x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua premierilor virtuali

Ziua premierilor virtuali

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    30 Aug 2008   •   00:00
Ziua premierilor virtuali

ASPIRANŢI  ●  Tăriceanu, Geoană şi Stolojan vor să ajungă la Palatul Victoria
Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană şi Theodor Stolojan s-au înghesuit ieri să-şi anunţe toţi trei dorinţa de a deveni prim-miniştri. În momentul în care liberalii au muncit din greu să-i pregătească lui Tăriceanu un eveniment triumfalist în care să facă anunţul, ceilalţi doi s-au grăbit şi ei să se repeadă la aceeaşi funcţie.



ASPIRANŢI  ●  Tăriceanu, Geoană şi Stolojan vor să ajungă la Palatul Victoria
Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană şi Theodor Stolojan s-au înghesuit ieri să-şi anunţe toţi trei dorinţa de a deveni prim-miniştri. În momentul în care liberalii au muncit din greu să-i pregătească lui Tăriceanu un eveniment triumfalist în care să facă anunţul, ceilalţi doi s-au grăbit şi ei să se repeadă la aceeaşi funcţie.

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu mai vrea un mandat de premier. A anunţat-o public ieri în şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului, într-o atmosferă festivistă la malul mării şi aşteptînd ovaţiile liberalilor. Deşi şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL se ţine de obicei cu uşile închise, liberalii au chemat presa la prima parte a reuniunii de ieri, special pentru a asista la momentul declaraţiei de intenţie a premierului. De la o tribună aşezată în mijlocul sălii de şedinţă, Tăriceanu a declamat un discurs triumfalist, în care şi-a anunţat dubla candidatură: la funcţia de prim-ministru şi la un mandat de deputat în colegiul doi al Capitalei. “Vă anunţ azi cu mîndrie şi entuziasm că vreau să fiu candidatul PNL la funcţia de prim-ministru al României”, a afirmat premierul, făcînd şi inventarul promisiunilor electorale. Tăriceanu vrea ca România, a şaptea ţară din UE ca suprafaţă şi populaţie, să devină şi a şaptea putere economică şi pentru asta a promis să aloce 6% din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii şi să susţină creşterea pînă în 2012 a salariului mediu la 800 de euro şi a pensiei minime la 300 de euro. Şi pentru că un simplu anunţ al rezultatului unui vot secret n-ar fi avut atîta impact, la finalul discursului, vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu, pe post de maestru de ceremonii, a cerut ca Tăriceanu să fie validat prin aplauze drept candidat al PNL la funcţia de prim-ministru. Aplauzele publice au fost abia apoi dublate şi de votul secret al membrilor Delegaţiei Permanente, Tăriceanu fiind validat cu 108 voturi “pentru” şi patru “împotrivă”. Nici un alt lider al partidului n-ar mai atenta acum la această funcţie, pentru că, aşa cum a justificat însuşi Tăriceanu, cutuma europeană este ca liderul partidului să aspire la postul de premier. Într-o singură situaţie Tăriceanu ar renunţa la această pretenţie: dacă nu va cîştiga mandatul de deputat în colegiul său electoral.

CONGRES LA PSD. Cel de al doilea aspirant la funcţia de prim-ministru, Mircea Geoană, şi-a anunţat candidatura la Alexandria, în Teleorman, la o reuniune a agricultorilor.  “Vreau să fiu mîndru să reprezint un guvern al Alianţei PSD+PC, un guvern Mircea Geoană”, le-a spus Geoană colegilor săi. Pentru a fi nominalizat oficial candidat al partidului, liderul social-democrat a anunţat că în septembrie va avea loc un congres extraordinar şi a avertizat că nu va fi “un congres de tip alegeri, va fi un congres extraordinar de tip statutar pentru desemnarea premierului”. Întrebat ce se va întîmpla cu această candidatură a sa în condiţiile în care Traian Băsescu a precizat în repetate rînduri că nu îl va nominaliza pentru funcţia de premier, Geoană a răspuns: “Discutăm, discutăm”. Liderul PSD şi-a atacat apoi “adversarii”. Pe Tăriceanu pentru nerealizările guvernării sale, iar pe Stolojan pentru traseismul politic pe care l-a practicat, dar şi pentru că este “lacrimogenul lui Traian Băsescu”.

ŞI “DRAGĂ STOLO”. De pe malul mării, de la Costineşti, Theodor Stolojan şi-a anunţat şi el intenţia de a intra în cursa pentru fotoliul de premier. Stolojan îşi va depune candidatura în partid pentru a fi desemnat premier de către PD-L, în cadrul Conferinţei Naţionale Anuale, care va avea loc la 12 septembrie. “Oricine îşi poate depune candidatura pentru funcţia de premier, o să mi-o depun şi eu”, a anunţat Theodor Stolojan la şcoala de Vară a tineretului PD-L, precizînd că partidul va respecta “întru totul” procedurile prevăzute de statut în acest sens. “O să îmi depun candidatura, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu neapărat desemnat premier de către partid”, a mai spus Stolojan. Apoi s-a dus să se răcorească în piscină cu nepoţii.

Susţinere anunţată pentru doi dintre candidaţi

Mircea Geoană a primit asigurări că va fi susţinut pentru postul de premier atît din interiorul partidului, Adrian Năstase apreciind că Geoană are “minte de premier”, cît şi de la partenerii de Alianţă. “Mircea Geoană este propunerea firească pentru funcţia de premier şi are toată susţinerea PC. Românii au nevoie ca aderarea să se regăsească în viaţa lor de zi cu zi, iar Alianţa PSD-PC are viziunea şi profesioniştii pentru a oferi oamenilor această certitudine”, a spus preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. Şi Tăriceanu s-a bucurat de susţinere, liderul UDMR, Marko Bela, salutînd anunţul acestuia şi urîndu-i succes. În schimb, preşedintele PRM C.V. Tudor consideră că nici Tăriceanu, nici Geoană nu au vreo şansă să ocupe această funcţie, ci poate doar Stolojan.

×