x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Votul uninominal îl scoate pe Ion Iliescu din cursa pentru parlamentare

Votul uninominal îl scoate pe Ion Iliescu din cursa pentru parlamentare

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Iul 2008   •   00:00
Votul uninominal îl scoate pe Ion Iliescu din cursa pentru parlamentare

11:14 • Pe blogul personal, fostul preşedinte Ion Iliescu informează că se va retrage din cursa pentru alegerile parlamentare. "De unul singur, într-un colegiu - indiferent unde, nu am nici o motivaţie să mai particip la o cursă electorală", arată Iliescu. Politicianul spune că decizia sa ar fi putut fi alta dacă se păstra votul pe listă, precizînd că noul sistem uninominal nu-i mai permite să fie locomotiva partidului, aşa cum se obişnuise.

Pe blogul personal, fostul preşedinte Ion Iliescu informează că se va retrage din cursa pentru alegerile parlamentare. "De unul singur, într-un colegiu - indiferent unde, nu am nici o motivaţie să mai particip la o cursă electorală", arată Iliescu. Politicianul spune că decizia sa ar fi putut fi alta dacă se păstra votul pe listă, precizînd că noul sistem uninominal nu-i mai permite să fie locomotiva partidului, aşa cum se obişnuise.

EXPLICAŢII. Iliescu spune că îşi dorea să candideze, spunînd că ar mai fi avut motivaţia necesară: "Dacă ar fi existat vot pe liste, probabil ar fi existat o motivaţie. Pe mine nu mă mai interesează să candidez. Pentru mine nu e o noutate votul uninominal. Eu am participat din 1990 numai la voturi uninominale pentru Preşedinţia ţării. Deosebirea e foarte mare, eu participam la votul uninominal la circumscripţia care se numea România, iar acum ca să mă rezum la un colegiu, nu am niciun interes". Într-o intervenţie la Realitatea Tv, Iliescu a mai spus despre noul sistem de vot că îl face pe fiecare candidat propria sa locomotivă: "Fiecare acţionează pe un culoar strâmt care este colegiul". Iliescu a mai spus că nu mai doreşte să se implice nici în activităţi executive, ci doar în cele ideologice şi în marile dezbateri ale politicii. El este convins că nu se poate interpreta această retragere ca o muncă mai mult pentru sine, ci dimpotrivă, de acum înainte va munci "mai mult pentru alţii. Nu vreau să mă consacru activităţilor organizatorice executive, ci marilor dezbateri care privesc politica ţării şi unui partid social-democrat". Iliescu a mai precizat că retragerea din Parlament nu înseamnă o retragere din politică sau din partid: "Politica nu se rezumă la viaţa parlamentară, nu mă retrag din viaţa politică, nu mă retrag din partid. E firesc, e logic să las pe oameni mai tineri din partid să candideze în noile condiţii".

×
Subiecte în articol: politic iliescu