x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua candidaturilor

Ziua candidaturilor

de Dana Piciu    |    07 Ian 2008   •   00:00
Ziua candidaturilor
Sursa foto: Dan Marinescu/

Conservatorii vor avea un inceput de an agitat, la 27 ianuarie, la congres, ei urmănd să-şi aleagă o nouă echipă de conducere. Astăzi este ultima zi in care cei care aspiră la funcţia de preşedinte al partidului pot să-şi depună candidatura.

Conservatorii vor avea un inceput de an agitat, la 27 ianuarie, la congres, ei urmănd să-şi aleagă o nouă echipă de conducere. Astăzi este ultima zi in care cei care aspiră la funcţia de preşedinte al partidului pot să-şi depună candidatura.

Pentru că PC nu a reuşit să treacă pragul electoral la alegerile europarlamentare, liderul partidului, Dan Voiculescu, a convocat la sfărşitul anului trecut un congres in cadrul căruia va fi aleasă o nouă echipă de conducere, dar şi un nou preşedinte. Voiculescu a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de preşedinte al partidului, ceea ce inseamnă că pentru prima dată de la infiinţare partidul ar putea fi condus de altă persoană. Liderul PC nu are de gănd să părăsească partidul, iar preferatul său la conducerea PC ar fi "un tănăr matur de 30-40 de ani, care nu a trecut pe la mai multe partide şi care să poată reprezenta o structură politică cum nu mai există in Romănia". "Voi vota pentru candidatul care imi prezintă cea mai mare garanţie că va continua doctrina partidului, de centru-dreapta, care este dedicat clasei de mijloc. Un candidat care să nu prezinte riscul de a face din acest partid un instrument personal sau de grup, un candidat care să fie curat, să nu poată fi şantajat, un candidat puternic", spunea Voiculescu.


TERMEN. Deocamdată nu şi-a anunţat nimeni oficial candidatura, conservatorii dornici să ocupe funcţia de preşedinte avănd timp să facă acest lucru pănă astăzi, 7 ianuarie. Cei care doresc să devină lider PC trebuie să-şi intocmească şi o platformă-program, pe care trebuie să şi-o facă cunoscută in teritoriu. Separat, la congres vor fi aleşi şi cei care vor ocupa celelalte posturi de conducere, vicepreşedinţi, secretar general. In cadrul aceluiaşi congres din ianuarie vor fi făcute şi unele modificări la statutul partidului, modificări ce vor fi propuse de filialele judeţene. Tot din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare la alegerile pentru Parlamentul European, o serie de lideri de filiale, cei care au obţinut sub 5%, şi-au dat demisia de la conducerea locală a partidului. Unora le-a fost acceptată demisia, altora, nu.


UN AN AGITAT. Şi in cursul anului trecut partidul a avut parte de diverse frămăntări cu excluderi de membri, demisii, dar şi adeziuni ale unor noi membri importanţi. Cel mai discutat episod a fost legat de fostul pesedist şi fost secretar general adjunct al PC Codrin Ştefănescu. In primăvară el a fost exclus din partid pe motiv că incearcă să destabilizeze partidul, iar luna trecută el a fost reprimit in partid. După ce a plecat din PC, Ştefănescu a infiinţat Mişcarea Reformatoare, cu care a avut o serie de proiecte. Pentru că la PC a găsit sprijin pentru aceste proiecte, el a revenit lăngă foştii colegi, de data aceasta el neprimind nici o funcţie de conducere. Alături de Ştefănescu, in primăvară, a fost exclus şi fostul vicepreşedinte al PC Mircea Chelaru. Parlamentarii Romeo Hanganu şi Gheorghe Constantin au fost excluşi pentru că nu au respectat deciziile partidului, ei semnănd o declaraţie de susţinere a preşedintelui suspendat Băsescu, deşi forurile de conducere ale PC au luat decizia de suspendare a şefului statului.


ADEZIUNI. S-au alăturat conservatorilor pe parcursul anului trecut senatorul Marius Marinescu, dat afară din PD, fostul lider democrat Viorel Pană, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Vasile Cazan, deputatul Teodor Niţulescu, deputatul Corneliu Ciontu, deputatul Dragoş Dumitriu, Cristian Popescu Piedone, senatorul Rodica Stănoiu. Au plecat din PC deputaţii Liviu Almăşan, Pantelimon Manta, Nicolae Popa.
Un episod surprinzător a fost acela in care preşedintele PC, Dan Voiculescu, a renunţat la funcţia de senator. El şi-a argumentat gestul prin lipsa de susţinere a celorlalte partide parlamentare a proiectelor promovate de PC.


DECIZIE
"La acest congres nu voi mai candida pentru un alt mandat de preşedinte. Am promis cănd am demisionat din Senat că o să mă dedic partidului, asta voi face şi in continuare, nu se pune problema de a abandona PC. Pe mine nu mă interesează viaţa politică decăt prin prisma conservatorilor. Este singurul partid din care voi face parte, ca preşedinte sau ca simplu membru."
Dan Voiculescu - lider PC

Nici un candidat pănă ieri

Pănă ieri nu fusese depusă nici o candidatură pentru şefia PC, conform purtătorului de cuvănt al partidului, Bogdan Ciucă (foto). El a precizat pentru Rompres că, potrivit informaţiilor existente in partid, vor fi depuse aceste candidaturi pănă la termenul-limită. Termenul stabilit de conducerea PC pentru depunerea candidaturilor la funcţia de preşedinte al partidului şi a proiectelor de platformă ale candidaţilor expiră astăzi, la ora 24:00. "Secretariatul PC a luat măsuri ca acest termen să expire la ora 24:00, in ziua de 7 ianuarie, dorindu-se respectarea prevederilor statutare pentru depunerea candidaturilor", a mai spus Ciucă.

×
Subiecte în articol: politic presedinte partidului