x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 11.000 de bucureșteni, testați de COVID-19, cu bani de la PMB

11.000 de bucureșteni, testați de COVID-19, cu bani de la PMB

de Monica Cosac    |    12 Mai 2020   •   09:53
11.000 de bucureșteni, testați de COVID-19, cu bani de la PMB
Primăria Capitalei va deconta câte 200 de lei pentru circa 11.000 de bucureșteni asimptomatici care doresc să se testeze de COVID-19, în mod voluntar, potrivit unui proiect adoptat, ieri, în ședința Consiliului General al Municipiului București. Proiectul numit „Testăm pentru București” va fi derulat prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB), are o valoare totală de 2.233.000 lei, iar banii vor fi decontați spitalelor private și de stat care fac testele și se înscriu în program. Bucureștenii se vor putea înscrie pentru testare pe o platformă online, care va fi lansată de municipalitate.

Edilul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că este vorba despre o testare PCR, cu teste normale, folosite în întreaga lume pentru depistarea noului coronavirus, nu cu cele rapide, cum se discutase inițial. „Nu dăm vouchere, nici bonuri, cum neadevărat s-a scris în aceste zile. Nu facem altceva decât ceea ce se întâmplă în toată lumea, să testăm persoanele fără simptome, dar care pot fi contaminate și să reprezinte vectori de transmitere. Doar așa putem reporni activitățile și economia”, a anunțat Firea, într-o postare pe Facebook.

Înscrierea în program, pe online
Totodată, primarul general a declarat că municipalitatea va lansa o platformă, unde bucureștenii se vor putea înscrie în program, pentru testare, iar banii nu vor fi dați direct cetățenilor, ci vor fi decontați spitalelor de stat și clinicilor private „care vor dori să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR, acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de DSP”.
Potrivit edilului, în Capitală nu mai sunt foarte multe persoane în carantină, iar cele 300-400, care au rămas, „pot fi testate lejer”. „În București, capacitatea de testare este de peste 3.500 de teste pe zi în spitalele de stat și private și, zilnic, nu se fac decât câteva sute de teste, prin urmare nu vom aglomera cu proiectul nostru aparatele existente, nu îi vom pune pe hold pe cei din carantină, cei simptomatici sau persoanele contacte”, a declarat primarul Gabriela Firea, în timpul ședinței CGMB. Primarul general spune că acesta este proiectul-pilot, iar după o pauză, recomandată de specialiști, testarea va fi reluată, cu un al doilea lot.

În privința celor peste 10.000 de teste rapide pentru COVID-19, pe care PMB vrea să le facă împreună cu primăriile de sector, Firea a anunțat că nu renunță la proiect, însă acela se va face separat.

„Această testare ne va da imaginea infectării din acest moment și, împreună cu autoritățile centrale, să luăm cele mai bune măsuri pentru relaxare”, a explicat Gabriela Firea.
 

Librărie digitală pentru elevi și profesori
Tot în ședința CGMB de ieri, a fost aprobat un proiect prin care elevii, profesorii, dar şi părinţii preşcolarilor şi şcolarilor din Bucureşti vor avea acces gratuit la o librărie online. Primăria Capitalei va achita abonamentele acestora, iar costul total al proiectului în acest an este de aproape 3,5 milioane de lei. Cei care vor accesa această librărie digitală vor avea la dispozitie o mie de titluri de carte, cu un total de 300.000 de pagini, în toate formatele electronice: ebook, audiobook, videobook, teste interactive.

×