x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ZIUA CEA MAI LUNGĂ / De la duminica orbului la duminica de ceaţă

ZIUA CEA MAI LUNGĂ / De la duminica orbului la duminica de ceaţă

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    01 Dec 2008   •   00:00
ZIUA CEA MAI LUNGĂ / De la duminica orbului la duminica de ceaţă

Au trecut 18 ani de la alegerile din mai 1990. Atunci lumea se îmbulzea să voteze, făcând cozi până târziu în noapte. Astăzi, la 18 ani, lumea e pierdută în ceaţă. Îşi caută încă drumul, iar luminiţa de la capătul tunelului tot nu se arată. Ar fi putut să fie uninominalul atât de dorit, atât de hulit. Dar nu atât de binefăcător cât a lăsat să se creadă. Nu a scos mai mulţi români din casă decât a făcut-o acum patru ani votul pe listă, ba chiar mai puţini cu vreo cinci procente. Cu atât mai dureros pentru liderii noştri, care îşi puneau mari speranţe în reînnoirea clasei politice prin acest sistem de vot. Ceea ce poate însemna multe. Că nu i-a convins, că li s-a făcut lehamite, că vechi sau noi nu-i mai interesează cine-i va conduce în următorii patru ani, chiar şi când criza le bate la uşă. Dar un lucru şi mai dureros vine tot din statistici: votul uninominal nu a atras nici tânăra generaţie a cărei prezenţă la vot a fost slabă.



Duminică, 30 noiembrie. Soarele răsare la 7:31 şi apune la 16:37. Ziua-lumină are doar nouă ore. Pentru politicieni ziua a început însă la ora 7:00 fix, o dată cu des­chiderea ur­nelor, iar de terminat... nici ei nu mai ştiu când. Zvonuri, estimări, planuri de negocieri, informaţii neoficiale de pe la institutele care efectuau exit-poll-uri, numărători paralele. Toate au făcut ca pentru politicieni aceasta să fie ziua cea mai lungă.

Scrutinul a început pentru liderii politici cu presiunea ultimului sondaj CURS-CSOP, comandat de PD-L, ale cărui rezultate s-au răspândit rapid în mediile politice: Alianţa PSD+PC era în fruntea clasamentului cu 35% din intenţiile de vot, PD-L era pe locul doi cu 29%, iar PNL atinsese 19%.

ORA 10:00 ● Prezenţa la vot 4,87% 
Băsescu merge la Cotroceni
Politicienii îngroaşă rândurile în faţa urnelor. Traian Băsescu e primul, la ora 9:00. Urmează apoi puhoiul de politicieni, fie­care în colegiul lui: Tăriceanu la Ciofliceni, Bogdan Olteanu în cartierul Străuleşti, Ludovic Or­ban la Piaţa Miniş, Mircea Geoană la Dăbu­leni, Adrian Năstase la Mizil, Vasile Blaga în fie­ful pri­marului Liviu Negoiţă – Sectorul 3 al Ca­pi­ta­lei. După ce a votat, Traian Băsescu şi-a dus fa­milia acasă cu maşina oficială şi escorta de la SPP. Acasă, s-a urcat în Logan şi s-a dus la Cotro­ceni.

