x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALEGERI LOCALE 2016. Votul e ca bingingul. Ce facem dacă pică netul?

ALEGERI LOCALE 2016. Votul e ca bingingul. Ce facem dacă pică netul?

de Andreea Dumitrache    |    02 Iun 2016   •   10:15
ALEGERI LOCALE 2016. Votul e ca bingingul. Ce facem dacă pică netul?
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

ALEGERI LOCALE 2016. Duminică, 5 iunie, este ziua alegerilor locale. Peste 18 milioane de români sunt așteptaţi la urne să-și aleagă primarul, lista de consilieri locali și lista de consilieri judeţeni. De data aceasta, președintele de Consiliu Judeţean nu va mai fi votat direct, ci ales ulterior de către consilierii judeţeni, în urma majorităţilor formate. Autorităţile au amenajat 16.616 secţii de votare și au pregătit 23.000 de tablete pentru prevenirea fraudelor electorale.

Este pentru prima dată când va fi folosit sistemul anti-vot multiplu care ne-a costat peste 10 milioane de euro. Fiecare secţie de vot va fi dotată cu o tabletă şi un suport de buletin care vor fi folosite de operatorul AEP. Alegătorul va intra în secţie şi îi va da actul de identitate operatorului.

ALEGERI LOCALE 2016. Acesta va scana buletinul, CNP-ul va fi introdus în Registrul Electoral Electronic, iar pe ecran vor apărea datele personale, secţia la care este arondat şi poziţia la care se găseşte pe listele electorale. Dacă alegătorul a mai votat o dată, CNP-ul se va găsi deja în sistem şi atunci va fi depistat că a încercat să voteze ilegal. Imediat preşedintele de secţie va suna la 112 de pe telefonul special primit de la STS, iar un echipaj de poliţie va ajunge la secţia respectivă. Sistemul antivot multiplu funcţionează atâta timp cât există conexiune la internet.

„Dacă internetul de pe cartelă pică, atunci se trece automat pe wireless-ul existent. Printr-o verificare a locaţiilor de către specialiştii STS au fost indexate toate reţelele wi-fi, iar acolo unde nu există au fost instalate”, explică vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ.

ALEGERI LOCALE 2016. În plus, autorităţile spun că noul sistem va da prezenţa la vot în timp real şi va elimina erorile umane. Mare atenţie, la alegerile locale se poate vota doar în localitatea în care aveţi domiciliul sau reşedinţa şi numai la secţia de care aparţineţi. Nu se înfiinţează secţii speciale, deci nu veţi putea vota dacă sunteţi plecat în vacanţă sau în vizită.

După ce prezentaţi actul de identitate care va fi scanat de operatorul de tabletă, veţi primi buletinele de vot şi ştampila. Trei buletine în mod normal, primar, lista deconsilieri locali şi lista de consilieri judeţeni.

ALEGERI LOCALE 2016. Patru, dacă sunteţi din Bucureşti - se adaugă primarul de sector. Verificaţi dacă buletinele de vot sunt ştampilate cu ştampila secţiei, altfel vor fi considerate nule. Când votaţi, aveţi mare grijă să nu depăşiţi patrulaterul.

×
Subiecte în articol: binging vot alegeri locale