x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Week-end cu foc incrucisat

Week-end cu foc incrucisat

01 Noi 2004   •   00:00

POLITIC

Uniunea Nationala PSD+ PUR si-a lansat sambata, la Sala Polivalenta din Capitala, candidatii la Parlament si pe Adrian Nastase in cursa pentru Presedintie. La eveniment a participat si presedintele Ion Iliescu, care ocupa prima pozitie pe listele Uniunii la Bucuresti pentru Senat.
SILVIU SERGIU

Click pentru a mari imaginea
SALA POLIVALENTA. La lansarea candidatilor Uniunii au fost prezenti liderul PSD, Adrian Nastase, presedintele PUR, Dan Voiculescu, si seful statului, Ion Iliescu
Pentru a doua oara in decurs de o luna, Uniunea Nationala PSD + PUR si-a lansat candidatii la alegerile generale din aceasta toamna, la doar cateva zile dupa definitivarea listelor. Printre participantii la acest eveniment s-a numarat si presedintele Ion Iliescu. Seful statului candideaza pentru un mandat de senator pe prima pozitie a listei Uniunii, la Bucuresti. In discursul sau, Iliescu a atras atentia ca, in momentul in care va reveni in fruntea PSD, nu va accepta corupti in randurile partidului. "Nu am de gand sa ma compromit prin asociere cu oameni necinstiti. Veleitarii, coruptii, fripturistii, arivistii si profitorii nu au ce cauta printre noi, iar acesta trebuie sa devina si crezul politic al Uniunii Nationale PSD + PUR", a spus Iliescu, avertizand ca nu va accepta ca demnitarii acestei formatiuni sa se foloseasca de functiile obtinute pentru a-si urmari propriile interese. El a negat ca a participat la reuniunea PSD + PUR in calitate de sef al statului, precizand ca a venit ca si "cetatean care isi exercita dreptul fundamental de a alege si de a fi ales".

CRITICI. In discursul sau, presedintele Partidului Umanist din Romania, Dan Voiculescu, i-a catalogat pe liderii Aliantei PNL-PD drept "pescuitori in ape tulburi", precizand ca multi dintre acestia sunt "oameni care toata viata au trait parazitar, iar cand au fost la guvernare nu au facut altceva decat sa isi umple buzunarele". "Adversarii nostri au demonstrat ca sunt simpli bufoni care stiu prin vorbe de claca si glume de prost-gust sa satisfaca gustul pentru circ al unora dintre romani". Acesta este motivul pentru care, in opinia lui Dan Voiculescu, Uniunea Nationala PSD + PUR "are datoria patriotica de a castiga aceste alegeri".

DECIZIE. La randul sau, Adrian Nastase a precizat ca, de acum incolo, nu va mai raspunde atacurilor la persoana ale contracandidatului sau, Traian Basescu. "Cand am luat decizia de a-i raspunde cu aceeasi moneda lui Traian Basescu am fost convins ca era corect sa procedez asa. Acum ma intreb daca totusi n-ar fi trebuit sa ma abtin, fiindca este foarte clar ca lumea nu asta vrea de la noi", a spus Nastase. In opinia sa, Basescu nu poate fi presedintele Romaniei, pentru ca nu poate fi un mediator intre institutii. "Poate el sa faca asa ceva, cand toata activitatea sa a stat sub semnul crizelor? De la rasturnarea guvernului Ciorbea la pacalirea lui Theodor Stolojan sau la atacarea Frantei sau a Germaniei, Basescu a excelat intr-un singur lucru: in provocarea de calamitati. Tara nu are nevoie in acest moment de o calamitate. Nu are nevoie de rabufniri, de cutremure politice, nici de ura sau de razbunare", a spus Nastase. La lansarea candidatilor Uniunii PSD+PUR au participat, in calitate de sustinatori, multipla campioana olimpica la canotaj Elisabeta Lipa, vedeta tv Mihaela Radulescu si nume importante ale scenei romanesti cum ar fi Mircea Albulescu, Rodica Popescu-Bitanescu, Costel Constantin si Virgil Ogasanu.
LISTE
Uniunea PSD+PUR si-a depus la Biroul Electoral Municipal Bucuresti listele de candidati pentru Senat si Camera Deputatilor. Primele pozitii de pe listele PSD+PUR la Senat sunt ocupate, in ordine, de Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Sorin Mircea Oprescu, Corina Cretu, Ionel Blanculescu, Cecilia Nora Rebreanu, Vasile Gherasim, Niculae Marasescu, Elena Amalia Filimon, George Dionisie Mihai. Pentru Camera Deputatilor, primul pe lista este Adrian Nastase, urmat de Dan Ioan Popescu, Daniela Popa, Ecaterina Andronescu, Zamfir Dumitrescu, Aurelia Vasile, Adrian Severin, Rodica Nassar, Damian Florea, Ion Neagu, Madalin Stefan Voicu, Mircea Ursache, Codrin Stefanescu, Alexandru Popa si Valeriu Marian Manolache. Fata de listele de candidati publicate pe site-ul PSD la jumatatea lunii octombrie, principalele modificari survenite in listele depuse la Biroul Electoral Municipal sunt, pentru Camera Deputatilor, urcarea Ecaterinei Andronescu de pe locul 13 pe 4 si coborarea lui Mircea Ursache de la pozitia a 4-a pe 12. De asemenea, pe lista pentru Camera Deputatilor apare un nume nou, cel al al Codrin Stefanescu, acesta ocupand locul 13. Pe listele pentru Senat, Nora Rebreanu se afla pe locul 6, in urcare de pe pozitia a 8-a. De asemenea, Vasile Gherasim a coborat de pe 6 pe 7. Intrari importante pe listele Uniunii s-au mai produs si la Arges, unde George Copos va candida pentru Senat, el ocupand locul doi, si la Arad, unde Sergiu Nicolaescu ocupa locul doi la Senat.