ORA 12:00 ● Negociatorii sunt în colegii
Încep să se contureze prezenţa la vot şi primele informaţii neoficiale despre direcţionarea voturilor. În rândurile liberalilor circulă varianta PSD 40%, PD-L 28%, PNL 18%. Politicienii încă mai sunt răspândiţi în colegiile lor. "Sunt în colegiu. Strâng voturi pentru mine", răspun­de Bogdan Olteanu, unul din perso­najele prin al cărui pix va trece cu siguranţă componenţa viitorului guvern, dacă va cuprinde PNL.
Votează şi Ion Iliescu. Premierul Călin Popescu Tăriceanu ascultă muzică ambientală cu ziariştii acreditaţi la Guvern, în casa lui de la Ciofliceni, vegheat de Dan Andronic, consi­lie­rul care îl va însoţi, de altfel, toată ziua. I-a chemat pe ziarişti să le dea o cafea şi să-şi ia rămas bun de la ei. Sau nu? Ludovic Orban îşi face planuri să meargă mai întâi la sediul PNL Bucureşti, mai important pentru el decât sediul central al PNL, din Bulevardul Aviatorilor. Emisarii se ţin după el? Se ţin pentru că… "îm­pă­raţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă/ au venit venit şi-n ţara noastră să le dăm pă­mânt şi apă/  şi nu voi ca să mă laud nici nu voi să te-nspăimânt/ cum veniră se făcură toţi o apă şi-un pământ". Cel puţin aşa a rezumat Orban, pentru Jurnalul Naţional, răspunsul pe care l-a dat "emisarilor". Pe scurt: i-a trimis la plim­bare. Tot la ora 12:00, în PSD era optimism. Liderii pariau pe 38-40% la finalul zilei. Vorbeau despre negocieri, care ar trebui să în­ceapă de marţi. A fost mai greu să se hotă­rască dacă negociază cu PD-L sau cu PNL. La capitolul premier aveau de pariat între un premier PSD, altul decât Geoană, sau un premier PD-L. Geoa­nă era la el în colegiu.

ORA 13:00 ● Prima variantă de guvern
Apăruse printre politicieni prima variantă de guvern: PNL-PD-L-UDMR. Toxică sau nu? Tă­ri­ceanu premier, PD-L ia ministerele de Externe, Interne, Transporturi şi Justiţie. La Justiţie nici vorbă de Monica Macovei, deşi toate declaraţiile oficiale ale pedeliştilor o dădeau ca ministru sigur, ci... Elena Udrea. Aceasta ar fi fost piatra de încercare a negocie­rilor, pentru că liberalii n-ar accepta-o cu nici un chip. Prin PSD nu se exclude formula, dar li se pare greu de realizat dacă PSD obţine 6-7 procente în faţa PD-L. Încep să se răspândească cifre mai exacte despre vot. La ora 10:00 dimineaţa, pe o pre­zen­ţă de 4,8%, partidele obţinuseră, potrivit ce­lor două institute care efectuau ext-poll-uri, ur­mătoarele procente: Alianţa PSD+PC – 40%, PD-L – 29%, PNL – 18%, UDMR – 6%. Sau: Alianţa PSD+PC – 39%, PD-L – 29%, PNL – 18,9%, UDMR – 5,6%. În PSD circula însă zvonul că seara PSD şi PNL vor anunţa guvernul comun. Bogdan Ol­tea­­nu, de la sediul PNL: "Nu avem nici o combinaţie cu nimeni până nu vedem cifrele oficia­­le".

ORA 15:00  ● Prezenţa la vot 19,84% 
Viorel Hrebenciuc e la Bucureşti, nu la Bacău
Pe o prezenţă semnificativ mai mare, procente­le nu se schimbă însă semnificativ: PSD+PC 39%, PD-L 29%, PNL 21%. Şi: PSD+PC 40%, PD-L 29%, PNL 18%. Viorel Hrebenciuc nu e în cole­giu, la Bacău, ci la Bucureşti. A stat toată ziua ai­ci. Garantează că seara vom avea guvern PSD-PNL. Geoană dă o raită prin Teleorman şi Olt, apoi pleacă spre Bucureşti. Tăriceanu pleacă la masă cu Dan Andronic. Traian Băsescu pleacă de la Cotroceni.

