x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 15 analize-cheie pentru diagnosticarea Covid-19

15 analize-cheie pentru diagnosticarea Covid-19

de Monica Cosac    |    05 Mai 2020   •   19:24
15 analize-cheie pentru diagnosticarea Covid-19
Sursa foto: S

Noul coronavirus, despre care se credea inițial că afectează doar plămânii, provoacă o infecție care poate da peste cap mai multe organe, afectând totodată funcția hepatică, renală și cardiacă, dar și coagularea sângelui.  Însă o serie de analize medicale uzuale i-ar ajuta pe medici nu doar să identifice pacienții infectați, ci și să stabilească un pronostic al bolii Covid-19, se arată într-un document al Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din România. Specialiștii propun Ministerului Sănătății ca cele 15 analize importante să fie făcute obligatoriu tuturor pacienților suspecți de infectare cu virusul, complementar cu testul PCR.

 

Biologii și biochimiștii care au studiat anomaliile apărute la analizele de laborator ale pacienților cu infecție Covid-19 și cu o evoluție proastă a bolii au întocmit o listă cu analizele medicale-cheie, care ar putea fi făcute în orice laborator din țară.

Potrivit specialiștilor, cele 15 analize medicale (Biochimie, Hematologie, Hemostaza, Imunologie) nu înlocuiesc testarea Real Time PCR, unica metodă de diagnostic Covid-19 recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), însă rezultatele corelate ale acestor investigații medicale ajută medicii clinicieni să monitorizeze evoluția bolii, să anticipeze un prognostic favorabil/nefavorabil în Covid-19 și chiar să identifice pacienții infectați cu noul coronavirus.

 

1 din 5 teste Covid, fals negativ

Biochimiștii subliniază faptul că, prin utilizarea metodei de testare Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, rata pozitivării diferă foarte mult în funcție de locul recoltării produsului biologic testat: în spută 62%, în exsudatul nazal 32%, iar în lavajul bronhoalveolar 93%.

„Pe baza experienței practice deja acumulate în lupta cu noul coronavirus se pare că unul din cinci teste de laborator este FALS negativ prin testarea rRT-PCR recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S). Oamenii de știință din întreaga lume sunt preocupați să găsească alte metode de laborator care pot ajuta medicii clinicieni pentru un diagnostic rapid și corect, pentru stadializarea și monitorizarea evoluției COVID-19”, se arată în documentul OBBCSSR.

Spre exemplu, valorile corelate ale proteinei C-reactive (CRP), alaninaminotransferazei (ALT), lactat dehidrogenazei (LDH), Ureei serice, Feritinei și numărul neutrofilelor (NEUT) „au avut o precizie foarte bună în  depistarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 confirmați ulterior cu Covid-19 prin metoda de diagnostic rRT-PCR”, precizează specialiștii. Totodată, valorile obținute pentru numărul de limfocite, Proteina C-Reactivă și procalcitonină pot fi utilizate de către medici pentru a evalua infecțiile severe în Covid-19.

 

Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din sistemul sanitar din România (OBBCSSR) propune „elaborarea unui «Protocol cu 15 analize medicale uzuale importante în COVID-19» care pot fi efectuate în toate laboratoarele de analize medicale din România”.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Covid-19