Vadim, lansat cu muzica in cursa electorala

ANIELA NINE

Click pentru a mari imaginea
LANSARE. C.V. Tudor intra pentru a treia oara in cursa prezidentiala
Liderul PRM C.V. Tudor si candidatii partidului pentru Parlament s-au lansat oficial sambata in cursa electorala in cadrul unei manifestari care a avut loc la Sala Palatului. Cu o intarziere mare fata de ora anuntata, liderul PRM si-a facut aparitia pe scena unde se aflau deja aliniati aspirantii la fotoliul de parlamentar. Discursul prezidentiabilului PRM s-a axat pe atacuri dure la adresa contracandidatilor sai la Cotroceni, Adrian Nastase si Traian Basescu, considerati "tusea si junghiul". De altfel, pornind de la o greseala de pronuntie, C.V. Tudor i-a si "botezat" pe cei doi contracandidati: Nasescu si Bastase. In plus, Tudor l-a acuzat pe Basescu ca i-a furat sloganul. "Bine ca nu mi-a furat ceasul, ca il duce mintea!", s-a "consolat" Tudor.

PREZENTARE. Sarcina prezentarii candidatiilor PRM pentru Parlament i-a revenit senatorului Dorel Onaca, seful campaniei prezidentiabilului PRM. Rand pe rand, aspirantii la fotoliul de parlamentar au urcat pe scena pentru poza oficiala cu C.V. Tudor. Pe listele partidului pentru Senat se regasesc Gheorghe Funar, Ilie Ilascu, Dorel Onaca, Mihai Lupoi, Danut Saulea, Gheorghe Buzatu, George Pruteanu, Ion Dolanescu si Irina Loghin. La Camera Deputatilor candideaza, intre altii, Dumitru Dragomir, Daniela Buruiana, Ilie Merce, Lia Olguta Vasilescu, Vasile Mois, Florina Jipa, Leonida Lari, Lucian Bolcas, Corneliu Ciontu, dar si Nati Meir, consilierul liderului PRM. Lansarea candidatilor PRM a fost urmata de un spectacol artistic, deschis de artistii partidului, Ion Dolanescu, Irina Loghin si Angela Buciu.
VEDETA CHOW-CHOW
"Punerea in scena" a lansarii liderului PRM a inclus si un moment savuros: prezentarea unui exemplar canin chow-chow de trei luni, pe fondul acuzarii liderului PD de ucidere a peste 100.000 de caini. "Se numeste Leu, este un pui de chow-chow, de trei luni, si este probabil mai inteligent decat Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu", a prezentat C.V. Tudor "fisa" Leutului. Se pare ca puiul de chow-chow a apreciat complimentul, caci l-a rasplatit pe liderul PRM cu o privire tandra, intr-o tentativa de apropiere care a vizat obrazul prezidentiabilului. Si pentru a nu considera cumva, cum am fi fost tentati avand in vedere trimiterea la Geoana si Tariceanu, ca era vorba de viitorul premier, Vadim a lamurit ca rolul pe care il va juca Leu in viitoarele infruntari era doar acela de... mascota a PRM.

"Comandantul" Basescu, la Constanta

OANA STANCU

"Oriunde ma duc in tara mi se spune "Marinarul". Aici mi se spune "Domnule comandant"". Cu aceasta confesiune si-a inceput prezidentiabilul Traian Basescu discursul tinut in fata a circa 10. 000 de constanteni veniti sambata seara la spectacolul de lansare in cursa organizat de ADA in piata in care se afla primaria. Printre ei, si multi colegi de nave cu actualul lider ADA, inclusiv cel care i-a succedat la comanda navei "Biruinta", Amza Perudin. Primul clip electoral al lui Basescu din aceasta campanie a fost de altfel cu un ardei iute care, ridicandu-si capacul, a suierat precum sirena unui vapor. "O sa-i bat pe 28 noiembrie. Eu am supus natura si nu ma poate supune o clica de corupti", si-a continuat el atacul la adversarii din PSD. Pesedistii fusesera insa mai devreme trecuti printr-un registru larg de calificative de catre deputatul PNL Puiu Hasotti, care a vorbit despre "lingaul de serviciu Mircea Geoana", despre Ion Iliescu, "un soi de Adi Mutu care ia rodul comunismului si il imprastie peste tara" si despre "gainarul Adrian Nastase, care ne invita sa-i numaram ouale si vorbeste cu gainile", un "perfid, un lacom si un fricos". Basescu a tinut sa le promita constantenilor, carora le cere pentru prima data votul in cariera sa politica, faptul ca, odata ales presedinte, se va intoarce catre ei "cu plecaciune". El a petrecut apoi doua ceasuri la Medgidia, fiind obligat dupa aceea sa opreasca si in localitatea lui natala Basarabi, unde un grup de sustinatori blocasera drumul.

EXPLICATII. Basescu a adus sambata seara si o explicatie pentru schimbul de replici pe care l-a purtat in ultima vreme cu Adrian Nastase, sustinand ca, de fapt, a vrut sa-l provoace pe liderul PSD. "Adrian Nastase si-a pierdut cumpatul in ultimele zile. Nu s-a mai limitat sa dea natiunii ouale la numarat, s-a apucat sa vorbeasca de mitocani si de iepurasi, el vanatorul. Va asigur ca nu ma interseaza o disputa la acest nivel cu Nastase. Stiam insa sigur ca daca am sa-l provoc, nu are suficienta minte sa se abtina. Am tras masca elegantei de pe vulgarul Adrian Nastase. In realitate, Adrian Nastase este cel care in ultimele zile si-a dat arama pe fata", a declarat Basescu.
×