x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua smintelii la Parlament: şedinţe ţinute pe ascuns şi cor de fluierături în plen

Ziua smintelii la Parlament: şedinţe ţinute pe ascuns şi cor de fluierături în plen

de Xenia Croitoru    |    14 Dec 2017   •   08:37
Ziua smintelii la Parlament: şedinţe ţinute pe ascuns şi cor de fluierături în plen
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat, iar după ce a trecut de votul Camerei, la aproximativ o oră a fost publicat în Monitorul Oficial. Scandalul pe Regulamentul Camerei a început miercuri dimineaţă când Eugen Nicolicea s-a dus în biroul său din Parlament împreună cu reprezentanţi ai minorităţilor şi UDMR pentru a modifica Regulamentul cu uşile închise, însă cei din opoziţie au intrat peste ei în birou. Amendamentul care a provocat scandal îi aparţine lui Eugen Nicolicea, limitează dreptul Opoziţiei de a-şi susţine amendamentele respinse de comisii în plen.

Amendamentul care a blocat posibilitatea partidelor din opoziţie de prelungi dezbaterile în plen are următoarea formulare: „După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”. După aproximativ o oră de stat în biroul lui Nicolicea, modificările au fost adoptate şi au primit vot final în plen, cu 176 voturi pentru şi 88 de voturi împotrivă. Publicarea în Monitorul Oficial a modificării a fost făcută după o oră de la vot. Ultima oară când publicarea unei legi în Monitor s-a făcut cu atâta celeritate a fost atunci când a fost adoptată de către Guvern celebra OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă.

Miza, legile Justiţiei

Aceste modificări au venit exact în ziua în care în plenul Camerei urmau să aibă loc dezbateri pe două dintre legile Justitiei, Legea privind organizarea judiciară şi Legea CSM. Reactia Opoziţiei nu a întârziat să apară, Raluca Turcan susţinând că este limitată democraţia parlamentară. „De acum înainte tot ce înseamnă poziție firească a opoziției va fi imposibilă în Camera Deputaților. Votul de astăzi al majorității nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democrații în instituția care reprezintă baza dezbaterii și exprimării libere. Ați intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentele (...) Să vă fie rușine!” Eugen Nicolicea a încercat să vorbească de la tribuna Parlamentului, însă aleşii Opozitiei l-au fluierat. „Puteţi să vă exprimați și să votați ca deputații, nu ca huliganii!”, a replicat Nicolicea. A urmat un schimb dur de replici din partea Opoziţiei faţă de cei de la putere. Deputatul USR Stelian Ion a spus ca decizia luată de PSD aruncă Parlamentul în derizoriu. „Este o bătaie de joc și o rușine în Parlamentul României. Faceți de râs o țară întreagă”, a spus Ion. Deputaţii de la USR aveau pregătite 650.000 de amendamente, însă au reuşit să depună puţin peste 6.000, dar acestea nu au fost înregistrate la comisie şi nu au putut fi discutate. Numărul amendamentelor a fost unul mare pentru că deputatul Lucian Viziteu de la USR a folosit un soft pentru generarea unui număr mare de amendamente, folosind textul pentru regulamentul Camerei Deputaţilor pe fiecare articol în parte.

×