x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua maghiarilor - Calm la Odorhei

Ziua maghiarilor - Calm la Odorhei

de Vladimir Ioan    |    14 Mar 2006   •   00:00
Ziua maghiarilor - Calm la Odorhei

La 15 martie, la Odorhei, va avea loc Marea Adunare a Secuilor si se asteapta ca atunci sa se proclame autonomia teritoriala a judetelor Harghita, Covasna si a unei parti din Mures. Adica, la 16 dimineata, secuiul se scoala si merge la buda in tara lui. Toti oficialii, fie ei maghiari sau romani, infirma acest lucru.

Cineva ne urmareste! Am plecat de acasa incarcati cu toate avertismentele posibile. Cel mai linistitor a fost "atata vreme cat cereti lucruri care se pot plati, veti fi serviti, in rest, nu va asteptati la nimic bun". De o zi si o noapte, oderheenii, ca altfel nu stiu a le zice, au fost extrem de amabili. Enervant de amabili. E ca si cum li s-ar fi spus: "Vedeti ca vin unii din Bucuresti, de la presa, dati-le tot ce vor". Am vorbit oricand am avut chef, pe strada, in magazine, in inima sociala a oricarui oras-carciuma, nimeni nu s-a uitat ciudat la noi. Si e 13 martie. Eu zic ca suntem urmariti.

LA SFAT. Daca va intereseaza si politicul, dupa ce am vorbit cu diversi oficiali, concluzia, trasa chiar de ei, este ca galagia facuta in presa are un singur scop - castigarea unor voturi. Liderul Uniunii Civice a Maghiarilor (UCM), Szasz Jano, care este si primarul Odorheiului, spune foarte clar ca scandalul a servit, deocamdata, tuturor partilor implicate. Una dintre ele este chiar UCM. O formatiune politica aspiranta la titulatura "parlamentara". Cine sa-i voteze? Ungurii. Dar ei voteaza UDMR de 16 ani. De ce ar vota acum UCM? Pentru ca ei sunt mai incisivi, "spun lucrurilor pe nume si lupta, nu ca UDMR, care isi face campanie pe problema autonomiei si, dupa ce se vad in Parlament si la Putere, nu mai fac absolut nimic", dupa spusele lui Szasz Jano.

Ca un paravan, actiunile care ar putea parea radicale pentru UCM sunt lasate in seama Consiliului National al Secuilor (CNS), organizatorul Marii Adunari a Secuilor, la care se va citi controversatul "Manifest". Un proiect de lege care cuprindea ceea ce se pare ca va aparea si in "Manifest" a fost inaintat Parlamentului inca de acum doi ani. Ciudat, scandalul a inceput abia acum.

De fapt, cum spuneam, toti profita de pe urma agitatiei. Vadim cheama 100.000 de romani verzi sa demonstreze pasnic, dar nimeni, de la primar la prefect, nu crede ca tribunul va pune piciorul pe aici. Marko Bela se bucura de atacul PRM-ist, numai bun sa-i sperie pe localnici si pe ceilalti prezumtivi participanti la Marea Adunare a Secuilor. Un insucces al manifestatiei organizate de CNS, concretizat prin absenteism, ar creste actiunile lui Marko. Argument: tot tam-tamul a pornit de la continutul "Manifestului" lansat de Consiliul National al Secuilor. Nimeni nu stie exact care va fi forma lui finala. CNS-ul il tine secret. Ceea ce sporeste galagia. Practic, propaganda pe gratis. Uitati-va numai de cate ori apare in acest material UCM si CNS. Reclama moca.

Click pentru a mari
FLUTURASI. Manifestul CNS, varianta raspandita in oras

BANDEROLE. La fel de ascunse sunt si informatiile legate de securitatea asigurata de organele statului, Politie, Jandarmerie, SRI. "Ne pare rau, sunt secrete de serviciu", spune Jandarmeria, iar Politia nici nu raspunde la telefon. La SRI n-am mai incercat, zicand ca n-are rost. Totusi, daca numarul rotilor de la caruta organului sunt secrete, organizatorii au angajat vreo 50 de baieti cu banderole albe, petrecute peste gecile rosii cu gulere verzi, care sa insoteasca autocarele delegatiilor din tara. Primarul a mai facut rost de 30 de banderole albe pentru sefi si, daca apare si Basescu, fabrica de confectii din localitate va primi o comanda ferma. Celebrele surse neoficiale din politie spun ca se vor organiza filtre la intrarea in Odorhei. Ai banderola, treci, n-ai... ne mai gandim. Prefectul nu are in vedere suplimentarea fortelor de ordine fata de anii precedenti. "Nu se vor strange prea multi, exclus 10.000 de oameni, ca n-au unde sa incapa. Si mai trebuie sa asiguram ordinea si in Miercurea Ciuc, unde e campionatul de hochei pentru juniori." Daca se imbata aia mici si se palesc cu crosele peste basca?

Deocamdata noi suntem bine sanatosi, ceea ce va dorim si voua. Suntem abia in 13, e adevarat, dar mai stam pana pe 15. Deci timp ar mai fi...

PRM DA INAPOI
PRM renunta la organizarea manifestatiei preconizate a avea loc maine la Odorheiul Secuiesc, a anuntat ieri in plenul Senatului presedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor. Decizia lui Vadim vine ca urmare a ceea ce el a numit "asigurari" telefonice pe care le-ar fi primit de la presedintele Basescu, ministrul de Interne, Vasile Blaga, si seful SRI, Radu Timofte, ca la 15 martie nu se va proclama autonomia asa-zisului Tinut Secuiesc si ca situatia este sub control. "In consecinta, dau la loc comanda si ii invit pe romani sa ramana la casele lor", li s-a adresat Vadim membrilor si simpatizantilor PRM. Pe de alta parte, Gheorghe Funar i-a solicitat ministrului de Interne sa dispuna sanctionarea "aspra" a primarul municipiului Odorheiul Secuiesc, Szasz Jano, care a aprobat cererea CNS de organizare a adunarii din 15 martie. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: politic