

×
Subiecte în articol: legile justitiei