x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Votul uninominal dezbina Coalitia

Votul uninominal dezbina Coalitia

de Aniela Nine    |    16 Aug 2005   •   00:00
Votul uninominal dezbina Coalitia

UDMR critica vehement propunerea liderului PD, Emil Boc, privind introducerea votului uninominal si combaterea migratiei politice. Nici liberalii nu accepta cu toata gura ideea lansata de Boc.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe acordul prin care partenerii de coalitie isi promiteau sustinere reciproca, ca acestia au si picat prima proba de unitate in promovarea unui mesaj. Propunerea liderului PD, Emil Boc, de introducere a votului uninominal, coroborata cu o lege impotriva migratiei politice, a determinat reactii deloc pozitive din partea partenerilor din arcul guvernamental.

TENDINTE DICTATORIALE. Cea mai vehementa reactie a venit din partea liderului Uniunii, Marko Bela. Acesta a declarat la BBC ca nu este de acord cu votul uninominal, de vreme ce actualul sistem electoral pe liste functioneaza. Marko Bela nu sustine nici interzicerea migratiei politice, motivand ca obligarea celui exclus din partid sa renunte si la mandatul obtinut pe listele formatiunii ar semana a "dictatura de partid". "Deci, vad ca, de fapt, colegii nostri din coalitie sau din alianta liberal-democrata nu prea au incercat sa-si clarifice conceptiile in legatura cu sistemul nostru electoral. Nu poti in acelasi timp sa vrei si votul uninominal si sa si incerci niste dispozitii prin care partidele politice sa aiba o putere si mai mare asupra reprezentantilor lor", a afirmat liderul UDMR.

TEMPERAT. Liberalul Teodor Melescanu a acceptat ca introducerea votului uninominal ar putea avea efecte benefice la nivelul clasei politice romanesti, dar in privinta interzicerii migratiei politice ridica o alta problema. "Daca se introduce votul uninominal si eu sunt ales pentru ceea ce reprezint eu, am un mandat, reprezint in parlament interesele unei comunitati care m-a votat. Interzicerea migratiei politice mi se pare deja ca ar veni in contradictie", a spus Melescanu.

ACORD. PC sustine aceste initiative, dar pentru ca mai multe partide au propus astfel de proiecte, conservatorii solicita o serie de discutii in cadrul carora sa fie adoptata cea mai buna varianta.

×
Subiecte în articol: politic politice uninominal