x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua cuţitelor lungi, la Braşov

Ziua cuţitelor lungi, la Braşov

de Lavinia Dimancea    |    06 Oct 2007   •   00:00
Ziua cuţitelor lungi, la Braşov
Sursa foto: Dan Marinescu/

Preşedintele de onoare, Ion Iliescu, nu participă astăzi la reuniunea PSD de la Braşov, unde se discută sancţionarea parlamentarilor antimoţiune. Mircea Geoană şi apropiaţii săi plănuiesc excluderea lui Ion Iliescu din partid, iar oficial il acuză că e lider la fără frecvenţă şi-l invită la Braşov să-şi susţină cauza.


Preşedintele de onoare, Ion Iliescu, nu participă astăzi la reuniunea PSD de la Braşov, unde se discută sancţionarea parlamentarilor antimoţiune. Mircea Geoană şi apropiaţii săi plănuiesc excluderea lui Ion Iliescu din partid, iar oficial il acuză că e lider la fără frecvenţă şi-l invită la Braşov să-şi susţină cauza.


Ion Iliescu refuză să meargă astăzi la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de la Braşov, preferănd să rămănă in Bucureşti. "Ii lasă să facă ce vor ei. Ştim că sunt decişi să ia măsuri extreme", ne-au declarat surse parlamentare, apropiate preşedintelui de onoare. Ieri, la Constanţa, Iliescu işi exprima incă increderea că nu va fi exclus din partid şi arăta că, in cazul in care se va intămpla totuşi acest lucru, "ar fi expresia unei alunecări semnificative a partidului". "Oamenii se adună, se unesc intr-un partid in jurul unor valori, asta ii uneşte, nu teama de biciul şefului. Asta e o mentalitate primitivă a unora care nu prea ştiu ce este aia politică şi care nu au fost prezenţi in marile bătălii care au construit democraţia postrevoluţionară in Romănia, au venit la plăcinte. Mă refer şi la Geoană, şi la cei din jurul său...", a spus senatorul.


OFENSIVA. In acelaşi timp, la Bucureşti, preşedintele organizaţiei Sector 1, Dan Tudorache, anunţa că astăzi va propune excluderea din partid a tuturor parlamentarilor PSD care au votat contra moţiunii. Propunerea il vizează in mod clar pe Iliescu, care a recunoscut oficial că a votat impotrivă, şi se pliază pe planurile lui Geoană de a scăpa de mai vechiul său rival. Potrivit unor surse din partid, sancţionarea senatorului ar putea să decurgă ca şi in cazul celor patru parlamentari impotriva cărora s-au luat deja măsuri: retragerea sprijinului politic şi declanşarea procedurii de excludere din PSD. Această ultimă misiune ar reveni organizaţiei conduse de Tudorache din care Iliescu face parte, alături de Adrian Năstase, aflat şi el pe lista neagră a lui Geoană. Ieri, vicepreşedintele Ilie Sărbu avertiza că nu se va face nici o discriminare intre cei care nu au susţinut moţiunea şi că sancţiunile vor fi aceleaşi pentru toată lumea. "Pentru unii s-au luat deja măsuri, cei care au anunţat din timp că nu vor vota şi au făcut in acest sens şi lobby. Pentru cei care vor fi identificaţi după sau prin propriile lor declaraţii, aşa cum a făcut şi domnul Ion Iliescu, se va discuta la Comitetul Executiv Naţional şi vom vedea in funcţie de ce spune statutul ce măsuri se vor lua, dar probabil vor fi aceleaşi, pentru că nu putem să facem discriminări", a spus Sărbu.


PRO ŞI CONTRA. Liderii filialelor judeţene, care judecă astăzi sancţionarea preşedintelui de onoare şi a celorlalţi "trădători", au păreri impărţite. Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, nu este de acord cu excluderea din partid a lui Ion Iliescu, Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu şi Alin Teodorescu, susţinănd că nu este benefic pentru partid să se lanseze in această politică de excluderi.


Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu este de acord cu excluderea lui Iliescu din PSD, "faptul că are curaj să spună cum a votat fiind o dovadă de democraţie şi de demnitate". Şi liderul filialei Alba, Ioan Rus, consideră inoportună aplicarea unor sancţiuni de excludere din partid a celor care nu au votat moţiunea, intrucăt asemenea măsuri "tensionează şi mai mult situaţia din partid". Liderul de la Suceava, Gavril Mirza, nu crede nici el că "trebuie infierată" o anumită categorie de oameni, preşedintele organizaţiei Vălcea, Ion Călea, spune că lui Iliescu ar trebui să i se dea cel mult un avertisment, in timp ce vicepreşedintele filialei Gorj, Ion Florescu, susţine că Ion Iliescu este simbolul PSD, iar "simbolurile sunt sacre şi, ca atare, intangibile". De partea cealaltă, social-democraţii din Teleorman, conduşi de Liviu Dragnea, susţin cu tărie sancţionarea celor care au sabotat moţiunea, fiind de acord cu măsura extremă de excludere din partid. Şi secretarul general al PSD Buzău, Gabriel Mihalaşcu, l-a incurajat pe Mircea Geoană să ia măsuri radicale şi să-i excludă din partid pe toţi parlamentarii care nu au votat moţiunea. Liderul organizaţiei Arad, Florin Remeţan, a anunţat şi el că susţine retragerea sprijinului politic al parlamentarilor-problemă pe principiul "aceleaşi fapte, aceleaşi pedepse, indiferent de nume". Liderii PSD Satu-Mare se pronunţă pentru sancţionarea celor patru parlamentari care au votat impotriva moţiunii de cenzură, dar nu sunt de acord cu excluderea lor.


Geoană către Iliescu: "Nu poţi fi lider la fără frecvenţă"

"Nu poţi să fii preşedinte de onoare sau lider de grup la fără frecvenţă. Il invit (pe Ion Iliescu - n.r.) să işi susţină cauza la Comitetul Executiv Naţional de la Braşov, decăt să facă deliciul presei prin declaraţii identice cu cele de după Congresul din 2005", a precizat ieri liderul PSD, Mircea Geoană, intr-o declaraţie acordată Mediafax. Geoană consideră că, atunci cănd oameni de stănga sprijină explicit guverne de dreapta care promovează valori şi politici ce aduc mai multă bogăţie celor bogaţi şi mai multă sărăcie celor săraci, trădează aceste valori. "Votanţii noştri nu au ales parlamentari care să susţină un guvern PNL, care să susţină un guvern incompetent sau un guvern profund nepopular", a subliniat Geoană, arătănd că aceste declaraţii nu il onorează pe Ion Iliescu.

×
Subiecte în articol: politic partid psd geoană iliescu ion