x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zgonea: Comisia Ridzi continuă. Nu sunt întrunite condiţiile din articolul 74 al Regulamentului

Zgonea: Comisia Ridzi continuă. Nu sunt întrunite condiţiile din articolul 74 al Regulamentului

07 Iul 2009   •   00:00

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a declarat, astăzi, că Biroul Permanent al Camerei a decis continuarea activităţii Comisiei parlamentare în cazul Ridzi, considerându-se că nu se întrunesc condiţiile prevăzute la articolul 74 din Regulement pentru ca această comisie să nu mai funcţioneze.

El a spus că Biroul Permanent al Camerei a analizat scrisoarea procurorului general Laura Codruţa Kovesi adresată deputatului PDL Cristian Boureanu, membru al comisiei parlamentare de anchetă, şi a constatat că din aceasta "nu rezultă că s-a început urmărirea penală în cazul ministrului Monica Iacob Ridzi".

Zgonea a mai spus că adresa procuroului general nu conduce la întrunirea prevederilor articolului 74 din Regulamentul Camerei pentru ca această comisie în cazul Ridzi să-şi înceteze activitatea.

Valeriu Zgonea a precizat că scrisoarea procurorului general nu este o corespondenţă directă cu Biroul Permanent al Camerei, ci "cu un coleg deputat".

Secretarul Camerei Deputaţilor a mai spus că doar PDL a susţinut dizolvarea comisiei parlamentare de anchetă în cazul Ridzi, Biroul permanent al Camerei hotărând în final ca această comisie să-şi continue activitatea.

Totodată, Zgonea a precizat că liberalul Bogdan Olteanu, vicepreşedinte al Camerei, a susţinut, în Biroul Permanent, că ar trebui modificate unele articole din Regulament care conţin "cuvinte ambigue".

"Noi am dat un vot dacă această scrisoare poate fi interpretată în sensul articolului 74 pentru ca Comisia parlamentară de anchetă să-şi suspende acitivtatea. La vot nu s-a întrunit majoritatea", a explicat Valeriu Zgonea.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor s-a întrunit, marţi dimineaţă, pentru a analiza documentul trimis de comisia parlamentară de anchetă în cazul Monica Ridzi prin care Camera este înştiinţată că în cazul acestui ministru se derulează la DNA acte premergătoare începerii urmăririi penale.

Preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a declarat, luni, pentru Mediafax, că a convocat Biroul Permanent după ce a primit un document trimis de comisia parlamentară de anchetă prin care procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi înştiinţează Camera despre faptul că la DNA se derulează acte premergătoare începerii urmăririi penale în cazul Monicăi Iacob Ridzi.

"Potrivit procedurii, Biroul Permanent al Camerei constată încetarea de drept a comisiei parlamentare de anchetă şi se face o adresă prin care se anunţă comisia de încetarea activităţii şi despre obligaţia de a pune la dispoziţia autorităţilor documentele primite pe timpul activităţii", a explicat preşedinta Camerei Deputaţilor.

Deputatul PDL Cristian Boureanu a declarat, luni, la Comisia parlamentară de anchetă în cazul Ridizi, că a trimis o adresă la DNA şi a primit un răspuns din partea procurorului general în care arată că la DNA se derulează acte premergătoare începerii urmăririi penale în cazul Ridzi

Boureanu a prezentat membrilor comisiei parlamentare de anchetă documentul pe care l-a primit de la procurorul general şi a arătat că această comisie parlamentară de anchetă trebuie să-şi înceteze activitatea, pentru că în caz contrar ea ar funcţiona ilegal. Solicitarea lui Boureanu a fost respinsă de membrii comisiei parlamentare de anchetă. Deputaţii din comisia parlamentară de anchetă au decis însă ca documentul primit de Boureanu să fie trimis la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a solicitat Camerei Deputaţilor, în urmă cu o săptămână, să ia act de încetarea de drept a anchetei parlamentare, ca urmare a declanşării procedurilor judiciare penale de către DNA în 23 iunie pentru verificarea sumelor cheltuite de "Ziua Tineretului". (V.A.)


×