ORA 16:00 ● Geoană trage pentru majoritatea PSD-PNL

Diferenţa dintre PSD şi PD-L rămâne aceeaşi. Primii ar avea 38%, iar ceilalţi 29%. PNL ar avea 20%. Adriean Videanu e convins că spre seară PD-L va recupera pentru că va ieşi la vot electoratul său. Zvonul că majoritatea parlamentară PSD-PNL urmează să fie anunţată devine tot mai insistent. "Vorbim mai încolo", se es­chi­vează o sursă liberală când este întrebată de acest lucru. "Aşa vrea Geoană", completează o alta. Un lider al PSD recunoaşte că Geoană şi-a propus să anunţe o majoritate cu PNL, însă nu vede rostul unui astfel de anunţ. "L-am întrebat şi eu de ce face lucrul acesta? Ce crede el că o să se întâmple? O să cadă Băsescu din pat", şi-a spus părerea un disident, care crede că despre înţelegeri între partide se poate vorbi abia de marţi-miercuri încolo. Zvonul că pluteşte acest anunţ i-a făcut pe alţi li­deri din PSD să evite aseară sediul din Kiseleff. "Nu o să vin în Kiseleff. Rămân la Târgu-Jiu", şi-a anunţat Victor Ponta lipsa de la sediul central. Vasile Blaga e în audioconferinţă cu liderii PD-L din teritoriu.

ORA 17:00 ● Tăriceanu, premier. Din nou
Liderii PD-L sunt în şedinţă. Theodor Stolojan speră ca orăşenii să vină la vot seara, deşi co­loa­na de maşini care indica exodul bucu­reş­te­nilor spre munte nu circula aseară în sens invers ca să-i aducă şi la urne. Diferenţa dintre PSD şi PD-L începe să scadă, nu într-un rit care să asigurea trecerea democrat-libe­ralilor pe pri­­mul loc. În curtea PSD, în Kiseleff flutură un cearşaf roşu pe care scrie "Guver­năm pentru tine". Liberalii fac mişto de zvonul că Geoană va anunţa un guvern PSD-PNL cu Tăriceanu prim-ministru. Asta înseamnă că Bogdan Ol­tea­nu o să rămână preşedintele Camerei Deputaţilor, nu?

ORA 18:00 ● Calculele dinaintea balului

Toată lumea se îndreaptă spre sediile de partid. Ultimele estimări arătau aşa: la Camera Deputaţilor, PSD 37,3%, PD-L 30,6%, PNL 20,1%; la Se­nat, PSD 37,1%, PD-L 30,6%, PNL 20%.  Cifre de la ora 17:00. Dar fiecare avea estimările sale, cal­cu­lele sale. Din urnă va ieşi ce vrea Bă­sescu.

ORA 21:00 ● Majorităţi variabile
După rezultatele exit-poll-urilor se calculează rapid majorităţile care se pot forma. PSD + PC + PNL + UDMR = 63,6%. PD-L + PNL + UDMR = 57,6%. În toate formulele apare PNL. De la se­diul PNL din Aviatorilor se trimit zâmbete.
Silentio stampa timp de 48 de ore. Tăriceanu le trimite tuturor candidaţilor SMS-uri în care le cere să se abţină de la declaraţii şi speculaţii în legă­­tu­ră cu viitoarele combinaţii guver­namen­tale. PSD şi PD-L încep să facă ochi dulci PNL.

ORA 22:00 ● Liberalii petrec în Fratelli

Anunţul plănuit de Geoană nu s-a mai produs. Se zvoneşte că de vină ar fi chiar Traian Bă­ses­cu. L-ar fi convins pe Tăriceanu să meargă cu PD-L, cu promisiunea unui an liniştit în fruntea Guvernului. În Aviatorilor se plă­nuieşte strategia: cerem postul de prim-mi­nistru sau intrăm în opoziţie. Varianta a doua e mai mult o sperietoare pentru că  nici PSD, nici PD-L nu s-ar vrea împreună la guver­nare. Ca să fie mai convingători, pede­liştii l-ar fi trimis chiar pe Sto­lojan să le promită libe­ralilor postul de prim-ministru. Să meargă chiar în gura lupului în sediul din Aviatorilor. Pe liberali îi umflă râsul. "Să vină în Aviatorilor că noi suntem în Fratelli, să ne-mbătăm. Sau vrea să vină acolo?"

×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd pnl geoană pd-l