x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua Zero. Succesul moțiunii va instala haosul pe scena politică. Partenerii de dărâmare a guvernului nu-l vor prim-ministru pe Orban

Ziua Zero. Succesul moțiunii va instala haosul pe scena politică. Partenerii de dărâmare a guvernului nu-l vor prim-ministru pe Orban

de Ion Alexandru    |    09 Oct 2019   •   09:27
Ziua Zero. Succesul moțiunii va instala haosul pe scena politică. Partenerii de dărâmare a guvernului nu-l vor prim-ministru pe Orban

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și susținută de majoritatea destul de strânsă a parlamentarilor din Opoziție va fi supusă, mâine dimineață, votului în Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. În timp ce reprezentanții PSD dau asigurări că moțiunea nu va trece, liberalii sunt mai mult decât convinși că, de săptămâna viitoare, noul cabinet instalat la Palatul Victoria va fi condus de Ludovic Orban. Slabe șanse, ar spune atât Victor Ponta, cât și Călin Popescu Tăriceanu, dar și Dan Barna.

 

Plecând de la scenariul că moțiunea trece și Guvernul Dăncilă este demis, urmează o perioadă de haos pe scena politică. Pentru că, odată dat jos guvernul PSD, trebuie instalat un nou Executiv. Iar, conform afirmațiilor făcute de Klaus Iohannis, la sfârșitul săptămânii trecute, este mai mult decât evidentă intenția lui de a nominaliza un guvern condus de PNL, cu prim-ministru Ludovic Orban. Numai că, în acest moment, PNL are 95 de parlamentari, mai mult decât insuficient pentru a ridica astfel de pretenții, iar șansele să adune suficiente voturi pentru a-și trece cabinetul prin Parlament sunt aproape zero.

 

Partenerii de dărâmare a guvernului nu-l vor pe Orban prim-ministru

Victor Ponta, care deține al treilea număr de parlamentari ca mărime, exclude ca Pro România să susțină cu guvern condus de Ludovic Orban, el opinând pentru un Executiv condus de un neafiliat politic, din care să facă parte PSD, ALDE și Pro România. PSD, care are cel mai mare număr de senatori și deputați, nu va vota nicodată pentru un guvern care să nu fie condus de un premier social-democrat. Iar ALDE, prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu, a arătat că nu dorește să intre la guvernare. Mai mult, deși se distanțează de opinia noului său partener politic Ponta, Tăriceanu dă de înțeles că ar prefera instalarea unui nou guvern politc, format în jurul PNL, dar doar cu condiția ca acesta să nu fie condus de Ludovic Orban.

Iar USR, care deține, la acest moment, 40 de parlamentari, are o variantă proprie despre ceea ce ar trebui să se întâmple după căderea Guvernului Dăncilă. Dan Barna i-a propus, ieri, chiar cu o zi înaintea votului moțiunii de cenzură, președintelui Klaus Iohannis să-și pună semnătura pe un angajament că se vor organiza alegeri anticipate. La care să achieseze toate forțele politice din Opoziție. Greu de crezut, spre imposibil că ar putea avea loc un astfel de scenariu, deoarece grupurile mai mici, cum ar fi ALDE, PMP, dar și parlamentarii neafiliați ar putea risca să nu mai prindă un loc în noul Legislativ.

 

Prioritățile zero ale Executivului PNL, în coliziune cu viziunea celorlalți

Iar haosul care ar putea urma, cu o probabilitate semnificativă, după ziua de mâine, nu va fi generat doar de numărul parlamentarilor care ar urma să susțină un Guvern Orban. O problemă poate și mai mare ar fi măsurile pe care Guvernul PNL a anunțat că le va lua, cu prioritate, imediat după instalarea la Palatul Victoria. Măsuri care intră în contradicție cu viziunea ALDE, dar și a Pro România, eventual chiar a UDMR.

Astfel, prima măsură este nominalizarea unui comisar european. PNL dorește să-l instaleze pe Siegfried Mureșan. Propunere nesusținută nici de Pro România, nici de ALDE. A doua și cea mai controversată măsură este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, măsură pe care Tăriceanu a anunțat în mod tranșant că nu o va susține. Apoi, PNL vrea să abroge toate modificările aduse la Codul penal și la Codul de procedură penală. Măsură agreată doar de USR. Și, nu în ultimul rând, vor să abroge OUG 114, intrând din nou în coliziune cu ALDE și Pro România. În contextul în care, anul viitor, toate aceste partide urmează să participe la alegerile locale și parlamentare.

 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban