x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua loviturii de gratie aplicate lui Nastase

Ziua loviturii de gratie aplicate lui Nastase

de Lavinia Dimancea    |    28 Mar 2006   •   00:00
Ziua loviturii de gratie aplicate lui Nastase

"Decenta! Cand te afli in situatia lui, nu te apuci sa dai lectii altora", l-a acuzat ieri Ion Iliescu pe Adrian Nastase. La tirul lui Iliescu s-au ala-turat Mitrea si Geoana, cei trei invitandu-l practic pe Nastase afara din partid.

Adrian Nastase a fost criticat dur de liderii PSD, fiind acuzat ca a incercat sa creeze o factiune in partid lansand platforma "Romania noilor sanse". La Camera, deputatul Marin Diaconescu, un apropiat al lui Nastase, si-a dat demisia din PSD, dupa ce i-a fost retras sprijinul politic.

Un an trebuie Adrian Nastase sa stea pe margine. Acesta este termenul pe care Ion Iliescu l-a avansat ieri cu privire la prezenta fostului presedinte executiv in prim-planul PSD. "Ii trebuie cel putin un an de zile de reflectie si sa stea putin mai in umbra", a spus Iliescu, inainte de Biroul Permanent National (BPN). La sfarsitul sedintei, chestionat pe aceasta problema, Iliescu a devenit mult mai critic. "Decenta! Cand te afli in situatia lui, nu te apuci sa dai lectii altora", a acuzat Iliescu. Intrebat daca Nastase nu manifesta decenta, Iliescu a raspuns ferm: "Pai, daca vrea sa patroneze un proiect, un nou program? Asta nu e potrivit pentru situatia in care se afla el". "Probabil ca este un sfat bun" a fost de parere si presedintele PSD, Mircea Geoana, tinandu-i isonul lui Iliescu. "Sa ne prefacem ca nu vedem care este sau era intentia unei asa-zise platforme inseamna ca nu ne pricepem la politica. A fost o incercare de a se alatura cu o mana de deputati de-ai nostri la o alta formatiune politica. Aceasta a esuat si s-a incercat introducerea acestei teme false in partid", a declarat Geoana.

AVERTISMENT. Totodata, liderul PSD l-a atentionat, subtil, pe Nastase ca, daca nu ii convine, poate sa plece din partid. El a anuntat ca urmeaza o "perioada de testare pentru cei care doresc sau nu doresc sa faca parte din echipa PSD". "Este de neacceptat pentru noi sa asteptam colegi care sa se hotarasca daca mai sunt in partid, daca nu vor mai fi in partid sau ce vor sa faca cu destinul lor. Doresc sa faca parte din echipa partidului nostru, inclusiv Adrian Nastase si alti colegi care au avut declaratii mai deosebite in ultima perioada, sunt bineveniti. Dar daca cineva se gandeste sa faca un alt joc politic, sa faca in interior o factiune sau o miscare diversionista, se insala", a spus Geoana. La randul lui, Miron Mitrea a acuzat ca, prin motiunea "Romania noilor sanse", se doreste, probabil, crearea unei factiuni in PSD. El a fost contrazis insa de Rovana Plumb, promotorul motiunii, care a explicat ca platforma sustine o clarificare a ideologiei partidului pentru centru-stanga si nu urmareste crearea unei opozitii in partid. Acuzatii la adresa lui Nastase s-au facut auzite si in timpul sedintei. Foarte dur s-a aratat a fi Dan Mircea Popescu, presedintele Consiliului National, de la care Geoana a preluat ieri coordonarea departamentelor PSD. Potrivit unor surse din partid, Popescu a spus despre Nastase ca "a patronat trecerea partidului de la oameni cinstiti si saraci la oameni bogati si corupti".

CONGRES. In ceea ce priveste problema convocarii unui Congres extraordinar, aceasta nu a capatat un raspuns concret la sedinta BPN. Daca la inceputul sedintei, mai multi lideri, precum Iliescu si Mitrea, sustineau necesitatea acestuia, la finalul intrunirii nimeni nu a mai dorit sa vorbeasca pe aceasta problema. Totusi, liderii PSD au decis convocarea unui Consiliu National dupa raportul de tara din 16 mai, cand va fi luata in discutie necesitatea organizarii unui Congres extraordinar.

INCA O DEMISIE DIN PARTID
Deputatul Marin Diaconescu si-a anuntat ieri, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din PSD, grupul social-democrat ramanand cu 109 deputati. "M-am saturat practic ca unii sa fure si noi sa fim facuti hoti, unii sa aiba probleme la Parchet, iar noi sa stam in sala Parlamentului si sa votam legi. Eu nu pot sa fac parte dintr-un partid cu Mitrea, Hrebenciuc si Oprisan", a spus Diaconescu. Deputatul a demisionat dupa ce Comitetul Executiv Judetean al PSD Olt i-a retras ieri sprijinul politic din cauza "gravelor abateri de la statut". Diaconescu a fost acuzat ca, prin comportamentul sau politic, a contribuind la amplificarea tensiunilor din PSD". (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: politic partid psd nastase iliescu